Istanbul – na hranici dvou světů

Istanbul – na hranici dvou světů

Jenom jedno město světa se může pochlubit tím, že leží na dvou kontinentech zároveň. Bosporský průliv, který půlí tureckou metropoli, také odděluje Evropu od Asie. Možná i díky tomu nabízí Istanbul fascinující směs východní exotiky a pohostinnosti se západní civilizovaností, luxusem a bezpečím.

Smlouvejte!

Na Krytém bazaru (Capali carsi) to tak dělá každý kupující už stovky let. Jde vlastně o jakýsi středověký turecký supermarket, který dodnes neztratil nic ze své romantiky. Labyrint desítek zastřešených uliček se stovkami obchůdků je nákupním rájem, ve kterém můžete bloudit celé hodiny.

Kdysi sem po Hedvábné cestě na hřbetech karavan putovaly poklady ze všech koutů Asie. Dnes už tu kromě čínského koženého zboží, íránských koberců, thajských drahokamů a indického koření najdete i poslední evropskou a americkou módu a kosmetiku. A ceny? Ne nadarmo sem pro laciné zlaté šperky a kožešiny pravidelně míří speciální „nákupní“ autobusy až z Německa.

Hranice dvou světů

K tomu, aby vaše noha spočinula na asijské půdě, stačí v Istanbulu jen pár minut jízdy městským autobusem. Od roku 1973 totiž dva kontinenty spojuje most, který se klene vysoko nad Bosporským průlivem (jde mimochodem o čtvrtý nejdelší most na světě).

Výpravu do Asie, kterou zvládnete za jediné odpoledne, je nejlepší zkombinovat s romantickou zpáteční plavbou. Ze čtvrti Üsküdar, která leží na asijském břehu Bosporu, se do evropské části Istanbulu můžete vrátit lodní linkou každou půlhodinu. V přístavu hned vedle Galatského mostu si pak u některého z mnoha stánků nezapomeňte dát pečenou rybu, která ještě před pár minutami plavala ve vodách Bosporu.

Nejširší nabídku průvodců a map Turecka (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Modrá mešita

Uvnitř jedné z nejznámějších istanbulských památek nehledejte  žádné obrazy ani sochy – islám jak známo zakazuje zobrazovat živé tvory. Vzdušná lehkost rozlehlého prostoru, podpíraného pouhými čtyřmi sloupy, ale nedostatek výzdoby bohatě vyváží.

V parku před Modrou mešitou můžete po západu slunce usrkávat čaj a pozorovat tančící derviše. Davy turistů večer z nádvoří mešity zmizí a vy si odtud odnesete romantickýpohledu na čtveřici vysokých minaretů, plasticky nasvícených reflektory. Jsou tak štíhlé, že vypadají, jakoby se měly každým okamžikem zřítit. Ale nebojte se, stojí tu už od roku 1616.

Vůně Orientu

Pro západní turistky má muslimský Istanbul jednu velkou výhodu – turecké ženy jsou stejně emancipované jako české. Můžete se tu proto bez obav procházet ve stejném oblečení jako doma, domorodí muži vás nebudou obtěžovat a ještě si můžete vyzkoušet jejich oblíbené kratochvíle.


Hitem číslo jedna je posezení v některé z mnoha typických čajoven s vodními dýmkami nagrilé. Doušky silného černého čaje tu budete prokládat bafáním příjemně chladného tabákového dýmu, navoněného jablečnou, banánovou či malinovou esencí. Jednu z podob tohoto islámského ráje najdete třeba v čajovně naproti Ali Pašově mešitě na ulici Yeniceriler. Kromě vodní dýmky tu můžete ochutnat i speciální istanbulské cukrovinky rahat lokum.

Město na dlani

Jedna z mnoha istabulských legend vypráví o muži, který si před stovkami let vyrobil pár křídel a vrhl z Galatské věže ve čtrti Beyoglu. Odvážný skok sice přežil, ale sultán, který prý létání považoval za rouhání proti božím zákonům, ho poslal do vyhnanství. 

Vrchol Galatské věže dnes obepíná kruhová vyhlídková terasa, odkud je při západu slunce nejkrásnější výhled na starou část Istanbulu. Pokud nechcete prožít večer v luxusním nočním klubu v horním patře věže, zastavte se cestou zpátky v některé z mnoha okolních romantických hospůdek na pravou tureckou kávu.

Život ve zlaté kleci

Pořídit si 112 potomků nedalo sultánu Murat III. díky třem stovkám manželek zas tak moc práce. V harému istabulského paláce Topkapi jste mohla klidně skončit i vy – stačilo jen narodit se v 17. století, kdy se dobyvačná musulmanská vojska valila na Západ. Krásky, unesené Turky ze všech koutů Evropy, prožily v harému život plný luxusu a zahálky. Nepříliš velká útěcha, že?

Nemluvě o tom, že „Zlaté kleci“ tvrdou rukou vládla sultánova matka, tedy vaše potenciální tchýně. Mimo jiné i určovala rozvrh, podle něhož se otrokyně střídaly v synáčkově ložnici… Dnes v paláci Topkapi kromě harému najdete třeba i klenotnici nebo fascinující ukázky proslulých islámských nástěnných mozaik.

Podzemní bludiště

Když v roce 532 nechal císař Justinián v centru dnešního Istanbulu vyhloubit obrovskou podzemní nádrž na vodu, toulal se praotec Čech ještě bůhví kde. Dnes se můžete procházet rozlehlými sály tohoto „Potopeného paláce“ nad vodní hladinou po dřevěných chodníčcích, těšit se hrou barevných světel a poslouchat tóny Vivaldiho či Mozarta. Uprostřed podzemí odpočívá zeleně nasvícená žulová hlava Medůzy, pocházející z jakéhosi zbořeného chrámu. Muž, který před ní políbí svou milou a později ji opustí, se podle turecké legendy promění v kámen. Napadá vás snad lepší místo, kam se vypravit s partnerem?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí