HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

Thajsko


POSLEDNÍ DISKUSE

Tři země, tři saláty, tři chutě, jež mohou zpříjemnit horké letní dny milovníkům jídla

Tři země, tři saláty, tři chutě, jež mohou zpříjemnit horké letní dny milovníkům jídla

Saláty jsou do letních veder ideální a to ať již jako příloha nebo jako hlavní jídlo. Pojďme se mrknout pod kulinářskou salátovou "pokličku" třech asijských zemí.



Rada na začátek. Pokud se vám nechce dělat se salátem a přeci jen byste si chtěli dát něco osvěžujícího s nádechem exotiky, zkuste jakékoli ovoce. Ano, opravdu jakékoli, ale každé sousto si namočte do směsi soli a drceného čili.


Majitelka domácí výroby rybí omáčky ve VietnamuMajitelka domácí výroby rybí omáčky ve Vietnamu

Plovoucí trh s limetkami na Mekongu ve VietnamuPlovoucí trh s limetkami na Mekongu ve Vietnamu

Prodejci občerstvení ve vlakových nádražích v IndiiProdejci občerstvení ve vlakových nádražích v Indii

Prohlédněte si další fotografie k článku...


Takto to dělají ve Vietnamu úplně se vším a rozhodně to má něco do sebe. Kromě exotického ovoce tam na tento způsob podávají třeba i meloun, hrušky či hroznové víno.

THAJSKO: Salát ze zelené papáji - Som Tum

Kdo byl v Thajsku, nepochybně tento salát okusil, připravují ho tam v podstatě na každém rohu. Jelikož ho velmi často dělají i v pojízdných "restauracích" na side káře, nemusíte za ním ani nikam chodit, on přijede za vámi. Stačí mávnout, řidič a kuchař v jednom zastaví, během chvilky vám připraví tuhle osvěžující dobrotu a zabalí jak jinak než do igelitového pytlíku.

Salát ze zelené papáji - po vysypání z igeliťáku samozřejměSalát ze zelené papáji - po vysypání z igeliťáku samozřejmě

Na 4 porce:

• 4 hrnky nastrouhané zelené papáji (v našich podmínkách případně nejčastěji nahrazují zelenými jablky nebo bílým zelím)

• 3 stroužky česneku

• 3 červené čili papričky

• 3 lžíce sušených malých krevet

• 8 dlouhých zelených měkkých fazolových lusků nakrájených na 2 cm kousky

• 3 malá rajčata nakrájená na osminky

• 3 lžíce burských oříšků

• 3 lžíce rybí omáčky

• 3 lžíce palmového nebo třtinového cukru

• šťáva z 1 a 1/2 limetky

Postup:

Česnek a krevety spolu rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme všechny ostatní ingredience kromě papáji a krátce a lehce v hmoždíři pomačkáme a promícháme. Drtíme jen lehce, v podstatě jen aby se uvolnila šťáva z rajčat a aroma z ostatních ingrediencí. Opatrně s drcením čili papriček, čím víc je rozdrtíme, tím víc budou pálit.

Na závěr přidáme papáju, promícháme a ihned podáváme. Servírujeme samotné nebo s lepkavou rýží.

Vegetariánská verze je bez krevet a se sójovou omáčkou místo rybí.

 


 

INDIE: salát z cizrny - Chana chaat

Ve vlacích v Indii o občerstvení není nouze. Vagóny neustále procházejí prodejci všeho možného jídla a na každém vlakovém nádraží ho prodávají také z pojízdných vozíků. Často není třeba v zastávce ani vybíhat. Prodejce vám ho jednoduše prodá skrze okýnko.

Chana chaat podávaný v papíru ve vlaku v IndiiChana chaat podávaný v papíru ve vlaku v Indii

Na 4 porce:

• 300g suché cizrny

• 1 velké rajče nadrobno nakrájené

• 1 červená cibule nadrobno nakrájená

• 3 jarní cibulky nakrájené na kolečka

• 2-4 zelené čili papričky nakrájené na kolečka

• šťáva z 1 citrónu

• 1 lžička mletého čili

• sůl

• 2 lžičky oleje

Postup:

Cizrnu uvaříme dle návodu do měkka. Poté smícháme se všemi ostatními ingrediencemi, dle chuti dosolíme a podáváme ať už ještě teplé či po vychladnutí.

 


 

SRÍ LANKA: Salát z červené cibule - Loonu sambal

Když by mi někdo řekl, že mi připraví salát, kde hlavní ingrediencí bude cibule, asi bych většinou s díky odmítla. Na Srí Lance jsem ovšem neodmítla a dobře jsem udělala. Salát je sice dle očekávání slušně pikantní, ale úžasný. Pokud možno si ho nedávejte před prvním rande ;)

Srílanský pikantní salát z červené cibuleSrílanský pikantní salát z červené cibule

Na 4 porce:

• 3 velké červené cibule nakrájené na nudličky

• 2 rajčata přepůlená a nakrájená na plátky

• šťáva z 1 limetky

• 1 a 1/2 lžíce drceného čili (ano, je to opravdu lžíce, nikoli lžička ;) )

• sůl

• 1/2 lžičky glutasolu (nemusí být, ale dávali ho tam)

Postup:

Smícháme veškeré ingredience, zakápneme limetkovou šťávou a opět promícháme. Podáváme k různým druhům srílanského kari s rýží nebo k rýžovým nudlím, takzvaným "string hoppers".

Autorka Bohunka Kosová (Bo on the road) je surfařka, která cestuje po světě a pro svůj projekt Authentic World Food natáčí místní, jak vaří, a sbírá od nich autentické recepty. Ať už v tradičních domácích kuchyních, na ulici či v malých místních restauracích. Více najdete na jejím YouTube, Instagramu či Facebooku. Bohunka také založila startup Čajové bedýnky, přes který si můžete pro každé roční období objednat svou speciální bedýnku plnou čajové radosti. Kvalitní čaje do bedýnek osobně vybírá a součástí každé bedýnky je příběh k čajům, návod na jejich přípravu a taktéž překvapení. Více informací najdete na www.cajovebedynky.cz.

30.09.2018, Bohunka Kosová


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

CESTOVATELSKÝ TWEET

Hodně čti a poslouchej.

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno