Covid, zdraví a bezpečnost

14.10.2020 Jsou platná opatření čínské vlády.

Samotní Tibeťané jsou velmi přátelští a je jen malá pravděpodobnost, že byste se dostali do nepříjemných konfliktů či nedorozumění. Všeobecně známá je ale politické situace v zemi. Čína dohání Tibeťany k častým protestům, a tyto situace mohou být pro turisty potencionálním nebezpečím. Občas také Čína úplně zakáže vstup do tibetských oblastí. Každý, kdo se do Tibetu vydá, musí počítat s tím, že Čína se snaží Tibet tvrdě okupovat a tudíž je tam nestálá situace. Pro turisty ale je Tibet normálně dostupný. Naprosto běžně se do země vydávají i cestovní kanceláře, takže se návštěvy Tibetu není nutné přehnaně obávat.

Co se týče hygienických standardů jsou na podobné úrovni jako v jiných himalájských oblastech, tudíž to v Tibetu není s hygienou zrovna nejlepší. Proto je nutno dodržovat určitá pravidla. Například byste se měli vyvarovat pití vody z vodovodu. Kupujte buď balenou, nebo se do zem vydejte s vlastním desinfekčním zařízením (desinfekční UV lampu či jodové tablety). Snažte se jíst jen to, co je tepelně upraveno, a to nejlépe přímo před vašima očima.

Při rozhodování, jaký stupeň ochrany před nakaženými potravinami a vodou zvolit, hraje důležitou úlohu také plánovaná délka pobytu. Při krátké, několikadenní cestě se vyplatí zodpovědně dodržovat hygienické zásady, neboť i krátké průjmové onemocnění by vám mohlo zkazit podstatnou část vaší dovolené. Naopak při dlouhodobějším pobytu můžete z těchto zásad poněkud slevit. Tělo se většinou po pár dnech přizpůsobí novému prostředí a další pobyt již probíhá bez zdravotních komplikací.

Žádné očkování není v Tibetu povinné, přesto je dobré mít alespoň očkování proti hepatitidě A a B. Pro jistotu je dobré mít i očkování proti tyfu a japonské encefalitidě, případně přeočkování tetanu. Zvažte také očkování proti vzteklině.

Toulaví a divocí psi jsou v Tibetu opravdovým nebezpečím, které byste neměli podcenit především chystáte-li se na výlet do divočiny. Psi na území vesnic a měst jsou většinou krotcí a nejsou nebezpeční. Pokud se dostanete za město, nikdy necestujte samostatně, a dobře se vybavte na  případný útok smečky vyhládlých divokých psů. Někdy na ně postačí „naznačit“ házení kamenů, stejně, jak to dělají tibetské děti. Na tibetském venkově, ani v menších městech není dostatek kvalifikovaných zdravotnických zařízení.

Naopak na území celého Tibetu jsou tibetské nemocnice. Mohou sloužit i jako turistický cíl, vyhlášená nemocnice tibetské medicíny funguje například v kraji Lhokha. Lhasa už dávno není pouze poutním místem. Jen pár bloků od posvátného Džókhangu narazíte na ulice plné čínských nevěstinců s patnáctiletými holčičkami. Tento byznys sem láká většinu čínských, ale i zahraničních mužů. Pokud si vyberete navštívit podobná místa, dbejte opatrnosti! Víc než70% žen, které zde pracují, mají AIDS.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: