Nový Zéland – 8 nejlepších procházek k ledovcům Franz Josef Glacier a Fox Glacier

Nový Zéland – 8 nejlepších procházek k ledovcům Franz Josef Glacier a Fox Glacier

Dlouhé pláže Tasmanova moře, deštný prales i třítisícové hory. Ledovcová krajina na Novém Zélandu vyrazí dech jak svátečním turistům v sandálkách, tak i ostříleným vlkům v pohorkách.

Prší, prší, jen se leje…

Prší. Často a hodně tady prší. V číslech mluvíme o dešťových srážkách kolem 6 – 15 m za rok (jen pro srovnání v roce 2013 byly v České republice naměřeny průměrné dešťové srážky 0,727 m). Pak ale vysvitne slunce a oblast známá především jako Glacier Country se promění v jednu z nejkrásnějších oblastí Nového Zélandu – dlouhé pláže Tasmanova moře v těsném sousedství s původním deštným pralesem a třítisícovými horami, jež jsou celoročně pokryty ledovcem.

A je to právě déšť, který je základní esencí tohoto unikátního místa. Déšť živí nejen deštný prales, ale i samotný ledovec. V horách se déšť mění na sníh a v névé (relativně rovná plocha, kde se akumuluje sníh a tvoří ledovec) může ročně přes rok napadnout až 30 metrů sněhu! Tíhou vlastní váhy se sníh časem přemění na led, a když už v névé není více místa pro tvořící se ledovec, tak začne pomalu stékat údolím do nížiny.

„Kde je ten ledovec“?

V životě každého ledovce je normální růst a následně tát. Vše se odvíjí od množství napadaného sněhu. U nejdostupnějších novozélandských ledovců Franz Josef Glacier a Fox Glacier tento jev můžeme lehce pozorovat, protože již po 5 a 7 letech se u paty ledovce projeví, kolik sněhu napadlo nahoře v névé. Posledních dvacet let bohužel sněhu moc nebylo, a tak je dnes nejeden turista při procházce k těmto nejznámějším ledovcům nemile překvapen, když zjistí, že patu ledovce již téměř nevidí. Bohužel většina internetových, ale i knižních průvodců popisuje stav kolem roku 2005.

Baví vás pohyb v zimní krajině? Čtěte také tipy na skvělé skialpové túry.

TOP 8 procházek

Období mezi rokem 2001 a 2005 je prozatím poslední období, kdy ledovec rostl. Ledovec sestoupil dolů do nížiny a užít si jej mohli doslova všichni. Dnes je situace diametrálně odlišná – ledovec neustále ustupuje a získat ty nej snímky a užít si vycházky s jedinečnými výhledy již není samozřejmostí.

Zde je výběr osmi nejlepších procházek jak si ledovec stále užít a to jak pro cestovatele v sandálkách, ale i pro ty v pohorkách.

1. Sentinel Rock Walk – 900 m – začátečníci, značená cesta

Jeden z nejhezčích výhledů na celé údolí spolu s ledovcem Franz Josef nabízí krátká 10-ti minutová procházka. Cesta začíná na parkovišti Franz Josef Glacier a vede po značené stezce, posledních 5 min je do lehce stoupajícího kopce. Nahoře je vám odměnou vyhlídka spolu s informačními tabulemi nejen o pohybu ledovce za posledních 100 let.

2. – 3. Fox Glacier Valley Walk – 2,6 km; Franz Josef Glacier Valley Walk – 5,4 km – začátečníci, značená cesta

Příjemnou procházkou je výlet v údolí obou ledovců. Waiho údolí, jež vede k patě ledovce Franz Josef, nabízí větší zážitek samotnou procházkou v deštném pralese, ale z bezpečnostních důvodů není momentálně přístup až k samotné patě ledovce (zatím:). Naopak údolí k ledovci Fox je o něco málo zajímavější, ale zato vás cesta dovede až k výhledu na celou spodní část ledovce.

Všichni, kteří cestují bez auta, mohou oba výlety absolvovat přímo z města, kdy sice musíte první půlhodinku jít po asfaltové silnici, ale brzy se napojí na stezku pro chodce. Cestovatelé s autem mohou využít hlavní parkoviště obou ledovců. V případě Franz Josef Glacier si lze cestu chůzí prodloužit deštným pralesem a zaparkovat na malém parkovišti po pravé straně cestou k hlavnímu parkovišti.

Máte v plánu vypravit se na Nový Zéland? Inspirujte se článkem Jak se fotí Nový Zéland. Vyrazit můžete i v zimě, tamní příroda vás nadchne. Jak může vypadat takové zimní putování ostrovem si můžete přečít i v cestopise Leoše Šimánka.

4. Chalet Lookout Track – 3,6 km – mírně pokročilí, značená cesta

Méně turisticky navštěvovanou vycházkou, jež nabízí jeden z nejlepších výhledů na Fox Galcier je Chalet Lookout Track. Ideální volba na dopolední či odpolední procházku, zabere vám kolem dvou hodin. Za pěkného počasí se jedná o mírně náročnou cestu do lehkého stoupání, jež vyžaduje překročení několika potůčků a pohyb na nestabilních kamenech. Během či po velkém dešti se však tomuto výletu vyhněte – malé potůčky se přemění v děsivé řeky, které by se nikdo neměl snažit přebrodit! Parkoviště naleznete za prvním mostem při výjezdu z městečka Fox (směr Haast), kdy odbočíte vlevo a jedete pralesem až na konec.

Nejširší nabídku průvodců a map Nového Zélandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

5. a 6. Alex Knob – 17,2 km; Mount Fox Route – 7,4 km – pokročilí, značená cesta

O co je cesta na Alex Knob delší, o to je cesta na Mount Fox náročnější. Nakonec vám každá z nich zabere celý den, průměrně okolo 8 hodin. Vrchol vás obmění výhledem nejen na ledovec, ale i hřeben Jižních Alp. Začátek trasy Alex Knob je na malém parkovišti po pravé straně cestou k parkovišti na Franz Josef Galcier. Parkoviště k cestě na horu Fox je zhruba 3 km cestou z městečka Fox (směr Haast) na pravé straně u silnice, která zde zatáčí vlevo. V obou případech doporučuji vyjít brzy ráno, protože i za pěkného počasí se téměř denně v odpoledních hodinách vytvoří na nebi hustá deka z oblaků a znemožní vytoužený výhled na Jižní Alpy.

7. Castel Rocks Hut – profesionálové, neznačená cesta

Ti, kteří mají zkušenosti s pohybem po ledovci, znají záchranu partnera z ledovcové trhliny a umí se bez problémů orientovat v mapě v neznačeném horském terénu, mohou vyzkoušet výstup na Castel Rocks Hut. Než se sem vydáte, konzultuje svůj plán s místními průvodci ze společnosti Franz Josef Glacier Guides a nahlaste se v informačním středisku!!! (Obě tyto společnosti chatku spravují a mají aktuální informace o stavu ledovce).

Chatka je uzpůsobena pro max. 4 osoby a na túru si vyhraňte 2 dny. Můžete zvolit jednu ze dvou tras. První možností je po výstupu na Alex Knob pokračovat po hřebeni dále směrem k Tower Saddle – cesta, kdy zašimrá v břiše i těm, co se výšek nebojí. Tower Saddle je kouzelné místo s výhledy jak na hřebeny Jižních Alp, tak i na západní pobřeží s nekonečným Tasmanovým mořem. V sedle se vydáte vpravo dolů – sestup směrem k ledovci Franz Josef. Až váš krok zpomalí vysoká tráva (doporučuji sjíždět po zadku jak na sněhu – jen pozor na kameny 😉 hlídejte skalní útvary. Od nich už uvidíte malou červenou chatičku. Druhou variantou je výstup přes samotný ledovec – samozřejmostí jsou mačky, cepín a vše co potřebujete na případnou záchranu vašeho partnera. Až se dostanete do výšky cca 600 m. n. m opustíte ledovec po jeho levé straně (při pohledu dolů k patě ledovce) a začnete stoupat nahoru mezi potůčkem (po levé straně) a velkým balvanem. Hledejte lehce vyšlapanou cestičku, která se promění v zig-zag stoupání. Cesta není značená a často se stane, že ji turista ani nenajde – proto je důležité mít sebou podrobnou mapu.

8. Franz Josef Glacier a Fox Glacier – začátečníci až pokročilí, výlet s průvodcem

Opravdový zážitek a neskutečně modrý led vás čeká přímo na ledovci, kam se můžete dostat spolu svým průvodcem. Kvůli rychlému ústupu ledovce je jak samotný ledovec, tak i jeho okolí velice nestabilní a přístup je bohužel na oba ledovce momentálně příliš nebezpečný. Všechny výlety tak začínají letem v helikoptéře, která vás vysadí na relativně rovné ploše blízko ledopádu ve výšce mezi 600 – 800 m. n. m, záleží na zvoleném výletu (Fox Glacier Guide mají nyní výlet „Quick Fox“, kde se na led dostanete na zhruba 10min přímo z údolí, ale zde s největší pravděpodobností zářivě modrou neuvidíte). Na ledovci se průvodce vždy snaží zvolit cestu tak, aby odpovídala zdatnosti všech klientů a měli jste možnost objevit alespoň jednu modrou jeskyni. Žádné předchozí zkušenosti nejsou zapotřebí!!!

Zkušenosti čtenářů

Ferenc

Za mě oba tyto ledovce, docela zklamání. Track pod Franze Josefa, až na jedny vodopády, docela nezajímavý. Na konci vás čeká hromada kamení, přes kterou nejde ledovec skoro vidět. Daleko zajímavější a pěknější tracky a ledovce jsou v okolí Mt. Cooku a Mt. Aspiring NP… Je to ale jen čistě můj názor. Všem, kteří se chystají na NZ přeji nádherné zážitky a užíjte si to naplno 🙂 Cheers

Libor

Podle této aktuální fotky je Franz Josef Glacier vidět dobře z Terminal face viewpoint:
http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/tracks-and-walks/west-coast/glaciers/franz-josef-glacier-ka-roimata-o-hine-hukarere-walk/
Samozřejmě už to není, co bývalo. Ledovec se zkrátil a spodek je dost zasypaný kamením.
Pro lepší výhledy je třeba vyjít jinou cestou kousek výš, třeba vyrazit na Alex Knob a dojít aspoň na Rata Lookout cca za 1,5 h. (i ta cesta stojí za to a za hezkého počasí stojí za to celá). Výhled z něj v roce 2006 je na 5. fotce a v roce 1998 na 6. fotce:
http://novyzeland.unas.cz/westland/ledovce.htm

Ledovec pod Mt. Cookem, asi myslíš Hooker, na který se chodí z Mount Cook village, je celkem nezajímavý údolní ledovec skoro celý zasypaný kamením. Mt. Cook a další hory jsou ale opravdu na východní straně hor vidět výrazně lépe než u čela ledovců na západě. Mueller Hut Route má ještě hezčí výhledy, ale cesta trvá jako Alex Knob Track, takže s tím je třeba porovnávat. Krajina je na východní straně hor srovnatelná se Švýcarskem nebo Nepálem (není třeba kvůli ní jezdit až na NZ), ale na západě je navíc ten deštný prales. Vidět ledovec z pralesa v nízké nadmořské výšce je ve světě dost neobvyklé, takže za mě jednoznačně západní strana hor. Super výhledy na hory bývají třeba brzo ráno od Mirror Lakes.

Nevím, jaký ledovec myslíš v Mt. Aspiring NP. Nezdá se mi, že by tam byl nějaký snadno dosažitelný na krátkém výletě srovnatelný s Franz Joseph nebo Fox. Snad Rob Roy, ale to je na půl dne včetně jízdy autem. Šel jsem tam Cascade Saddle Route, viděl jsem Mt. Aspiring a pak ledovec Dart, který má spodní půlku skoro celou černou, a pak ještě Whitbourne v bočním údolí a další na svazích, ale to je 3,5-denní trek. Ještě lepší to měli tito (to jsou fotky z cesty snů):
http://www.southernalpsphotography.com/Tramping/Aspiring-Region/Whitbourn-Arawhata/

Nejlepší výhled v této oblasti přístupný po tracku nabízí Copland Pass, kam jsem šel od západu a zpět na západ (5 dní s koupáním v přírodních termálech u Welcome Flat hut 1.,2.,4. a 5. den, jen 3. den je náročnější kvůli délce a orientaci). Obvykle se přechází od východu na západ, ale na východě jsou místy velmi strmé úseky a pak je to po ledovci (já se po něm také prošel v horní části). Krásné fotky z této trasy (ne moje, ale měl jsem to podobné) jsou tady:
http://www.southernalpsphotography.com/Tramping/Mt-Cook-Westland/Copland-Pass-from-the-West/

Ferenc

Jak píšeš, těch treků a možností někde se dobře dostat a vidět ledovecce je spoustu. Já jsem taky tehda šel i na Mueller Hut, kde byl parádní výhled a o krajině ani nemluvě. 1000 shodů nahoru (a to jen do půlky treku) bylo chvílema celkem vyčerpávajících, ale pokázdé když sem za sebou uviděl ten nádherný pohled na Hooker Valley my dodavál síly. A nahoře na Mueller Hutu jde vidět nejeden ledovec 🙂

Z Mt. Aspining myslím právě Rob Roy Glacier Track, který od parkoviště zabral asi 5 hodinek tam i zpět. Je fakt, že cca 30 km prašnou cestou ke car parku to bylo na pytel, hlavně asi 10 km před cílem, kde sme se autem brodili před potok. Ale zážitek za to určitě stál 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí