Džokhang (Jokhang)

Džokhang (Jokhang)

Chrám Džokhang, který byl vystavěn v l. 639–647 za krále Songcäna Gampa na místě, kde se původně nacházelo jezero, je asi nejposvátnějším místem ve Lhase.

Byl vystavěn původně Buddhovi Akshobhyovi, kterého Tibetu přinesla věnem Songcänova nepálská manželka Bhirkuti. V tu samou dobu jako Džokhang byl postaven i klášter Ramoče, tentokrát pro sochu Buddhy Džowo Šakjamuni, uznávaného Songcänovou čínskou manželkou Wencheng (Wenč-cheng). Princezna Wencheng po smrti krále přemístila ze strachu před zničením sochu z Ramoče do Džokhangu, kde se nachází dodnes. Je to nejposvátnější socha v Tibetu, k níž se před hlavní branou do kláštera nepřetržitě modlí nespočetné množství poutníků.

Za vlády Pátého dalajlamy v 17. století byl Džokhang značně rozšířen. I v Džokhangu samém existuje vnitřní poutní okruh, který se prochází ve směru hodinových ručiček. Velmi zajímavý je výhled ze střech chrámu, odkud jsou z ptačí perspektivy vidět modlící se poutníci před hlavním vchodem, ale také v dáli na kopci palác Potála se svými zlatými střechami.

Zpracováno ve spolupráci s China Tours.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: