Rocks&water v Kačkaru

Rocks&water v Kačkaru

Turecký Kačkar nabízí množství příležitostí pro horskou turistiku. Pětice českých kajakářů se však do hor vydává, aby je prozkoumali a zmapovali vodácky. Na poslední přípravy se ptáme Petra Čivného.

Petr Čivný

18. dubna odjíždí vodácká expedice do tureckého pohoří Kačkar. Hlavním cílem expedice je prozkoumat, popsat a pokusit se o prvosjezd vodácky neznámých zdrojnic již dříve prozkoumaných toků (např. Barhal Dere, Firtina Cayi, Aksu Dere, Macka Dere). Dodatečným cílem bude pokus sjetí pravostranných přítoků jedné z největších tureckých řek – Coruh Nehri. V jarním období lze předpokládat vysoké vodní stavy, které by měly zaručit dostatek vody i v horních polohách. Předpokládaná obtížnost sjížděných řek se pohybuje v nejvyšších stupních.

Pohoří Kačkar bylo vodácky objeveno v 80. letech německými a rakouskými vodáky, bohužel jediné faktické informace o dané oblasti a i o celém Turecku pochází ze stejného období. Při pohledu na turistickou mapu je předem jasné, že 80% řek, říček a potoků na své objevení teprve čeká, a to je v podstatě i cílem výpravy.

V pohoří Kačkar

Petře, co máte přesně v plánu?

Jakmile se adaptujeme na místní řeky, vyrazíme na neznámé horní toky – tato část expedice je velká neznámá. Po 14 dnech se přesuneme na jednu z největších Tureckých řek – Coruh Nehri poblíž městečka Yusufeli, kde si pokusíme „odpočinout“ a sjet některý z obtížných úseků. Díky získaným informacím víme, že se jedná o houpaní na 4 a více metrových vlnách. Pokud podmínky dovolí, tak v poslední části expedice bychom se pokusili o sjezd nepoznaných pravostranných přítoků Coruh Nehri. Poslední část expedice je velmi závislá na celkovém průběhu a jelikož náš plán je velmi ambiciózní, bereme to jako možný bonus.

Jak probíhají přípravy?

V podstatě asi stejně jako před každou jinou expedicí. Situace je poměrně hektická, ale chybí nám už akorát domluvit správný dopravní prostředek. Na poslední chvíli nám nabídla materiálovou pomoc společnost TNP, takže ješte drobné doladění detailů ohledně skládacích záložních pádel a snad to bude všechno. Na shánění podkladů z meteorologických družic je ješte brzo. Jinak se všichni snažíme o aktivní přípravu jak na vode, suchu, tak třeba i v oblasti jazykové.

Na co se nejvíc těšíte?

Petr Čivný

Jednoduchá otázka, ale poměrně složitá odpověď, jelikož opravdu netušíme, co najdeme. Určitě se moc těším na to samotné objevování, kde prostě člověk neví, jestli najde opravdovou perlu nebo „jen“ další řeku. Osobně se těším na hiking s lodí na zádech, kdy budu proklínat vše, co s sebou nesu. Na setkání s naprosto neznamými lidmi i na obrovský Coruh Nehri, který by měl být spíše relax nez nějaké drama. Rád bych našel pěkný, neznámý a hlavně „bezpečný“ vodopád, ale díky charakteru řek cílové oblasti to ani nepředpokládám a považuji to spíše za „bílou velrybu“. Celkově jsem si jistý jen věcí, na kterou se nětěším – konec tureckého dobrodružství….

Děkujeme Petrovi a držíme palce. Výpravu podpořil Expediční fond částkou 10.000 Kč.

Petr Čivný, absolvent ČVUT FEL, je vodákem od ranného dětství. Posledních 6 let se věnuje hlavně kajaku – pádloval a vedl výpravy ve většině vodácky atraktivních zemí Evropy (Fracie, Norsko, Rakousko, Švýcarsko a Itálie). Na svém účtě má také český prvosjezd nejhořejšího úseku řeky Sorby a sjezdy více než 5 vodopádů vyšších než 10m. V roce 2009 podnikl s dalšími členy výpravy několik obtížných prvosjezdů n aitalsko-švýcarském pomezí. Prohlédněte si video.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí