THAJSKO: Velké porovnání thajských pláží a letovisek

THAJSKO: Velké porovnání thajských pláží a letovisek

Když se řekne Thajsko, každý si s tímto královstvím v jihovýchodní Asii spojí něco jiného. Někomu přijde na mysl vyhlášená exotická kuchyně plná chutí a vůní, někdo si naopak vybaví bohatě zdobené buddhistické chrámy a královské paláce. Většina lidí si ale tuto „Zemi úsměvů“ spojuje především s překrásnými plážemi a vyhlášeným koupáním.

Za účelem pohádkové dovolené sem tak ročně míří miliony turistů, které ale čeká nelehký úkol. Nejdříve je nutné se prokousat hromadou informací o jednotlivých letoviscích, aby mohla být naplněna představa o ideální lokalitě. Což zrovna v případě Thajska, které disponuje nespočtem krásných míst, může být dosti vyčerpávající a především časově náročné. Opravdu je z čeho vybírat. Od krásných pláží na pobřežích samotné pevniny až po ostrovy a ostrůvky rozeseté po Thajském zálivu a Andamanském moři. Před svými cestami do jihovýchodní Asie jsem si tím v minulosti musel sám několikrát projít. A proto, na základě svých zkušeností, přicházím s velkým porovnáním nejoblíbenějších thajských destinací.

Thajské plážové destinace se dají dle lokality rozdělit na dva velké celky – Thajský záliv a oblast při západním pobřeží v Andamanském moři. Obě lokality mají své kouzlo a rozhodně stojí za návštěvu.

Thajský záliv

Pojďme se nejprve podívat na Thajský záliv, ve kterém můžeme mimo jiné najít letoviska Koh Samui, Koh Pha Ngan, Koh Chang a notoricky známou Pattayu.

Koh Samui

Ostrov kokosových palem“, jak se Koh Samui přezdívá, je jedním z nejvíce navštěvovaných ostrovů Thajska. Do karet mu hraje strategická poloha, kdy je oproti jiným destinacím, především v Andamanském moři, ušetřen letního monzunu. Ostrov má tak díky specifickému mikroklimatu dvě hlavní sezóny, od prosince do února a v období letních prázdnin. Právě v červenci a srpnu bývá krásné počasí, ceny jsou nižší než v zimní sezóně a jelikož je toto období turisty stále opomíjeno, na plážích je méně lidí. Jedná se tak o ideální destinaci pro osoby, které si mohou dovolenou vybrat pouze v době letních prázdnin.

DOPRAVA NA OSTROV:

Pokud nechcete platit za drahé letenky, může se cesta na Koh Samui z počátku zdát komplikovaná. Jelikož z Evropy neexistuje žádný přímý spoj, musíte nejprve dosednout na ranvej v Bangkoku, odkud je přímé letecké spojení s ostrovem. Tato varianta je ale opravdu drahá a pro nízkonákladového cestovatele nepoužitelná. Leteckou linku na ostrov provozuje pouze jediná společnost, která díky svému monopolu šponuje ceny letenek do nesmyslných výšek. Není ale nutné házet flintu do žita. Existuje levná a poměrně pohodlná varianta, jak se na ostrov dostat. Z Bangkoku lze sehnat levné letenky do jednoho z měst na pobřeží pevninského Thajska, odkud pravidelně vyrážejí trajekty na okolní ostrovy. Jmenovitě se jedná o města Surat Thani a Nakhon Si Thammarat. Na takovouto cestu si vyhraďte celý den, kromě samotného letu je nutné počítat s dvouhodinovou plavbou trajektem a přibližně dvou až tříhodinovou cestou autobusem z letiště do přístavu. Pokud máte z takovéto cesty na vlastní pěst obavy, bude pro vás útěchou, že celou trasu můžete podniknout s místní nízkonákladovou leteckou společností, která nabízí kompletní balíček obsahující všechny dílčí formy přepravy.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Andamanské moře bývá považováno za hezčí než Thajský záliv, Koh Samui však může co do kvality moře a jím omývaných pláží rovnocenně konkurovat letoviskům na západním pobřeží. Ostrov disponuje nespočtem krásných písčitých pláží s palmami sklánějícími se nad hladinu moře. O kokosové palmy tam nemají nouzi a budete je potkávat na každém kroku. Ostrov je jimi přímo posetý. Nejznámější pláže ostrova s největším turistickým ruchem se nacházejí u východního břehu. V severní části se pak nacházejí klidné pláže s méně lidmi.

  • Chaweng Beach

Za nejkrásnější pláž bývá často označovaná Chaweng Beach s krásným bílým pískem a pozvolně se svažujícím mořem. Bohužel, turismus se tady už nesmazatelně vepsal do místní atmosféry. Na pláži najdete nabídku velkého množství vodních sportů a všemožní prodejci ji křižují celý den sem a tam. Jedná se o nejživější středisko, klidu si tady moc neužijete.

+ PLUSY: krásný jemný písek; příjemné moře; dostatečně dlouhá a široká pláž; velké množství vyžití

– MÍNUSY: velký ruch; hodně lidí; hranici pláže tvoří hradba hotelových komplexů – žádný pořádný veřejný přístup na pláž; ve vodě čas od času bývají malé žahavé medúzy

  • Lamai Beach

Jako druhá nejkrásnější bývá označována Lamai Beach. Charakterem jsou si obě pláže podobné, na Lamai je ale méně lidí a menší ruch. Oproti Chawengu působí více přírodně, hotelová hradba není tak masivní a znatelná. I tady najdete stánky s nabídkou vodních sportů, ale atmosféra je o poznání klidnější. V kombinaci s krásným jemným pískem a ideálními podmínkami ke koupání se jedná o příjemný kompromis pro rodinou dovolenou se vším potřebným.

+ PLUSY: ideální pláž pro rodinou dovolenou; více přírodní než Chaweng; jednoduchý přístup na pláž

– MÍNUSY: místy se těsně za pláží nachází vodní tok, který tvoří jezírka stojaté vody; stejně jako na Chawengu se občas vyskytují medúzky

  • Mae Nam Beach

Jedna z několika pláží v severní části ostrova s hrubším žlutým pískem, je příjemně dlouhá. Moře bývá často zakalené a viditelnost nebývá dobrá. Oproti výše zmíněným se jedná o opravdu klidné místo s méně turisty. Pokud hledáte vhodné místo pro plavání, zamiřte sem. Mořské dno se rychle svažuje. Ze všech tří zmíněných pláží je tato nejzelenější.

+ PLUSY: nádherná poloprázdná pláž; hezká okolní scenérie; ideální pro plavání

– MÍNUSY: často zakalená voda; rychle se svažující dno

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Koh Samui, jakožto jeden z nejoblíbenějších thajských ostrovů, se může pyšnit jednou z nejvíce rozvinutých turistických infrastruktur. Ve všech místech ostrova najdete dostatek ubytování a restaurací všech cenových kategorií a úrovní. V nejoblíbenější východní části, okolo pláží Chaweng a Lamai, najdete největší nabídku restaurací od místní kuchyně, přes kuchyni evropskou, až po pobočky amerických rychlých občerstvení. Noční život ostrova se soustředí převážně na pláž Chaweng, která je ze všech nejživější a nejrozvinutější. To s sebou ale přináší problémy – pláž už postrádá původní thajskou autentičnost a navíc se jedná o nejdražší část Koh Samui.

+ PLUSY: dvě hlavní sezóny v průběhu roku; krásné pláže ideální ke koupání, od živých pláží až po klidné; velké možnosti vyžití; široký výběr ubytování a stravování všech cenových kategorií; turisticky velmi přívětivé

– MÍNUSY: z Bangkoku na ostrov drahá nebo komplikovanější doprava; velmi turistické místo

Koh Pha Ngan

V blízkosti Koh Samui se nachází vyhlášený party ostrov Koh Pha Ngan. Full Moon Party, která se při úplňku koná v jižní části ostrova na pláži Haad Rin, je celosvětově vyhlášená. Právě kvůli ní míří na ostrov tisíce turistů. Úplňkem to původně začalo, v současnosti se na ostrově koná party snad každý den. Důvod se vždycky najde, bez ohledu na fázi měsíce. A tak se Haad Rin pravidelně mění na taneční parket pod širým nebem. Naopak v severní části ostrova se nachází klidné pláže s menším počtem lidí vhodné k relaxaci.

DOPRAVA NA OSTROV:

Na ostrov se lehce dostanete trajektem ze sousedního Koh Samui. Pokud toužíte navštívit pouze tento ostrůvek, dopravíte se na něj z Bangkoku stejným způsobem jako na Samui. Z přístavu na pevnině si chytnete trajekt trochu jiným směrem, případně koupíte balíček u letecké společnosti s dopravou až do vybrané destinace.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Stejně jako na většině thajských ostrovů je i zde kopcovitý terén s pralesem ve vnitrozemí. Specifickým rysem je velmi mělké moře. Při odlivu je naprosto běžné, že se hladina vody pohybuje v úrovni kotníků i několik desítek metrů od břehu. Nejedná se tedy o ideální destinaci pro náruživé plavce. Celkově má ale ostrov hezkou a divokou přírodu.

  • Haad Rin

Vyhlášená party pláž Thajska v jižní části Koh Pha Nganu. Jedná se o nejvytíženější pláž ostrova s největším počtem turistů. Samotná pláž má bílý jemný písek a tyrkysové moře s písčitým dnem.

+ PLUSY: v centru dění s největším počtem plážových atrakcí; hezké okolí pláže; příjemné koupání

– MÍNUSY: čistota pláže a moře může být ovlivněna nočním životem; nejrušnější pláž ostrova
  • Pláže v severní části ostrova

Pláže severního Koh Pha Nganu, jako Haad Yao a Mae Haad, jsou klidnější a méně rozvinuté. Oproti jižní části ostrova je tady méně lidí, pouze v době Full Moon Party se celý ostrov zaplní. Hezké pláže s bílým pískem, pouze ve vodě se místy objevují kameny a korály. V této části je velmi mělké moře.

+ PLUSY: klidné pláže vhodné pro relaxaci; okolí pláží působí více původně, divočeji

– MÍNUSY: opravdu mělké moře vhodné pouze ke smočení; ve vodě místy kameny a korály s ježky

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Díky blízkosti Koh Samui a vyhlášené Full Moon Party míří v průběhu roku na ostrov davy turistů, kterým se přizpůsobila místní infrastruktura. Oproti Koh Samui má Koh Pha Ngan méně možností ubytování a stravování, ale stále si vybere každý. Na ostrově najdete restaurace evropského stylu i místní levná zařízení. Co do turistické infrastruktury, jedná se o menší a osekanější verzi Koh Samui.

+ PLUSY: stejně jako Koh Samui dvě hlavní sezóny; menší ostrov s poloprázdnými plážemi na severu; čisté a opravdu teplé moře

– MÍNUSY: z Bangkoku komplikovanější a zdlouhavá doprava; jižní část ostrova v době úplňku velmi rušná a hlučná; převážně velmi mělké moře nevhodné k plavání

Koh Chang

Kousek od hranice s Kambodžou se nachází jeden z nejkrásnějších ostrovů Thajska, který naplní představu o katalogových plážích. Takový je Koh Chang. Pokud toužíte po opravdu klidné dovolené v pravém thajském ráji, kde se můžete celé dny jen válet na vyhřátých zářivě bílých plážích a ve stínu přilehlých stromů popíjet koktejly, měli byste svůj hledáček zaměřit právě na tento ostrov.

DOPRAVA NA OSTROV:

V porovnání s výše popsanými ostrovy je doprava na Koh Chang opravdu jednoduchá. Je pouze potřeba počítat s přibližně šesti až sedmi hodinami. Na ostrov jezdí denně přímo z Bangkoku několik minibusů a autobusů a v ceně lístku může být zahrnut i lístek na trajekt. Velkou výhodou je, že minibusy odjíždějí také přímo z letiště. Turisté mířící z centra Bangkoku pak mohou využít minibusy a autobusy mířící z autobusového nádraží Ekamai ve východní části města. Alternativou je cesta přes město Trat, kde je možné levně strávit noc. Takováto varianta je vhodná pro cestovatele, kterým ujede poslední přímý spoj na ostrov a nechtějí trávit noc v Bangkoku. Do Tratu případně můžete také doletět.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Nespornou výhodou ostrova je opravdu čisté a průzračné moře, které má příjemně se svažující dno s jemným pískem. Rozdíl mezi přílivem a odlivem není tak markantní jako např. na Koh Pha Nganu, jedná se proto o ideální moře na běžné koupání. V tomto ohledu je Koh Chang velmi podobný Koh Samui. Pokud člověk vyžaduje na plážích palmy, které se sklání nad tropické vody přilehlého moře, stěží najde lepší místo. Tato oblast Thajska má překrásnou přírodu. Ne nadarmo se jedná o národní park. Můžete si tak kromě palem užívat i úchvatné výhledy na kopce s tropickým pralesem ve vnitrozemí ostrova. Ve vnitrozemí se nachází také několik vodopádů. Drtivou většinu pláží najdete v jižní a západní části ostrova.

  • White Sand Beach

Snad největší a nejoblíbenější pláž ostrova, která se může pyšnit krásnou okolní přírodou a ideálním mořem. Čistě písčitá pláž se pozvolna svažuje do mořských hloubek a je tak ideální pro každou formu koupání. Od válení se v mělkých vodách u břehu až po plavání. I když se jedná o nejvíce turistické místo ostrova, najdete si svoje klidné místo.

+ PLUSY: nejvhodnější pláž pro dovolenou s veškerým zázemím; nádherná okolní scenérie; ideální svažitost mořského dna

– MÍNUSY: ohledně přírody snad žádné mínus neexistuje, možná jen malý počet palem v okolí pláže; dražší ubytování a stravování

  • Pláže v jižnějších částech ostrova

Na jih od White Sand Beach se nacházejí menší písčité pláže s podobným koupáním, valné kvality hlavní pláže ale nedosahují. U některých pláží je pouze omezený počet ubytování, které lze spočítat na prstech jedné ruky. Pláže na samém jihu jsou spíše opuštěné a jelikož je nikdo pořádně neudržuje, v průběhu roku na nich můžete narazit na haldy odpadků vyvržených mořem. Příkladem je Long Beach na úplném jihu ostrova.

+ PLUSY: hezké pláže s minimem lidí vhodné pro opravdu klidnou dovolenou; některé mají opravdu pohádkovou okolní krajinu

– MÍNUSY: kvalita moře a mořského dna nedosahuje úrovně White Sand Beach; větší výskyt odpadků; místy velmi omezený výběr z ubytování a stravování

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Oproti výše zmiňovaným ostrovům se jedná o opravdu klidnou lokalitu, kde byste jen stěží hledali noční život. Ten se soustřeďuje pouze do několika málo barů, vhodných spíše k popíjení a povídání si s přáteli než k divokým tanečním kreacím. Jedná se tak o ideální místo pro rodinou dovolenou a pro zamilované páry, které touží po soukromí. Infrastruktura je na ostrově rozvinutá s dostatečným výběrem z ubytování a restaurací. Koh Chang se obecně řadí mezi dražší thajské lokality, kde může být problém sehnat opravdu levné a kvalitní ubytování. I jídlo je dražší než na jiných místech. Naštěstí tady u největší pláže ostrova, White Sand Beach, denně bývá noční market s jídlem, kde se můžete levně a dobře najíst. Obecně ale rozhodně neočekávejte turistickou infrastrukturu na úrovni Koh Samui.

+ PLUSY: přírodně jedno z nejkrásnějších míst thajského zálivu; ideální pláže a moře pro koupání; velký výběr ze středisek na ostrově od turistických až po téměř opuštěné

– MÍNUSY: ostrov je celkově dražší; pro akčnější turisty menší možnosti vyžití

Pattaya

Vyhlášená letoviska se nenacházejí pouze na thajských ostrovech, příkladem je Pattaya. Neexistuje místo, které by v Thajsku mělo bouřlivější pověst. „Město hříchu“ na pobřeží Thajského zálivu, co by kamenem dohodil od Bangkoku. Právě poloha stále láká davy turistů.

DOPRAVA DO LETOVISKA:

Snad nejdostupnější letovisko v celé zemi. Město obsluhuje mezinárodní letiště a spojení s Bangkokem nemůže být jednodušší. Snad každou půlhodinu jezdí mezi městy velké autobusy.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

V kontextu s Pattayou nemůže být řeč o přírodě. Zeleň spočítáte na prstech jedné ruky a okolní kulisu pláží tvoří především betonová monstra hotelových komplexů. Nejedná se o typickou plážovou destinaci. Byť pláže na první pohled působí hezky, kvalita mořské vody vás neokouzlí. Jde snad o nejšpinavější thajské letovisko, kde uprostřed pláže ústí do moře velké kanalizační potrubí, ze kterého se linou nevábné pachy. Touha rozeběhnout se a skočit do teplých pobřežních vod Vás přejde hodně rychle.

  • Pattaya Beach

Nejznámější městská pláž v samotném centru dění. Právě v jejím okolí se odehrává vyhlášený noční život.

+ PLUSY: ideální místo pro party; veškerá vybavenost v dosahu

– MÍNUSY: nevhodné letovisko pro rodinou a obecně plážovou dovolenou
  • Wong Ammat Beach

Severně od Pattaya Beach najdete jinou místní pláž, klidnější a více plážovou. Přesto je ohraničena velkými hotelovými komplexy.

+ PLUSY: vhodná pláž pro koupací dovolenou; dále od rušného a hlučného centra

– MÍNUSY: v okolí drahé ubytování a stravování; kanalizační potrubí vedoucí do moře uprostřed pláže

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Pláže však nejsou to, za čím sem lidé jezdí. Místo proslulé sexuální turistikou a velkolepými představeními všeho druhu láká především noční tvory. Přes den je město poměrně mrtvé. Všichni nabírají sílu na další divoký večer, který se jako lusknutím prstů přehoupne v brzké ráno. Městu se musí nechat, že má množství ubytování a restaurací různé cenové kategorie a kvality. Rozvinutá turistická infrastruktura místu spíše ubírá, než přidává. Typické Thajsko už nečekejte.

+ PLUSY: za zábavou a nočním životem rozhodně sem; velké množství ubytování a restaurací všech cenových kategorií; snadná dostupnost

– MÍNUSY: nevhodné pro koupací dovolenou; ztráta thajského specifického kouzla; betonová džungle bez hezké okolní přírody

Andamanské moře

Pobřeží a ostrovy u Andamanského moře bývají považovány za nejlepší a nejkrásnější oblast v Thajsku, co se pláží a koupání týče. Mezi nejznámější destinace patří Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta, Krabi a Khao Lak. Ke každé lokalitě v Thajském zálivu lze dle charakteru místa přiřadit jedna z uvedených destinací. Jdeme na to!

Phuket

Mezi jednu ze dvou bezpochyby nejnavštěvovanějších destinací Thajska patří Phuket. Druhou destinací je Koh Samui. Zrovna Phuket nelze považovat za typický ostrov, tak jak si většina z nás představuje. Od pevniny ho odděluje pouze úzký průliv, který se na první pohled tváří jako řeka. Ostrov je s pevninou propojený stávajícím mostem, čímž se stává snadno dostupným.

DOPRAVA NA OSTROV:

Velkou výhodou Phuketu je přítomnost mezinárodního letiště, na které se lze snadno dostat i z Evropy a okolních zemí. Za zmínku stojí přímé lety z Moskvy, které seženete za rozumné peníze. Pokud si za vstupní bránu do země zvolíte hlavní město Bangkok, můžete se na ostrov dostat opravdu levně s využitím služeb některé z místních nízkonákladových aerolinií. Z Bangkoku doletíte přímo na Phuket nebo na nedaleké letiště u města Krabi, kam bývají letenky levnější. Z  Krabi na Phuket pak dojedete autobusem přes již zmíněný most, počítejte však s několika hodinami navíc.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Dobrá dostupnost a hezké pláže dělají z ostrova jedno z nejvíce turistických míst Thajska. Přestože jsou pláže v průběhu celého roku značně zalidněné, stále se jedná o hezké místo pro dovolenou. Naleznete tady ideální písčité pláže s příjemně se svažujícím dnem moře. Místy se mohou objevit odpadky, především během přílivu. Moře není tak mělké, ale při odlivu značně ustupuje. Příroda tady není nejkrásnější, ale vzhledem k velké turistické infrastruktuře jde o příjemný kompromis.

  • Patong Beach

Nejznámější a nejnavštěvovanější pláž ostrova známá bohatým nočním životem. Sem míří snad nejvíce turistů a klidu si moc neužijete. Za to však budete mít v blízkosti veškerou vybavenost.

+ PLUSY: v centru dění; největší turistická infrastruktura ze všech pláží ostrova; stále hezká písčitá pláž

– MÍNUSY: velmi rušná pláž; větší výskyt odpadků

  • Kata Beach a Karon Beach

Dvě klidnější pláže na jih od Patong Beach, které jsou od sebe oddělené mysem. Ideální pláže pro rodinou dovolenou, kde máte v blízkosti vše potřebné. Zároveň destinace nejsou tak rušné a hlučné a mají moc hezkou okolní přírodu. Přímo za plážemi vede silnice, která je od pláže oddělená pouze jednou řadou stromů.

+ PLUSY: hezké koupání s příjemnou turistickou infrastrukturou; velký výběr ubytování a restaurací; hezké písčité pláže

– MÍNUSY: za plážemi silnice; větší výskyt odpadků; při přílivu jsou pláže úzké až skoro mizí; v blízkosti pláží páchnoucí vodní toky

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Ze všech plážových destinací Thajska má Phuket jednu z nejlepších turistických infrastruktur. Na ostrově najdete všechno. Pokud vás nebaví týden ležet bez hnutí u vody, Phuket nabízí široké spektrum aktivit, od výletů po okolních ostrovech až po vodopády ve vnitrozemí ostrova. I když je Phuket obecně dražší než jiné lokality, díky velké konkurenci můžete najít i levné ubytování a stravování.

+ PLUSY: opravdu snadná dostupnost; vysoká úroveň turistické infrastruktury; velký výběr ubytování a restaurací; stále hezké pláže

– MÍNUSY: nepříliš hezká okolní příroda; velká koncentrace turistů; větší výskyt odpadků

Koh Phi Phi

Vyhlášenou party oblastí Andamanského moře je souostroví Koh Phi Phi nacházející se mezi Phuketem a Krabi. Dva největší z ostrovů se proslavily každý svým způsobem. Menší neobydlený Koh Phi Phi Leh se dá považovat za filmovou hvězdu. Vedle Leonarda DiCapria si totiž střihl hlavní roli ve filmu Pláž. Z tohoto důvodu ostrov ročně navštěvuje statisíce turistů. Od jara 2018 je ale slavná Maya Bay, kvůli které na ostrov turisté převážně míří, z důvodu obnovy korálů a podmořského života uzavřena, a to na dobu neurčitou. Turistický ruch se odehrává především na největším ostrově Koh Phi Phi Don, kde se nachází veškeré ubytování a restaurace, stejně tak i noční život.

DOPRAVA NA OSTROV:

Doprava na ostrovy není nijak složitá. Stačí pouze doletět na letiště na Phuketu nebo v Krabi a chytit si jednu z rychlých lodí. Veškeré lodě míří na ostrov Koh Phi Phi Don, na kterém se pak dají lehce najít menší lodě na okolní ostrovy.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Pokud se vydáte do této lokality, čeká vás snad nejkrásnější scenérie z celého Thajska s neskutečně tyrkysovým a teplým mořem. Opravdu se jedná o „Perlu Andamanského moře“, jak se souostroví často přezdívá. Právě z této oblasti pochází většina katalogových fotek thajských pláží.

  • Loh Dalum Beach

Hlavní pláž ostrova na opačném břehu než je hlavní přístav. Z něho na ni během pěti minut dojdete pěšky. Krásna písčitá pláž v zátoce tvořená vysokými krasovými skálami. Za pláží se pak nachází největší turistické středisko souostroví.

+ PLUSY: nádherná scenérie a okolní příroda; čisté a teplé moře; v centru největšího turistického střediska

– MÍNUSY: velmi mělké moře, při odlivu znatelně ustupuje; na dně moře místy korály; v hlavní sezóně velká koncentrace turistů; kotvící lodě u břehu
  • Ton Sai Beach

Rozprostírá se okolo hlavního přístavu, naproti Loh Dalum Beach. Pláž v centru dění, která kvůli přítomnosti přístavu není vhodná ke koupání, koupání je možné pouze po stranách pláže.

  • Pláže vhodné k výletu

Mezi pláže vhodné k výletu patří např. Monkey Beach a Nui Beach, nacházející se na stejném břehu jako pláž Loh Dalum. Právě odsud na ně můžete podniknout výlet na pronajaté lodi nebo sami dopádlovat na kajaku. Tato místa postrádají turistickou infrastrukturu a společnost vám budou dělat pouze opice, v případě pláže Monkey Beach, nebo hromady odpadků na jinak nádherné pláži Nui Beach.

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Díky charakteristickému tvaru a složitému terénu se turistická centra soustřeďují pouze do několika málo míst. Největší z nich se rozprostírá okolo hlavního přístavu a propojuje pláže na obou březích ostrova. Právě v tomto místě se nachází ubytování od těch nejlevnějších chatek a hostelů až po luxusní resorty. Při trošce snahy a hledání se nechají najít i levné místní restaurace. Jelikož je ale ostrov poměrně malý a veškeré suroviny se musí dovážet, jedná se o jedno z dražších míst v Thajsku. Stíněný prostor ostrova, který přes den působí až snově, se bohužel po západu slunce mění v noční můru. Přes den klidné bary se mění v divoké diskotéky vyřvávající hlasitou hudbu, která se odráží od okolních kopců, a tak se před hlukem není kam schovat. Pouze lidé v odlehlejších resortech si mohou dopřát trochu klidu.

+ PLUSY: přírodně jedno z nejkrásnějších míst Thajska; úžasně teplé moře; lehké a časté spojení s většími letovisky v okolí

– MÍNUSY: obecně dražší destinace; velmi hlučné večery; opravdu mělké moře

Koh Lanta

Pokud bychom chtěli charakterem přiřadit Koh Lantě některý ostrov z Thajského zálivu, byl by to Koh Chang. Oba ostrovy jsou velmi klidné s minimálním nočním životem. Koh Lanta je ještě klidnější a hodí se na opravdu klidnou dovolenou, kdy člověk nechce dělat nic jiného, než se jen válet na pláži a koupat se.

DOPRAVA NA OSTROV:

Při cestě na Koh Lantu je nejlepší doletět do města Krabi nebo do Trangu a odtud se pomocí několika menších přívozů dopravit až do cíle. Většina ubytování nabízí vyzvednutí přímo na letišti, které může být pohodlnou variantou. Levnější variantou je cesta minibusem, která se nechá lehce zařídit přímo na letišti.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Pokud si představujete pobřeží plné krásných kokosových palem, od Koh Lanty si takovouto podívanou neslibujte. Místo palem se na ní nacházejí spíše jehličnaté stromy, které dávají plážím trochu jiné kouzlo. Ač se nejedná o klasické katalogové pláže, na kráse jim to rozhodně neubírá. Úroveň samotných pláží a moře už ale katalogová je. Pláže jsou krásné písčité a moře ideální ke koupání.

  • Long Beach

Největší a nejturističtější pláž se nachází v severozápadní části ostrova. Přesto se stále jedná o liduprázdnou oázu klidu a pohody. Jak už název napovídá, jedná se o dlouhou pláž se žlutým pískem a příjemným mořem. Díky velikosti pláže si tak každý může najít svoje klidné místo.

+ PLUSY: krásná liduprázdná pláž; ideální moře pro koupání; dostatečné turistické zázemí

– MÍNUSY: vyznavači nočního života a divočejší zábavy si na své nepřijdou

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Stejně jako Koh Chang, také Koh Lanta se řadí k dražším destinacím. Původně levná destinace se tak vlivem zvyšující se ho zájmu turistů řadí po boku ostrovů jako je Koh Chang a nedalekého Koh Phi Phi. Stále je tu možné sehnat levné a kvalitní ubytování, problém ale nastává u restaurací. Většina restaurací nabízí jídlo ve vyšších cenových relacích. Pokud už najdete jídlo za ceny běžné ve zbytku Thajska, dostanete menší porci. Obecně se ale nejedná o tak masivně turistické místo.

+ PLUSY: ideální pláže a moře na koupání; nejlepší lokalita pro klidnou dovolenou; snadná doprava

– MÍNUSY: pro někoho možná až moc klidné místo; příroda není typicky katalogová; dražší stravování

Krabi

Krabi, snad nejznámější pevninské letovisko u Andamanského moře nacházející se jižně od Phuketu. Právě tato část Thajska bývá velmi často používaná pro katalogové fotografie. Vedle Koh Phi Phi je tak na pohled nejznámějším letoviskem pro většinu lidí. Lidé možná ani netuší, že jde právě o Krabi, ale obrázek místních pláží mají neodmyslitelně spojený s Thajskem.

DOPRAVA DO LETOVISKA:

Díky vlastnímu letišti u města Krabi je tato destinace velmi lehce dostupná. Jak už bylo zmíněno výše, z Bangkoku sem létají opravdu levné spoje místních nízkonákladových aerolinií. Pokud byste chtěli přijet z některého z okolních letovisek, můžete využít pravidelných autobusů a trajektů. Jedná se o velký dopravní uzel jižního Thajska.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Stejně jako Koh Phi Phi, tak i Krabi se vyznačuje krásnou okolní přírodou. Krabi je proslavené nádhernými skalami, které ve velkém vyhledávají horolezci z celého světa. Nachází se tam však i vyhlášená pláž Railay, která svou krásou může směle konkurovat blízkému Koh Phi Phi.

  • Railay Beach

Nádherná zátoka s jemným pískem a křišťálovou vodou, přístupná pouze po moři. Při pohledu z pláže se nabízí úchvatný pohled na přírodní scenérii tvořenou vysokými krasovými skálami, které zátoku svírají ze všech stran. Stejně jako na Koh Phi Phi je i zde velký rozdíl mezi hladinou moře při přílivu a při odlivu. Při odlivu voda ustupuje o značný kus a kvůli mělké vodě je tak pláž v tuto dobu hůře dostupná. Na břeh vás čeká krátká procházka mělčinou.

+ PLUSY: jedna z nejhezčích plážových scenérií celého Thajska; příjemné moře na koupání; i přes odříznutí od okolní pevniny lodí lehce dostupná– MÍNUSY: velmi turistické; nevhodná destinace pro plavce; dražší okolní turistická infrastruktura
  • Ao Nang Beach

Sousední pláž Ao Nang je lehce dostupná i po zemi a v okolí je nepoměrně větší množství možností. Svou krásou a kvalitou vody se ale nemůže s pláží Railay porovnávat. Spíše obyčejná městská pláž, za kterou hned vede silnice.

+ PLUSY: snadnější dostupnost; levnější ubytování a stravování; větší možnosti v okolí– MÍNUSY: horší koupání; méně hezká pláž; silnice hned za pláží

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Celá oblast Krabi nabízí velmi rozvinutou turistickou infrastrukturu. Hodně ale záleží na místě. Pláž Railay se hodí spíše na jednodenní výlet nebo k pobytu na kratší dobu. Kvůli izolovanosti jsou ceny ubytování a jídel v restauracích přehnaně vysoké. Levnější variantou může být vedlejší pláž Ao Nang, kde seženete ubytování a restaurace všech cenových kategorií a úrovní kvality. Obecně se jedná o hojně navštěvovanou lokalitu.

+ PLUSY: nádherná okolní příroda; snadná dostupnost z Bangkoku i okolních letovisek; velmi rozvinutá turistická infrastruktura– MÍNUSY: nevhodné pro milovníky prázdných pláží; místy opravdu drahé

Khao Lak

Většině návštěvníků z hledáčku uniká část pevniny okolo Khao Laku na sever od Phuketu, která může nabídnout dvacet kilometrů dlouhé pobřeží s krásnými plážemi. Právě tady najdete jedny z nejdivočejších pláží Thajska. Toto území bylo při tsunami v roce 2004 nejvíce postiženo. V současnosti je oblast vyhledávanou destinací rodin s dětmi, kterým odpovídá úroveň zázemí.

DOPRAVA DO LETOVISKA:

Na Khao Lak se dostanete nejlépe z Phuketu, odkud musíte absolvovat dvouhodinovou cestu místním autobusem nebo taxíkem. Alternativou může být let do některého z měst na východním pobřeží a cestou k moři si udělat zastávku v krásném národním parku Khao Sok ve vnitrozemí.

PŘÍRODA A ÚROVEŇ PLÁŽÍ:

Tato destinace se vyznačuje především krásou okolní přírody. Ne náhodou je oblast Khao Laku dalším thajským národním parkem. Pláže jsou tady opravdu fotogenické, drtivou většinu z nich pokrývá jemný žlutý písek, jen mořské dno se místy mění na skalnaté. To je nutné mít při výběru této lokality na paměti. Při špatném počasí může být také dosti rozbouřené moře s velkými a silnými vlnami, které znemožňují koupání. Především v období dešťů je tady moře vlivem silných mořských proudů nebezpečné a naprosto nevhodné ke koupání. Jedná se tak o jedno z mála míst, kam se v monzunovém období nevyplatí jezdit. Pokud si tuto destinaci zvolíte, je lepší sem vyrazit v hlavní sezóně.

TURISTICKÁ INFRASTRUKTURA:

Na Khao Laku nenajdete moc barů a nočních klubů, jedná se o opravdu klidné místo vhodné k relaxaci. V okolí pláží se nachází dostatek ubytování a restaurací všech cenových kategorií, vybere si každý. Obecně se dá ale říci, že se jedná především o ubytování střední a vyšší kategorie.

+ PLUSY: hezká příroda okolo pláží; vhodné místo pro klidnou dovolenou; příjemně rozvinutá turistická infrastruktura bez obtěžujících pouličních naháněčů– MÍNUSY: hůře dostupná lokalita; zvláště v monzunovém období špatné koupání

Vybrat objektivně nejlepší thajské letovisko je nemožné. Záleží na preferencích každého z nás. Kdybychom při hledání nejlepší možné varianty zohledňovali veškeré faktory od kvality moře a čistoty pláže, přes krásu okolní krajiny, až po úroveň infrastruktury, zdárného výsledků bychom se nikdy nedobrali. A tak si dle informací v tomto textu můžete sestavit vlastní žebříček nejlepších thajských letovisek na základě vašich preferencí. Jedno je ale jisté. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv místo, s největší pravděpodobností nebudete litovat. Thajsko totiž rozhodně není pouze o plážích, ale především o místních lidech, kteří vás přivítají s otevřenou náručí. A právě to dělá z Thajska ráj pro mnoho z nás.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí