Cesta po Austrálii: kde hledat nevšední ubytování?

Cesta po Austrálii: kde hledat nevšední ubytování?

Plánujete cestu do Austrálie a nechcete se ubytovat v “obyčejných hotelech”? Máte štěstí, o místa zajímavá interiérem, okolní přírodou, výborným jídlem i zážitky tu není nouze.

Výběr můžete jednoduše přizpůsobit vašim plánovaným nákladům.

Originální bydlení není nedostupné

Váš rozpočet na cestu nemusí dosahovat závratných výšin, abyste se mohli ubytovat na nevšedních místech. Hned po příletu do Sydney si můžete užít opravdu originální noc. V The Capsule Hotel si budete připadat jako ve sci-fi filmu, nezamlouváte si tu totiž pokoj, ale svou soukromou kapsuli. Vybrat si můžete ze tří typů podle vstupu a velikosti, skvělá lokalita v centru a opravdu dobré ceny za noc ale každopádně žádné sci-fi nejsou.

Plánujete-li se vydat na cestu z Melbourne do Adelaide, Petr z cestovní kanceláře GO2 doporučuje ubytování v Grampians Motelu. Na první pohled možná nevypadá nijak pozoruhodně, budete se tu ale cítit jako uprostřed safari. Ve volné přírodě se tu na zdejší střižené trávě pasou klokani a pštrosi emu se prochází po okolí.

Už jste někdy spali pod zemí? Pokud ne, v Coober Peddy si to můžete vyzkoušet, The Lookout Cave a The Underground Hotel vás ubytují ve štolách po vytěžených opálech. Těžební stroje tu vystřídaly pohodlné postele a v nabídce jsou motelové pokoje za cenu od $130 za noc i (o něco dražší) apartmány.

O několik set kilometrů dál poznávejte pravý australský outback na vyhlášené velbloudí farmě Kings Creek Station. Ubytování je tu vedlejším přivýdělekem, takže budete svědky opravdového fungování farmy. Také možností, jak strávit v Kings Creek Station volný čas je mnoho. Můžete si tu půjčit čtyřkolky, domluvit let helikoptérou nebo se svézt na velbloudovi, nedaleko odsud je také Kings Canyon Rim Walk, jeden z nejlepších australských treků.

Ti, kteří jsou rádi obklopeni přírodou, si užijí možnost ubytovat se v pralese zařazeném na seznamu světového dědictví UNESCO. Rodinný penzion Daintree Rainforest Resort je oázou klidu uprostřed zeleně a noc strávená zde vám umožní zažít prales po setmění i brzy ráno o samotě. Poslouchat a pozorovat probouzející se přírodu všude okolo vás je jedinečný zážitek, výlet za krokodýly v ranních hodinách před příjezdem turistů už je jenom třešničkou na dortu.

Jižně od pralesa Daintree můžete nocovat ještě na jednom místě spadajícím pod ochranu UNESCO. Jen vás tentokrát nebude obklopovat zelená, ale modrá barva. Oblast Whitsundays je se svými dokonalými plážemi a fascinujícím podmořským životem opravdu neskutečně krásná. Petr, specialista na Austrálii, doporučuje rezervovat si noc na lodi Wings společnosti Whitsundays Sailing Adventures. Až nádherné souostroví Whitsundays zažijete z paluby lodi a budete se potápět nebo šnorchlovat v místních vodách, nebudete litovat jediného dolaru.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Cestování v luxusu – když cena nehraje roli

Po celé zemi můžete najít ubytování opravdu pro jakýkoliv rozpočet. V první části jsme prozkoumali možnosti cenově dostupných noclehů, Austrálie má ale mnoho co nabídnout i v oblasti opravdu luxusních resortů.

Uluru, jeden ze symbolů Austrálie, figuruje v itineráři velké většiny cestovatelů mířících k protinožcům. Jak setkání s touto majestátní horou udělat ještě unikátnější? Ubytujte se v Longitude 131°. Tento privátní resort nabízí ubytování v soukromých chatách s prosklenými stěnami a ničím nerušeným výhledem na Uluru.

Oblíbenou destinací na jihu Austrálie je Kangaroo Island, kde rozhodně využijte možnost ubytovat se v luxusní Southern Ocean Lodge uprostřed divočiny. Výjimečná lokalita na vrcholu útesu je pastvou pro oči po celý den, vaše chuťové pohárky zase nadchne místní skvělá kuchyně.

Divočině i podmořskému životu můžete být blízko také ještě o něco jižněji, v Tasmánii. Saffire Freycinet se nachází v oblasti UNESCO a svou kvalitou i výhledy může Southern Ocean Lodge směle konkurovat. Obklopeni přírodou východní Tasmánie si tu vychutnáte každý okamžik, neopakovatelným zážitkem je pozorování velryb. V místní restauraci vyzkoušejte čerstvé mořské plody, ryby a ústřice.

Vydáte-li se na západ Austrálie, pravděpodobně nenarazíte na dalšího Evropana a budete se tu cítit trochu jako Hanzelka a Zikmund na svých výpravách. Zejména v oblasti Karijini objevíte nádhernou přírodu, vodopády a rokle národního parku i důl na železnou rudu Tom Price Rio Tinto. Ubytování si rezervujte v Karijini Eco Lodge, vybrat si můžete z luxusních stanů i míst ke kempování. Před příjezdem si nezapomeňte zamluvit také stůl v restauraci, na obědy i večeře tu bývá plno.

Naopak východní pobřeží je populární, což se promítá i do nabídky ubytování. V nejstarším pralese světa Daintree Rainforest můžete přespat v penzionu zmiňovaném výše, nebo v korunách stromů v Daintree Eco Lodge.Pečlivě vybírejte ubytování u Velkého bariérového útesu. Levnější hotely na útesech nedosahují takové originality a nedají se srovnávat s vyhlášenými oblastmi například na Maledivách, proto specialisté z CK GO2 doporučují zvolit plavbu nebo luxusnější resort. Dobrou volbou je Lizard Island nedaleko Cairns nebo qualia, jeden z nejluxusnějších australských resortů, na Whitsundays, nedaleko známé Whiteheaven Beach.

Nadstandartní ubytování si můžete dopřát samozřejmě také v Sydney. Chybu určitě neuděláte, pokud vaše volba padne na Four Seasons s výhledem na místní operu, nebo na vskutku prémiový Park Hyatt, který také nabízí pokoje s okny směrem k zátoce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí