Nargile, Šíša či Hookah – to je vodní dýmka

Nargile, Šíša či Hookah – to je vodní dýmka

V Turecku jí říkají nargile, v Egyptě šíša (to ze slova hašiš), Libanonci boura nebo argila. V anglickém slovníku ji najdete pod názvem hookah. Znáte i vy vodní dýmku?

Osmané ji považovali za umělecké dílo, na mnohých z nich byly citáty z Koránu. Její vyobrazení či vyobrazení rituálu kouření najdete na mnoha obrazech. Dnes slouží k pokouření, stejně jako k dekoraci orientálně vyzdobených pokojů. Rituál kouření vodní dýmky vyzkoušel snad každý cestovatel po islámské zemi – a nejen on.

Trocha historie

Vodní dýmku do zemí Malé Asie a severní Afriky přenesli obchodníci po Hedvábné stezce z Indie. Je tomu čtyřista let, kdy staří Indové poprvé z vydlabaného kokosu pomocí stébla trávy okusili konopí a hašiš a dali tak základ k tomuto rituálu kouření z téměř posvátného nástroje – kouření, kdy dým probublává skrz vodu. V Persii (konkrétně v Iránu) pak dali vzniknout základu dnešní podoby vodní dýmky – nahradili totiž přírodní materiál vázy za keramiku. S objevením tabáku k nutnému vybavení přibyla korunka – nejčastěji keramická na umístění následně spalovaného tabáku. Turci pak dotáhli podobu dýmky k dnešní dokonalosti a stali se tak světovou dýmkařskou velmocí. Na počátku 17.století byl do Evropy přivezen tabák – po celé Malé Asii byly zakládány tabákové plantáže. Masového rozšíření se nargile dočkala za vlády Murata IV. Pak užívání tabáku zaznamenalo několikaletou prohibici – hrozil za něj až trest smrti. Sultán Ibrahim ji však v polovině 17.století zrušil a začaly tak vznikat první kavárny a čajovny, kde kouření patřilo k neodmyslitelným doplňkům rozjímání. Do Evropy pak tento rituál přinesli výbojní Osmané, kteří dorazili až na okraj Vídně. Zpočátku se kouřila pouze silná tabáková směs. Chuť byla velmi ostrá a požitek z ní měli jen ti nejotrlejší. Kouř se tedy nechal projít chladnou vodou a do tabáku byly přidány různé přísady – melassa z cukrové třtiny, med či ovocné esence. Tabák se tak stal jemnějším. Dnes se pro vodní dýmky vyrábí speciální tabákové směsi. Zatímco dříve byl tento kuřácký rituál výsadou mužů, dopřávajících si typického bublání ve speciální čajovně, dnes díky jemným tabákovým směsím si pobublávají z dýmky i ženy či turisté vyhledávající orientální atmosféru. Jako ideálním doplňkem požitku z pokouření pak zůstává jednoznačně čaj. V Turecku Rize, v severní Africe např.Tuareg.

Složení dýmky

Vodní dýmka se skládá z:

  • Vázy – gövde – původně kokos, dnes skleněná či keramická – údajně prý má její tvar připomínat ženské tvary
  • Kovové trubice, těla dýmky – marpuc
  • Šlahounu a náústku – agizlik – náústek se dříve používal jantarový, nyní keramický či kovový. Znalci si vždy nosí svůj osobní. Šlahoun je třeba speciálním kartáčkem neustále udržovat v čistotě.
  • Korunky – hagar – původně z bronzu, dnes většinou keramická
  • Stříška na zakrytí žhavých uhlíků – tarbuš
  • Kleštiček na úpravu žhavých uhlíků

Složení tabáku

Tabák, kterým se dýmka plní, má mnoho podob a chutí. Často se do hagaru dávají tabáky dva, černý tabák dovážený nejčastěji z Iránu a tabák, který ostrou chuť černého tabáku zjemní a ochutí. Tento může být například jablečný, mátový, kávový, nebo třeba třešňový. Jde o směs černého tabáku s ochucenou melassou, sirupem nebo medem v poměru přibližně 1: 2,5.Obsah nikotinu se pohybuje mezi 0,5 – 1,0% a obsah dehtu pod 0,5% (ve většině tabáků většinou 0%). U nás seženete nejčastěji tabák egyptský.

Několik zásad kuřáka vodní dýmky

  • Dýmka se nepředává další osobě přímo. Šlahoun se vždy nejprve odloží tak, aby si ji další kuřák mohl sám zvednout.
  • Nikdy si nezapalujte cigaretu od žhavého dřevěného uhlí na vodní dýmce.
  • Dýmka by neměla přesahovat vaši výšku vsedě.
  • Vždy kuřte jen tabák s melassou – nepoužívejte tabák suchý.
  • Zásadou dobrého pokouření je vše udržovat v čistotě.
  • Tip: chladnou vodu ve váze doplňte ledem a trochou mléka. Místo mléka můžete přidat slivovici nebo kousky ovoce – nejlépe citrusů. Vše, stejně jako šlahoun dejte co nejvíce nachladit. Chuť bude mnohem lahodnější. Nezapomeňte, že jedině kvalitní uhlíky zakoupené ve speciálních prodejnách, Vám budou dobře spalovat tabák, a tím poskytnou lahodnou chuť a výsledný požitek.

Kde a za kolik si pobublat

Při cestách po islámských zemích narazíte na tento rituál téměř všude. Vše se odehrává v čajovnách (ćayhanesi), kde okusíte požitek z kombinace černého čaje a tabáku. Nejčastěji Vám nabídnou tabák s příchutí jablka. Vše i s čajem pořídíte max. za 5EUR. Nikam nepospíchejte a v klidu rozjímejte! Mohli byste nejen urazit, ale i nepochopit tento staletý kuřácký rituál.

Vodní dýmku si můžete také přivézt jako suvenýr z cest. Cena samozřejmě závisí na velikosti dýmky a zdobnosti vázy. Dýmku střední velikosti s klasickým zdobením pořídíte již od 12EUR. Tabák (250g) pořídíte za 3EUR – toto jsou údaje z Turecka.

Potáhnout z vodní dýmky si v současnosti můžete na mnoha místech i v Čechách. Nejčastěji v čajovnách či orientálně zaměřených restauracích. Nabídnou Vám širokou škálu chutí tabáku dováženého nejčastěji z Egypta. Cena pokouření vodní dýmky se pohybuje kolem 100Kč. Zkuste třeba pražský Klub cestovatelů.

Na závěr je důležité upozornit, že i kouření tabáku z vodní dýmky není ničím zdravým. Dává však nahlédnout do rituálů Orientu a historie zemí Hedvábné stezky.

Zkušenosti čtenářů

Feďa Fiala

Díky za tip s ledem a mlékem – vyzkouším. Jinak ceny z ledna 2007 v Egyptě: šíša s dvěma čaji za 10 egyptských liber, tj. 35 Kč! Středně velká šíša (u nás 800-1000 Kč) byla usmlouvána na v přepočtu 150 Kč, 250 g tabáku (u nás asi 300 Kč) za 35 Kč. Allah akbar! 🙂

salec

pozor ale na kvalitu, my máme dýmky určené výhradně pro export a hlavně kvalitní tabáky Al Fakher, když je ochutnáte, jiné již nebudete chtít, více na http://www.salec.eu

David
salec:

Tabáky Al Fakher i Golden Al Fakher si můžete vyzkoušet taky v Klubu cestovatelů (Masarykovo nábřeží 22, u Národního divadla). Jsou opravdu podstatně lepší než ty obvykle k dostání v jiných čajovnách a restauracích.

rummanji

Slovo šíša je z perštiny, kde znamená „sklo“ nebo to, co je z něj vyrobeno – tedy i vodní dýmka. Etymologie z „hašiše“ je nepravděpodobná.

nargile v klube cest.??

v klubu cestovatelu v praze jsem mel nargile 2 x a pokazde byla se zapalnym uhlikem, ktery je fuj 🙁 proc ta nemate lepsi uhliky??

Ondra

Me osobně například v Turecku, překvapilo, jak málo sem viděl kouřit vodní dýmky. Čekal sem je na každém kroku, ale viděl jsem je vážně ojediněle. Za to cigaretu v puse měly i děti na západě tak na východě Turecka 🙂

Greenhead

zdravíčko,
rád bych se podělil o nový eshop s vodními dýmkami http://www.shishastyle.cz .
Výhodné ceny, novinky mezi produkty kde si každý najde to své.

Pro odvážlivé ještě maličkost v podobě slosovatelné ankety o vodní dýmky zdarma dle vlastního výběru. Takže kdo by měl zájem si s trochou štěští rozšířit sortiment dýmek tak neváhejte a vyplntě anketu a může být doma!

JD

Dávat led do vody je docela hazard, neb krystalky ledu jdou do vzníklé páry, a ty se dostávají do plic. Pokud led, tak jedině kostky, co nepouští vodu

Samuel

I  nás doma jsem propadli kouzlu vodní dýmky. Zhruba jednou za měsíc si v garáži sedneme s kamarády a povídáme si, popíjíme a vodní dýmka nemůže chybět 😀 . Koupil jsem ji už někdy vloni. Vůbec jsem nevěděl, jakou mám vybrat, nemyslel jsem si, že v nich je nějaký rozdíl, což jsem se mýlil. Narazil jsem totiž na jejich srovnání na https://www.testino.cz/vodni-dymky-test-recenze a vybral jsem si vodní dýmku, která má dva šlauchy, což jsem vůbec nevěděl, že se vyrábí.

Katerina

Muzu doporucit, kdyby nekdo hledal misto kam zajit na vodni dymku. Nejvetsi databaze cajoven a shisha baru https://www.kamnadymku.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: