6 míst, které nesmíte vynechat při návštěvě Vietnamu

6 míst, které nesmíte vynechat při návštěvě Vietnamu

Velkou pozornost cestovatelé v poslední době věnují Vietnamu. Každý rok se sem vydává více a více turistů a vozí si odtud vzpomínky na zajímavá setkání v horách na severu, perfektně ušité šaty či boty na míru z městečka Hoi An i chuť tradiční polévky Phó Bó na jazyku. Vytipovali jsme pro vás několik známých míst, které i přes svou přílišnou popularitu stále stojí za návštěvu.

1. Saigon: město motorek a dobrého jídla

Jestli něco jihovietnamský Saigon (dnes již správně Ho Či Minovo město) vystihuje, jsou to motorky. Stovky skútrů se valí ulicemi ve všech možných směrech s těmi nejpodivuhodnějšími náklady a početnými posádkami od rána do večera, sedm dní v týdnu. První věc, kterou se budete muset po příjezdu naučit, je přejít bezpečně silnici.  Hned další povinností je zorientovat se v pestré nabídce jídla a okusit polévku Phó hned v několika místních vývařovnách.

Mohlo by se zdát, že velké betonové město toho pro turisty příliš nenabízí. Ve skutečnosti ale právě tady můžete poznat spoustu vietnamské kultury! Což se vám podaří, pokud se zajdete podívat do staré čínské čtvrti Cholon plné chrámů nebo věnujete některý večer posedávání v parku a pozorování místních lidí cvičících tai-chi.

TIP: Nicméně minimálně jednu atrakci spíše pro turisty byste rozhodně neměli vynechat, a to Warm Remnants museum, které vám přiblíží události kolem Války ve Vietnamu.

2. Da Lat: nápadně evropské město s vůní kávy

Něco málo přes 300 kilometrů severovýchodně od Ho Či Minova města a 1500 metrů nad mořem leží oblast s poměrně přívětivým klima. Je plná kávových plantáží, květin i ovoce, o čemž také napovídají všudypřítomné skleníky ukrývající bohatou úrodu místních zemědělců. Město Da Lat vzniklo na popud lékaře Alexandra Yersina, který byl sice původem z francouzsko-švýcarské rodiny, ale ve Vietnamu dlouho žil.

Samotné město je dnes poměrně rušné a stalo se cílem dovolených i svatebních cest movitějších Vietnamců. Pokud budete chtít poznat poněkud klidnější venkovské oblasti tohoto kousku země, možná oceníte zapůjčení skútru a dlouhé výlety po okolí přesně podle vašeho gusta. Mimochodem v okolních kopcích najdete asi 10 nádherných vodopádů.

TIP: Pokoje s obrovskými mravenci, procházky mezi střechami, obrovské pavučiny. Tohle všechno můžete zažít v Crazy house vietnamské architektky Dang Viet Nga, která si rozhodně zaslouží své přirovnání k Salvadoru Dálímu.

3. Hue: císařské město, které trpělo za války

Bývalé hlavní město Hue si za Války ve Vietnamu zažilo neskutečné peklo a až nyní prochází jeho sláva novou renesancí, což koneckonců potvrzuje i dvojitý zápis v UNESCO – na seznamu světového dědictví je nádherný Císařský palác i místní hudba. Nicméně škody napáchané na palácovém komplexu jsou vidět dodnes, jednotlivé budovy postupně procházejí rekonstrukcí či znovu vznikají a bude ještě nějakou dobu trvat, než si je návštěvníci užijí v plné kráse. Přesto všechno místo stojí za návštěvu, spoustu budov je již dnes ve skvělém stavu a při jejich návštěvě si budete připadat trochu jako v pohádce.

4. Zátoka Halong: přeplněná, ale vynechat ji nesmíte

Halong je snad nejznámějším místem ve Vietnamu a šíří se o ní velké množství rozporuplných názorů. Mnozí na nádherné místo nedají dopustit, jiní jej shazují kvůli velkému počtu turistů a komerčnímu přístupu místních.

Spíše ale záleží na tom, který způsob poznávání zvolíte. Pokud si na ostrově Cat Ba půjčíte seakajak a vydáte se prozkoumat svá vlastní zákoutí, je dost možné, že za celý den nikoho nepotkáte. Ovšem i kdyby vás někdo 100x přesvědčoval, že „sem ne“, nenechte si to vymluvit! Přece jen je zátoka zapsána v UNESCO a od roku 2012 patří mezi sedm přírodních divů světa a jednou by vás možná hodně mrzelo, že jste ji při návštěvě Vietnamu vynechali. Nebo zvolte alespoň podobnou alternativu, tou může být zátoka Lan Ha nebo Bai Tu Long.

5. Sapa nebo jiný kousek hor v severním Vietnamu

Vietnam nabízí také naprosto nezapomenutelné hory a ještě nezapomenutelnější setkání s jejich obyvateli. Většina turistů za tím vším míří do Sapy, která se ale dnes proměnila spíše v muzeum s honem na turisty, což může poněkud zkreslit případné zážitky. Opět ale platí, že když se vydáte třeba jen pár kilometrů vedle, můžete si přinést úplně jiné zkušenosti. Buď se můžete do okolí pustit na skútru nebo pěšky a přespat v některé vzdálenější vesnici.

6. Hanoj: město s jezerem uprostřed

V Hanoji se snoubí moderní a pulzující město s tradiční historickou atmosférou. Moderní nákupní centra, davy lidí a výškové budovy prudce kontrastují se Starou čtvrtí, kde najdete usměvavé pouliční prodavačky, Vietnamce vysedávající na ulici se šťávou z cukrové třtiny či s točeným pivem Bia Hoi.

TIP: V centru Hanoje také naleznete tradiční vietnamské loutkové divadlo. vodící systém mají loutky pod vodou a k představení hraje živá hudba.

V centru města najdete jezero Hoan Kiem ozdobené malým ostrůvkem, na nějž se dostanete po červeném mostu pro pěší. Ostrov zdobí chrám Nefritové hory, který je každý večer nádherně nasvícený.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Petr

Nejhorší turistické džungle, ve Vietnamu jsou rozhodně zajímavější místa

Dan

Plánuji cestu do Vietnamu a po přečtení různých diskuzí a cestopisů jsou toto místa, která rozhodně nenavštívíme. Jak píše Petr, myslím že Vietnam má daleko lepší místa, která stojí za to je navštívit.

Dan:

Ktera jsou ty lepsi mista ?

Zdeněk

Zdravím Dane. Ono je to těžké, koho zajímá historie, památky,  pojede do HoiAn, Hue jako třeba bude chtí vidět Angkor, Taj Mahal nebo Paříž. Někdo zase chce třeba vidět menšiny ale současně bydlet v dobrém hotelu, ten pojede do Sapy. Stejně pláže. Čisté krásné s hotely s turisty  nebo prázdné plné odpadků vedle vesnice.  Osobně také preferuji místa původní a spát třeba ve stanu. Vietnam je krásný tím, že má stále spoustu míst turisty neobjevených, .

Michal

Ve Vietnamu je spousty a spousty zajímavích míst které stojí za to vidět. Těžko se ale vyhnete Saigonu nebo Hanoji (ono to ani není možné), tak proč si aspoň čast města neprohlédnout, neprojít se třeba kolem zmíněného jezera. Já osobně si zase nechám po příletu v Hanoji jeden den na srovnání, protože jsem si jí docela oblíbil… To samé nastane, pokud chcete procestovat hory na severovýchodě- Podle mě není lepšího města pro start než Sapa(má určitě také svoje kouzlo) nebo Lao Cai, proto bych tyto místa nikdy nezatracoval. A co se týká Halongu, tak ten stojí za to aspoň jednou vidět. Jen záleží na každém, jak si to zařídí (není třeba postupovat se stádem řvoucích zápaďáků)…

Zdeněk

Šest nejprofláknutějších míst. Šest míst, které jsou známé také proto, protože už je k nim dobrá doprava, jsou tam hotely. Místa kterým se dnes ve Vietnamu hodně velkým obloukem vyhýbám. Čtu zde, kde jsou ta jiná místa? Co třeba takovýto vodopád? Nebo stovky jiných míst.
http://www.vietnamista.cz/cestopisy/cesta-k-vodopadu-hang-te-cho/

Radka

Letos jsem byla ve Vietnamu na kole s CK Rajbas http://www.rajbas.eu/zajezdy/zeme/vietnam.html , byly to paráda, profláknutá místa jsme navštívily také, ale většinou jsme se pohybovali mimo a tam to bylo nejlepší.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí