Střípky ze Sydney: Jaký je život v nejlidnatějším městě Austrálie?

Střípky ze Sydney: Jaký je život v nejlidnatějším městě Austrálie?

Jak se žije v australském Sydney? Přečtěte si reportáž Lady Válkové o návštěvě tohoto nejlidnatějšího města Austrálie!

Početná novozélandská rodina vystupuje po několika náročných dnech z paluby zaoceánské lodi v přístavu Port Jackson. Je začátek dvacátého století a každý člen rodiny, ať ve svém náručí nese dítě či napěchovanou koženou tašku, se bezděčně zastaví na přístavním molu, aby si prohlédl tohle svěží a živoucí město – Sydney.

Do centra!

I my jsme zíraly. Nejdříve na cenu jízdenky z letiště do centra města (šest stanic metrem za 18 dolarů), později po výstupu ze stanice Circular Quay. Dav nás unášel k východu a přestože se říká, že cestovatel si po čase zvykne na všechny ty áááááách výhledy a nevědomky otupí vůči krásám, které jej na cestách potkávají, Sydney na nás zapůsobilo starým dobrým wow efektem. Byl horký den, všude panoval čilý ruch a ocelová konstrukce 1150 m dlouhého Harbour Bridge nás na chvíli ohromila. A co teprve, když jsme si všimly, že vedle známého mostu kotví legendární patnáctipatrová loď Voyager of the Seas, jež zabírala přes 300 m přístavu! Člověk tam stojí se svým náhle malým batohem a malými starostmi a vzhlíží k lodím vysokým jako obchodní domy.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Z trouby do skleníku

Oproti Západní Austrálii byl vzduch velice vlhký, připomínal spíše podnebí v Indonésii. Salátové listy uvadly během pár minut, zmrzlina tekla po prstech a ledově chlazená voda zteplala pod slunečním žárem. Proudy horkého vzduchu bily do obličeje a člověk si připadal, jako když se dívá do předehřáté trouby. A obratem že zase běží do tropického skleníku zkontrolovat orchideje.

Chystáte se do Austrálie? Které části tohoto kontinentu byste neměli vynechat, na co si dát pozor a kolik času si vyhradit? Dozvíte se v rozhovoru s průvodcem Karlem Topičem.

Nechutný nebo nechutně drahý oběd?

Pokud nemůžete utrácet desítky dolarů za menu pro jednoho v přístavních restauracích nebo si nechcete zanášet trubky rychlojídlem z McDonalds, v supermarketech typu Coles či Woolworths najdete vše potřebné – od ovoce, salátů, zeleniny, pizzy, sladkého pečiva až po freshe. Nakoupíte zpravidla kvalitní produkty, vše za nepřátelské australské ceny. Co byste rozhodně neměli podcenit a opomenout, je procházka uličkou bonbonů a čokolád, protože novozélandská kokosová čokoláda Whittakers může fajnšmekrům posloužit namísto několika denních jídel, a věřte, že se v její lahodné chuti rozplynou veškeré cestovatelské strasti.

Pásovec jako ikona města

Někde v koutku přístavu se krčí silueta pásovce. Vlastně… stojíte před budovou Sydney Opera House, díváte se na turistickou mapičku, kde je ikona Opery stejně velká jako Harbour Bridge, opět se zmateně podíváte na pásovce a pomalu vám začne docházet, že jste skočili na lep všem těm pohlednicím a filmům. Opera je maličká a ani zdaleka se nepodobá té budově z fotografií. Turistů je kolem pomálu, protože všichni vyrazili lovit onen „správný boční záběr“. Zato ten neobvyklý – od skřípějících pilotů, kdy Opera připomíná tři kupole mešity, nikoho moc nezajímá.

Na koukanou

Nejlepší místa a výhledy určitě objevíte náhodou, třeba když zapomenete vystoupit z loďky, kterou jste chtěli přejet na protější břeh nebo když zabloudíte do parku na Observatory Hill.

Děvče sotva šestnáctileté vytváří pomocí selfie-tyčky nekonečné variace sebe&mostu, mostu&sebe, sebe&svého pěknějšího sebe, dlouhovlasá kráska snědší pleti si čte pod stromem a chvilkami se na knížku zamračí, kamarádi sedí v trávě a vesele rozpráví, opodál se na zeleném koberci perou dvě bláznivé holky a před altánem připravují nadšenci stojany a palety, a své přimhouřené pohledy upírají k mostu. Chápou se štětců. Sem tam přimalují majestátní kaštan a detaily z ulice pod námi. Přelétá helikoptéra, a když si zacloníme oči proti slunci, vidíme maličké postavičky, jak pochodují skrze mostní oblouk.

Sydney v pracovním

Město voní vypraným prádlem a kvalitními parfémy. Lidé jsou oblečeni formálně, a přestože vypadají nenuceně, člověk v sandálech či batohu zde moc parády nenadělá. V polední pauze vybíhají štíhlí sportovci vylepšit svou kondici při přátelském fotbalovém mači a jiní cvičí v parku jógu. A my se zatím neelegantně potíme a s vestou na jazyku přemýšlíme, jak se nepozorovaně vykoupat vedle Opery v zálivu nejlidnatějšího města Austrálie.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí