Peníze a ceny

Poslední, co si z Austrálie člověk zapamatuje – že byla drahá. Malá peněženka cestovatele důmyslně vyřazuje z hlavního proudu, ale ten vedlejší překypuje zážitky. V „drahotě“ Austrálie lze navíc šikovně kličkovat: lze vařit sám, nakupovat ve slevách hodinu před zavíračkou, hory zeleniny za pakatel pořídit na asijských trhích, klima přeje na cestách non-stop bydlení v autě a venku. Cestovatel tak po zaplacení letenky vůbec nemusí nic moc utratit, krom prolitého benzínu nádrží – vzdálenosti jsou enormní. Je-li pak lidí v autě víc na sdílení nákladů, Austrálie svou drahotu již zcela pozbyde. Jinou kapitolou je samosebou studium nebo trvalejší žití v zemi.

Bankomaty jsou ve městech lehce dostupné, téměř v každé hlavní ulici. Naopak v outbacku (australské vnitrozemí) jsou benzinky daleko od sebe a zdaleka ne každá má ATM. U placení kartou lze požádat u pokladny o „Cash out“ (výber hotovosti přes pokladnu). Cash out však mívá velmi různé limity. V Austrálii se platí australským dolarem (1 AUD = 18 CZK). Veškeré kreditní karty jsou široce akceptovány. Doporučuji mít u sebe dvě odlišné značky kreditní karty, např. Visu a Master Card. Problém není v tom, že by kartu nebrali, ale v tom, že je vydáná v Evropě, tedy něco záhadného je s ní jinak. Poměrně často, jsem lovila kartu druhou, když první protestovala. Pravidlo, která je lepší ale nevzniklo.

Cena ubytování se pohybuje od 25 dolarů až po několik stovek na noc, záleží na typu ubytování. Nejlevnější je typ ubytování sharehouse, jde o dům s několika pokoji se společnou kuchyní a sprchou, většinou se tam ubytovávají turisté, nebo lidé kteří cestují = travellers. Levné a možná jednodušší je na internetu zabukovat typ ubytování BACKPACKER, je jich spousta po celé Au a jedná se o ubytování po více lidech na pokoji, na chodbě společný záchod a kuchyňka – zase dobrá příležitost poznat další travellers. Nejlepší je určit si cíl, nebo stanovit účel cesty, v Austrálii lze také studovat jazykové kurzy. Češi mohou dostat pouze studentská nebo turistická víza (zatím).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: