Cesta za poznáním Austrálie: kam za nezapomenutelnými gastronomickými zážitky?

Cesta za poznáním Austrálie: kam za nezapomenutelnými gastronomickými zážitky?

O cestě k protinožcům sní mnoho cestovatelů a na ty, kteří už třímají v ruce letenky na cestu “Down under”, čeká příjemná povinnost začít plánovat australský itinerář.

Jedním ze způsobů, jak lépe poznat místní kulturu, je ochutnání místních specialit v podnicích, které prověřil čas, místní i cizinci.

Nejen, že se můžete těšit na skvělý oběd nebo večeři, ale také na příležitost zažít unikátní atmosféru místních restaurací a pivnic.

Petr z cestovní kanceláře Go2, který se na Austrálii specializuje, sepisuje své gastronomické tipy již dlouho a ty nejlepší restaurace i kulinářské zážitky vám dnes představíme.

Sydney – gastronomické zážitky ve stánku i v luxusu

V Sydney, které je se svou budovou opery jedním ze symbolů Austrálie, najdete opravdu vše. Od proslulých pouličních stánků, přes hospody držící různá “nej”, až po luxusní restaurace s bezkonkurenčním výhledem. Například restaurace 360° Bar and Dining na vrcholu Sydney Tower, odkud je nádherný pohled na centrum Sydney, nabízí skvělé koktejly i pokrmy, počítejte ale s cenami odpovídajícími luxusní lokalitě a prostředí.

Výborně se najíte také v Nick’s Seafood Restaurant, která, jak již název napovídá, je vyhlášená rybími specialitami a plody moře. Najdete ji v okouzlující zátoce Darling Harbour a skvělé jídlo si dáte za rozumnou cenu.

Kam zajít na drinky nebo na pivo? Vyzkoušejte The Fortune of War, nejstarší hospodu ve městě, která letos slaví 200 let od svého založení. Zamiřte sem i v případě, že hospody přímo nevyhledáváte. The Fortune of War je ve skvělé lokalitě, od přístaviště Circular Quay sem dojdete pěšky a chvíli si užít unikátní atmosféru místa (dost možná “na stojáka”, neboť míst k sezení u baru je málo) by měl opravdu každý.

Druhým tipem je pivnice Hero of Waterloo. Jedna z nejstarších pivnic v Austrálii je prověřeným podnikem, který vás uvítá skvělými drinky. The Australian Heritage Hotel je skvělou kombinací restaurace a pivnice v prostředí historického hotelu. Hlad tu nejlépe zaženete výbornými meat pies s hranolkami, které zapijte místním pivem. Je jenom pár minut chůze od The Fortune of War, takže pokud se si plánujete ochutnat australské pivo tam, zastavte se cestou u hotelu alespoň prohlédnout jeho historickou fasádu.

Pokud pro luxusní restaurace není ve vašem cestovním rozpočtu mnoho místa, vaši peněženku potěší návštěva legendárního pouličního stánku Harry’s Café de Wheels. Nabízí tu vyhlášené meat pies od půl deváté ráno až pozdě do noci a ten úplně původní hledejte blízko mola ve čtvrti Woolloomoolloo (několik dalších poboček je rozseto po městě).

Nenechte si ujít také Sydney Fish Market. Nachází se ve čtvrti Pyrmont, západně od zátoky Darling Harbour, a na cestu sem taxíkem z centra vám bude stačit přibližně 20 AUD. Největší rybí trh ve městě má otevřeno ráno od sedmi hodin až do půl páté, pro nejautentičtější zážitek si návštěvu naplánujte hned po jeho otevření, mezi sedmou a osmou hodinou ráno.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Rudý střed – nádherná příroda a stylové podniky

V srdci Austrálie se skrývá mnohé, například legendární velbloudí farma Kings Creek Station. Využijte možnosti přenocovat a zastavte se tu na jednu noc cestou ke Kings Canyon, který je nedaleko. Večer vám uteče u rozdělávání ohně a přípravy barbecue, a až se na Austrálii snese noc, můžete strávit hodiny pozorováním noční oblohy a hledáním Jižního kříže.

V poušti najdete také stylové restaurace a bary. Mezi ty nejlepší patří vyhlášený Bojangles Saloon Alice Springs, známý svou originální výzdobou i atmosférou – v Alice Springs nenajdete lepší místo, kde zapít den na cestách dobrým pivem. Pokud se večer chcete pobavit u kulečníku nebo živé hudby, přidejte si do itineráře zastávku v Outback Pioneer Hotel and Lodge. Na barbecue stolech tu můžete grilovat, objednat si výborný burger nebo pizzu, ale také alkohol. Outback Pioneer je totiž jedním z mála míst v Rudém středu, kde se dá alkohol sehnat.

Cestovatelům, kteří si na cestách rádi dopřejí skvělé jídlo na ojedinělých místech, doporučuje Petr z CK GO2 večeři Tali Wiru od Ayers Rock Resort. Myslete na to, že je třeba udělat rezervaci předem, alespoň se ale můžete déle těšit na unikátní (nejen) gastronomický zážitek. Povečeříte v poušti u Uluru, které v zapadajícím slunci předvede nádhernou podívanou, a po posledním chodu budete relaxovat při pohledu na hvězdy.

Cairns – tropy severu pro milovníky ryb

Do Cairns pravděpodobně zavítáte, pokud se chystáte lodí k Velkému bariérovému útesu, je tu ale mnoho dalších možností, jak trávit volné dny.

Nabídku restaurací v tomto pobřežním městě ocení každý milovník ryb. Pokud do Cairns dorazíte večer a budete hledat místo, kde se dobře, rychle a levně najíst, poznamenejte si Cairns Nightmarkets, kde si můžete vybrat z nabídky mnoha stánků.

Krásné počasí ve vás probouzí touhu něco si ugrilovat? Žádný problém, v centru města na pobřeží Esplanade jsou k dispozici zdarma grilovací stolky. Připravte si své vlastní barbecue, po jídle skočte do zdejšího bazénu a den zakončete koncertem, často tu narazíte na živou hudbu. Ovšem nezapomeňte, že konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích je v Austrálii zakázána. Když se po barbecue budete chtít vypravit ještě někam na večerní posezení, jen pár kroků dělí Esplanade od hospody Rattle N’Hum, stylového podniku, který je velmi oblíbený mezi místními.

Ani o luxusní restaurace tu není nouze. Ochre Restaurant, která servíruje krokodýlí maso, a Salthouse Cairns, kde vaše chuťové pohárky nadchnou čerstvé ryby a mořské plody, kvalitou opravdu odpovídají své vyšší cenovce. Do obou restaurací si raději udělejte rezervaci předem, zejména pokud se v Cairns chystáte pobýt jen krátce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí