HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Pádler.cz Festival OBZORY Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

Vietnam


POSLEDNÍ DISKUSE

Exotická kuchyně: Ochutnejte nejzvláštnější jídla Vietnamu, kam patří kachní zárodky či mravenčí vejce

Exotická kuchyně: Ochutnejte nejzvláštnější jídla Vietnamu, kam patří kachní zárodky či mravenčí vejce

Vietnam je proslulý svou výtečnou kuchyní a je doslova rájem pro gurmány. Kromě toho, že umí připravit rýži, nudle, maso i zeleninu na milion (výtečných) způsobů, vám naservírují také pro Evropana opravdu nečekané pokrmy.



Jaká nejdivnější jídla můžete ve Vietnamu ochutnat? Je jich opravdu mnoho, přečtěte si první díl našeho seriálu o zvláštních pochutinách, na které se při své cestě po Vietnamu můžete těšit. Začneme těmi známějšími, ale představíme vám i některé lokální speciality. Na místě je můžete ochutnat třeba na zájezdech cestovní kanceláře GO2.


Pokud si troufnete, ochutnejte cikády a mravenčí vajíčka, VietnamPokud si troufnete, ochutnejte cikády a mravenčí vajíčka, Vietnam

Na ulici ochutnáte ta nejtypičtější jídla, VietnamNa ulici ochutnáte ta nejtypičtější jídla, Vietnam

Rybáři na loďkách vyplouvají časně z rána, aby už dopoledne dovezli na trh čerstvý úlovek, VietnamRybáři na loďkách vyplouvají časně z rána, aby už dopoledne dovezli na trh čerstvý úlovek, Vietnam

Prohlédněte si další fotografie k článku...


Kachní vejce se zárodkem - Trung vit long

Na kachní vejce narazíte u mnoha pouličních stánků a jsou jednou z prvních asociací, když se řekne Vietnam a podivná jídla. Možná vás překvapí, že tato „pochutina“ proslavená ve Vietnamu je původem z Filipín, kde si na zárodcích pochutnávali jako první (způsob přípravy se může trochu lišit a na Filipínách je hledejte pod názvem balut). Měkké kosti dodávají jídlu křupavou strukturu a když překonáte počáteční ostych a necháte si poradit, jak zárodek správně sníst, možná budete příjemně překvapeni.

Omáčka s krevetami - Mam tom

Mezi Vietnamci velmi oblíbená, mezi cizinci téměř neznámá. Na její výrobu se používají malé krevety a sůl, které po fermentaci získají tmavě fialovou barvu. Výraznou chuť omáčky si užijete především v centrálním nebo severním Vietnamu, pro který je typická, v jiných částech země je spíše výjimkou. Kromě výrazné chuti je třeba se připravit i na výrazné aroma – naštěstí se vám ji nikdo nechystá podávat přímo ze sklenice, malé (nebo větší) množství omáčky se přidává do jídla k dochucení ke zvýraznění chuti, případně se smíchá s rýžovým vínem či vodou a trochou citrónu k vytvoření řidší omáčky s méně výrazným aromatem.

Cikády a mravenčí vajíčka - Ve sau rang la chanh an xoi trung kien

Za podivnými pochoutkami se můžete vydat i na jih země. V okolí delty Mekongu, zejména v provincii Vinh Long, vám na talíř naservírují smažené cikády jako místní delikatesu – chytají se v období svlékání a podávají se smažené nebo vařené s rýží. Ty vietnamské ochutnejte v období od května do června, v jiných měsících se dováží převážně z Kambodže. Pokud budete ve Vietnamu o něco dříve, nemusí vás to mrzet, objednejte si mravenčí vajíčka – jejich sezóna přichází v březnu a trvá přibližně měsíc, připravují se se sušenou cibulkou, kořením a servírují se s rýží na banánovém listu.

Kachní vejce se zárodkem, VietnamKachní vejce se zárodkem, Vietnam

Za vším hledej koriandr. I tak by se dala popsat vietnamská kuchyně. Možná si myslíte, že ji díky mnoha bistrům a restauracím, kterých v posledních letech v České republice vyrostlo jak hub po dešti, znáte velmi dobře, ale ve Vietnamu toho můžete ochutnat mnohem více. Nahlédněte pod pokličku vietnamských hrnců a pánví v článku Jak a kde si nejlépe užít všechny chutě Vietnamu, ráje pouličního jídla.

Pečená krysa - Chuot rang muoi

Krysa je jedním z jídel pocházejícím z vietnamských vesniček a rýžových polí – na severu ji na talíři potkáte od května do září, na jihu, v  deltě Mekongu zejména v říjnu. Ne všechny krysy se ale dají připravit, Vietnamci vybírají pouze krysy, které se na polích živí rýží a proto je lepší je ochutnat právě na venkově – krysy chycené ve městech se živí samozřejmě zbytky a odpadky, nikoliv na rýžových polích. Maso se připravuje dušené, grilované, smažené nebo ve formě s kari. Pokud překonáte prvotní blok, krysí maso vám možná zachutná – mnozí tvrdí, že je díky své jemnosti lepší, než vepřové nebo kuřecí. Pro ty nejodvážnější, můžete uvedený pokrm ochutnat při zájezdu poznávacím zájezdu Velká cesta Vietnamem s upovídaným průvodcem Jarynem.

Na ulici ochutnáte ledacos, VietnamNa ulici ochutnáte ledacos, Vietnam

 

Polévka z koňského masa - Thắng cố

Tuto polévku ochutnáte, pokud během své návštěvy Vietnamu plánujete i cesty do odlehlejších míst za etniky. Na etnickém trhu Bac Ha v severozápadní provincii Lao Cai vám ji připraví ti nejpovolanější z etnika Mong – protože jak říkají místní, recept se sice může zdát jednoduchý, ale k uvaření výtečné polévky je třeba především zkušenost.

Nikola Štěrbová se do Vietnamu poprvé podívala jako turista v rámci velké cesty po Asii a ihned si jej zamilovala. V Go2 připravuje a realizuje zájezdy do Vietnamu. Více o její práci naleznete na portálu Dovolená Vietnam.

Go2Zaujalo vás některé z nevšedních vietnamských jídel a rádi byste se do Vietnamu vydali nejen za krásami přírody, ale také za divy kuchyně? Na Zájezdu všechny chutě Vietnamu můžete poznat taje vietnamské kuchyně s českým průvodcem CK Go2. Dobrou chuť! Nebo se Vydejte se na velkou cestu Vietnamem s CK GO2 a zažijte místní atmosféru na vlastní kůži! Dovolená ve Vietnamu může být víc než jen návštěva obvyklých turistických destinací.


15.02.2018, Nikola Štěrbová


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 

CESTOVATELSKÝ TWEET

Krok za krokem, poznat celou planetu!

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno