TOP 10 jeskyní – navštivte místa, která návštěvníkům otevírají úchvatné podzemní prostory neznámého světa

TOP 10 jeskyní – navštivte místa, která návštěvníkům otevírají úchvatné podzemní prostory neznámého světa

Podzemí je obvykle část planety země, kam se obyčejný člověk často nedostane. Občas to možné ale je, a návštěva vždy stojí za to. Tajemné obrovské dómy i podzemní řeky provokují naši fantaziji i zvědavost.

Místa uvedená v našem TOP 10 jsme dohromady poskládali ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1) Čína – jeskyně Rákosové flétny

Jak vypadá „borovice v zimě“ si přestavit dokážeme, stejně tak „Palác krystalů“ by naše představivost asi zvládla, s dalšími názvy geologických útvarů jeskyně Rákosové flétny už bychom to tak jednoduché neměli. Neuvěřitelně barevné podzemní prostory se nacházejí v čínském Guilinu. Jeskyně vznikla před několika staletími ústupem podzemní vody a časem se vytvořil dóm hluboký kolem 240 metrů. Aby toho nebylo málo, zdi jeskyně zdobí malby a kresby z doby dynastie Tchang, tedy z období přibližně 7. až 9 století.

2) Filipíny – jeskyně Sumaging

Starobylé pohřebiště a posvátné místo, to byl původní účel, ke kterému složila jeskyně Sumaging, ležící asi 400 kilometrů severně od filipínského hlavního města Manily. Mnohé urny je možné spatřit ještě v dnešních dnech během prohlídek prostor, nacházejí se totiž u přímo u vstupu. Již stovky let zde symbolizují koloběh života, kdy se mrtví vracejí tam, odkud přišli, tedy do země. Pro cestu do nitra jeskyně je nutné mít průvodce a ten i poskytne i nezbytné plynové svítilny, jelikož stezky jsou zde kluzké a mohou být i nebezpečné.

3) Slovinsko – jeskyně Škocjan

Ve Slovinsku je možné najít neobvyklou formaci jeskyní, které jsou považovány za obdobný přírodní fenomén jako třeba Grand Canyon nebo Galapágy, jsou to úchvatné jeskyně Škocjan, ve kterých je hluboko pod zemí ukrytý i největší kaňon světa. Obdivovat můžete třeba 15 metrů vysoký stalagmit a na tři desítky vodopádů. Při své návštěvě můžete potkat i raritu ze světa fauny. Jedná se o zvláštní druh mloka, macaráta jeskynního, který má nápadité přízvisko „lidská rybička“. Dožívá se 70ti let, vydrží roky bez potravy, a má specifickou, růžovou barvu těla. Vyskytuje se pouze v krasových oblastech na Balkáně.

4) Vietnam – jeskyně Phong Nha

Monumentální prostory Son Doong objevili členové britské expedice v roce 2009 a o od té doby budí úžas po celém světě. Podle objevitelů se jedná o největší jeskyni na světě. Její šířka je 150 metrů, výška 200 metrů a délka více než 5 kilometrů.

Jeskyně se nachází ve vietnamské národním parku Phong Nha-Ke Bang, ležícím asi 450 km jižně od Hanoje. NP je od roku 2003 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO a v jeho hranicích je možné nalézt kolem 300 jeskyní.

5) Malajsie – jeskyně Batu

272 schodů, přesně tolik musí vystoupat hinduističtí mniši během svátku Thaipusam a přesně tolik musí nastoupat i návštěvníci Malajsie, pokud chtějí spatřit jeskyni Batu. Pro západní svět byla soustava prostor, ležící jen kousek od Kuala Lumpur, objevena v roce 1878 a od té doby k ní míří turisté. Nejvíce navštěvovaná Chrámová jeskyně měří ke sto metrům.

Největší místní „atrakcí“ je již zmiňovaný svátek  Thaipusam. Během něj si mniši do různých částí těl zabodávají háky, bodce i jiné předměty s obětinami. Tato krvavá tradice přiláká každá rok na statisíce diváků.

6) USA Nevada – Lehmanovy jeskyně

V národním parku Great Basin v Nevadě se nachází další z unikátních jeskynních vápencových formací, Lehmanovy jeskyně. Jméno získaly po Absalomu Lehmanovi, který je v roce 1885 objevil. Z důvodu zachování jedinečnosti zdejšího ekosystému musí návštěvníci projít „lehkou očistou“. Pokud v posledním roce nebyli oni sami ani jejich oblečení či fotoaparáty v jiném jeskynním systému, mohou vstoupit okamžitě. V opačném případě se musí očistit speciálními ubrousky a podrážky deset minut máčet v dekontaminačním roztoku.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

7) Nový Zéland – Jeskyně Waitomo Glowworm

Červy Arachnocampa Luminosa jsou drobní zářící tvorové osvěcující vápencový komplex. Tím vytvářejí z jeskyně Waitomo absolutně neobvyklé místo. Při pětihodinové prohlídce se můžete kochat nejen až nadpozemsky ozářeným prostorem, ale vyzkoušet i náročnější, ryze jeskyňářský terén.

Waitomo patří k jedněm z nejvíce navštěvovaných míst na Novém Zélandu a je uchvacující snad pro všechny návštěvníky. Místo je staré více jak 30 miliónů let a samotné „zářící“ prostory se nacházejí skoro padesát metrů pod zemí.

8) Jamajka – Green Grotto Caves

Na severním pobřeží Jamajky je možné nalézt jeden z klenotů ostrova a tím jsou Zelené jeskyně. Jejich název je odvozen od zelených řas, jež se zde hojně vyskytují. Jedná se o krásné pobřežní jeskyně, na jejichž podobě se podílel svojí mocí oceán. Ukrývají v sobě značně unikátní ekosystém, ale také nástěnné malby původních obyvatel. S více jak jeden a půl kilometrovou délkou a dvanácti metrovou výškou patří k největším v oblasti.

9) Itálie – Grotta Azzurra

Na lodičkách se můžete vypravit do tajuplné Modré jeskyně na pobřeží Itálie. Vstup se nachází jen přibližně metr nad mořskou hladinou. Donutí tak návštěvníky v loďkách při touze poznávat přírodní krásy jeskyně dokonce zalehnout. Venkovní světlo dopadající vstupem do jeskyně a dalším otvorem pod hladinou moře vytváří unikátní atmosféru. Díky tomu je mořská voda osvětlená jasněji než prostor nad hladinou.

10) USA Havaj – Thurston Lava Tube (Nahuku)

500 let stará lávová jeskyně Nahuku láká turisty na Havaj. Nachází se v nadmořské výšce 3900 metrů v národním parku Hawaii Volcanoes a měří přibližně 200 metrů na délku a 7 na výšku.

Unikátní na tomto přírodním komplexu je jeho vznik. Byl vytvořen během erupce sopky, kdy pomalu chladnoucí láva vymodelovala nynější jeskyni. Na ostrově je možné spatřit několik takových rarit, ale Nahuku patří k těm nejsnadněji přístupným a je fantastickým příkladem masivní lávové jeskyně.

A která jeskyně zaujala vás? Máte nějaké jiné favority? Podělte se s námi v diskusi.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: