Císařské město Hue ve Vietnamu

Císařské město Hue ve Vietnamu

Město Hue ve středním Vietnamu bylo po 143 let i jeho hlavním sídlem. Za zdmi pevnosti vzniklo okázalé Císařské město, které si své kouzlo uchovalo dodnes. Pojďte jej s námi nyní navštívit.

Co se skrývá za hradbami

Se stavbou Císařského města se začalo v roce 1805 a po třicet následujících let na ní pracovaly desítky tisíc dělníků. Vybudovali sedm metrů vysokou a dvacet metrů silnou hradbu, tři sta paláců, chrámů a dalších staveb na 520 hektarech. Od roku 1993 je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Samotné Císařské město má vlastní hradby, ale je obklopeno ještě hradbami pevnosti a před každou z nich jsou vodní příkopy. Dominantou jižní strany hradeb pevnosti je vlajková věž z roku 1807. Za vodním příkopem a mohutnými hradbami se na dvou místech nachází celkem devět posvátných bronzových děl také z počátku devatenáctého století, původně stála u vstupu do pevnosti.

Strážní věž pěti fénixů

V pokladně v bráně Ngo Mon se platí vstupné 55.000 dongů do vlastního Císařského města. Tato brána je z roku 1833, do té doby zde stála jiná, ne tak velká a okázalá. Tato má pět vchodů, prostředním směl vstupovat pouze císař, dva sousední používali mandaríni a nejkrajnější dva v bočních křídlech brány byly určeny pro vojáky, koně a slony. Nad touto mohutnou mramorovou bránou je rovněž původní dřevená Strážní věž pěti fénixů, pavilon Ngu Phuong. Má devět střech, které podpírá celkem 100 sloupů. Pavilon sloužil také jako vyhlídkové místo pro císaře při velkých ceremoniích, např. při ohlašování lunárního roku, udělování vyznamenání a vojenských přehlídkách. Rovněž zde 30. 8. 1945 abdikoval a předal moc poslední císař Bao Dai, odevzdal symboly moci – „korunovační klenoty“ – zlatou pečeť vážící 10 kg (zvetšený model vystaven dále v areálu) a meč vykládaný nefritem.

Cesta k paláci Nejvyššího souladu

Mezi jezírky s mnoha rybami (krmení je možné na místě koupit), sochami mýtických kylinů (pohádková zvířata která se prý živila rosou, ale vypadají docela masožravě, asi proto, že to byli strážci míru, originály jsou v přístřešcích u paláce Mieu Hien) a kolem patníčků označujících místo pro mandaríny a další úředníky se prochází k paláci Thai Hoa (Nejvyššího souladu) v němž se nachází císařský trůn. To z tohoto paláce činilo nejvýznamnější místo pevnosti, odehrávaly se zde nejdůležitější obřady, přijímaly zahraniční návštěvy, slavily narozeniny. V severní části paláce je nyní model celého areálu Císařského města.

Levý a Pravý dům

Dál přes Nádvoří velkých pozdravů se jde k Levému a Pravému domu, tyto stavby sloužily k přípravě mandarínů na pravidelná setkání s císařem. Měly i funkci administrativní a pořádaly se zde recepce. Oba domy jsou z počátku 19. století, od té doby ale prošly řadou rekonstrukcí. Další domy a areál dále na sever procházejí rekonstrukcí nyní, o to je rozsáhlejší a důkladnější. Za návštěvu ještě stojí Císařské divadlo a čtenářský pavilon Thai Binh ve východní části.

V západní části areálu Císařského města je chrám Mieu Hien z roku 1822, původně sloužil císaři Minh Mangovi k uctívání památky jeho otce Gia Longa, zakladatele vladařské dynastie Nguyen. Nyní jsou v něm urny téměř všech císařů této dynastie, kteří v Hue vládli od roku 1802 až do 1945, samozřejmě s jejich jmény a fotografiemi nebo kresbami portrétů. Za každou je oltář, postel a další věci potřebné pro klidný odpočinek vladaře.

Přes prostorné nádvoří se směrem na jih dostáváme k Pavilonu věčné čistoty, Hien Lam Cac, před nímž stojí obrovské lité bronzové nádoby, ta prostřední, největší a nejtěžší (2600 kg), sloužila k uctívání císaře Gia Longa. Dnes jsou všechny už prázdné a k původním účelům se nepoužívají, nicméně plastiky na jejich stěnách jsou nádherné stále a zaslouží obdiv pro svou propracovanost. Objevují se na nich hlavně motivy přírody, např. lesní zvěř, skály, hory, stromy, jeřábi, a také jména psaná čínskými znaky.

Za vlády dynastie Nguyen zažívalo Hué rozkvět na poli umění, kultury, vzdělanosti a buddhistické nauky, mnohé mu zůstalo dodnes, je zde pět univerzit a stále je centrem básníků a romantiků, při procházkách Císařským městem se neubráníte představě, jaké by to bylo být zde císařem…

Stránky autora: www.martinpluhar.cz

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Palo

V clanku sa bohuzial nespomina, co navstevnika v Zakazanom meste najviac prekvapi – jeho prazdnota. Vacsina plochy su prazdne priestory. Z povodnych 160 budov ostalo stat iba 10 hlavnych. Ostatne boli znicene za Vietnamskej vojny v 1968.
Spatne som sa docital, ze sa niet co divit, pretoze bitka o Hue bola udajne jednou z najdlhsich a najhorsich v celej Vietnamskej vojne.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí