Největší čínský ostrov Taiwan, který je provoněn čajem, obklopují hory i množství krásných chrámů

Největší čínský ostrov Taiwan, který je provoněn čajem, obklopují hory i množství krásných chrámů

Na poloviční rozloze než má naše republika, se tu tísní impozantní hory vysoké bezmála 4000 m, písčité pláže i divoké útesy, plantáže lahodného čaje oolong, sytě zelené tropické lesy, termální prameny, prastaré chrámy tří náboženství i moderní města pulzující životem. A to nejlepší? Taiwanci a jejich nevtíravá pohostinnost a skvělá ostrovní kuchyně jsou třešničkou na objevování ostrova, který voní květy i kouřem modlitebních tyčinek.

Ostrov velmi blízký pevninské Číně, přesto se svou svébytnou kulturou a spletitou historií, která má dodnes důsledky na jeho složité mezinárodní postavení. Zatímco se velká část z 23 milionů Taiwanců tísní v hustě osídleném pásu měst na západě ostrova, zbylé dvě třetiny území zaujímá několik horských pásem s nejvyšším vrcholem Yushanem (3952 m). Ten svou výškou řadí Taiwan na čtvrtou příčku nejvyšších ostrovů světa. Ačkoli se dá mezi městy velmi pohodlně dopravovat vlaky i autobusy, pro objevování odlehlejších lokalit určitě oceníte půjčení auta. Infrastruktura ostrova je na západoevropské úrovni, na živelnou vřavu zemí jihovýchodní Asie můžete klidně zapomenout a stejně tak i na zdravotní potíže nebo povinné očkování.

Jezero Slunce a Měsíce: mozaika chrámů a úchvatných scenerií

Jezero s azurovou vodou, zdobnými chrámy a scenérií okolních kopců najdete v samém srdci ostrova. Celé jezero se dá obkroužit během pohodové třicetikilometrové vyjížďky na kole, při které si zastavíte u všech zajímavostí podle libosti. Cyklostezka se klikatí z vesnice Shuishe po západním břehu jezera a skrz zelenou džungli se prodere až k okružní silnici, která stoupá k pagodě Ci’en, již nechal na počest své matky postavit čínský generál Čankajšek. Vůdce čínské Národní strany Kuomintang se na Taiwan stáhl v roce 1949 před vítězným komunistickým hnutím z pevninské Číny i se svou armádou a přívrženci, čítajícími dva miliony lidí, a vládl zemi dalších víc než dvacet let.

Nasytíte se panoramatických výhledů na azurovou hladinu jezera, třpytící se uprostřed bujné vegetace, na východním břehu si prohlédnete dvojici buddhistických chrámů a potěšíte své chuťové buňky lahodnými dobrotami ve vesnici domorodého kmene Thao. Okruh se uzavírá u monumentálního taoistického chrámu Wen-wu, který dominuje severnímu břehu jezera. Atmosféru tu kreslí omamný kouř z modlitebních tyčinek, vůně čerstvých květin a zástupy ozdobných sošek bohů a bůžků.

Alishan: oáza klidu s vůní taiwanského oolongu

Původ železnice, která na vzdálenosti 70 km překonává asi 2000 m převýšení, sahá do počátku minulého století, kdy se tu za dob kolonie začaly ve velkém těžit kafrovníky. Taiwan se tak během padesátileté éry nadvlády Japonců (1895–1945) stal jedním z největších světových producentů této silně aromatické látky s léčivými účinky.

Dnes je velká část horské železnice mimo provoz, malé červené úzkokolejné vláčky však stále funí v serpentinách lesní rezervace Alishan. Rozlehlý lesopark ve výšce přes 2000 m čítá množství prastarých cypřišů, malebných jezírek, chrámů a stánků s místním lahodným čajem. Celá oblast Alishan totiž proslula pěstováním vysokohorského taiwanského čaje oolong. Kromě čaje sem lákají také úchvatné výhledy na východ slunce nad nejvyšší horou Yushan (z vrcholku Chunschan, 2489 m) nebo na moře mraků, které hory halí v odpoledních hodinách. Na jaře jsou pak oblíbenou atrakcí něžné květy třešní.

Tainan: hlavní město chrámů a noční trhy

Bývalé hlavní město na jihozápadním pobřeží ostrova zůstává dodnes centrem duchovním – pyšní se největší koncentrací chrámů na ostrově. Bohatě zdobené pestrobarevné střechy místních svatostánků vykukují mezi městskou zástavbou na každém rohu. Díky náboženské toleranci se vedle střízlivých konfuciánských chrámů dobře vyjímají barevné buddhistické nebo až přeplácané taoistické.

K nejvýznamnějším v Tainanu patří chrám bohyně Ma-cu, ochránkyně námořníků a rybářů, uctívané hojně po celém ostrově. Každý chrám čítá množství svatyněk různých bohů a bůžků, kteří jsou zpodobněni četnými soškami. Věřící obchází chrám, klaní se jednotlivým božstvům, podpalují vonné tyčinky, pálí modlitební papírky, nosí květiny nebo pomocí dvojice dřevěných půlměsíců žádají odpovědi na své otázky. Největší kouzlo mají chrámy se stmíváním, kdy oltáře zalije měkké teplé světlo stovek lampionů a luceren, vzduchem se líně vznáší omamný kouř vonných tyčinek a kolem zní šeptané modlitby věřících.

Tainan proslavily také noční trhy, které jsou na celém ostrově vyhlášeny jako kulinářský zážitek. Pod širým nebem se tu tisíce lidí tlačí mezi stánky s všemožnými pochutinami a drobným zbožím. Prodíráte se narvanými uličkami Night Flower Marketu, ale dav je ohleduplný a nikdo se nestrká. Až kuriózně působí nadšení Taiwanců pro různé hry – na nočních trzích se jimi baví malí i velcí. Rozhodně ochutnejte čerstvé mořské speciality, vydatné vývary s nudlemi nebo tradičními plněnými knedlíčky. Zapíjet můžete typicky taiwanským milk tea nebo bubble tea – ledovým čajem s žužu kuličkami na dně. Nebojte, nápoje jsou to skutečně lahodné, s českými přeslazenými verzemi nemají nic společného.

Tchaj-pej je hlavním městem Čínské republiky a leží na severu ostrova Tchaj-wan. Ve městě se nachází kdysi nejvyšší budova světa – mrakodrap Tchaj-pej 101. I když Tchaj-pej působí na první pohled jako většina asijských velkoměst, budete-li mít cestu kolem, byla by škoda ho nenavštívit. Zkuste ho poznat například během stop overu při některém z letů do jihovýchodní Asie.

Taipei: 101 Tower a termální prameny

Oproti historickému Tainanu pulzuje politické a ekonomické centrum ostrova – Taipei, v rytmu 21. století. Málokterý návštěvník si nechá ujít výhled ze symbolu města – 509 m vysoké věže ve tvaru bambusového stonku Taipei 101, která v době vzniku (2004) držela příčku nejvyšší budovy světa, než ji přerostla dubajská Chalífova věž. Zajímavostí mrakodrapu je několikasettunové kyvadlo v horních patrech budovy, které vyvažuje stavbu v případě zemětřesení nebo tajfunů.

Pod pokličku pohnuté historie ostrova, která doléhá na mezinárodní postavení ostrova dodnes, můžete nahlédnout třeba v Čankajškově pamětní síni. Pokud ještě nemáte dost chrámů, jedním z nejkrásnějších ve městě je taoistický Baoan. I v Taipei si můžete vychutnat atmosféru nočních trhů – zamiřte například na Shilin Market. Na těle pak pohladí návštěva některých z veřejných termálních pramenů ve čtvrti Beitou.

Taiwan outdoorově

Nejvyšší vrchol Yushan: tropická skoro-čtyřtisícovka

Při výpravě na nejvyšší bod ostrova, Yushan (3952 m), potkáte z valné většiny jen místní. Výstup na vrchol, který v překladu nese jméno Nefritová hora, není nijak obtížný a zvládne ho každý, kdo dokáže vylézt třeba na Sněžku. Možná vám tady ve finále přijde těžší překonat byrokracii, která předchází získání povolení, ale i to je součástí kulturního zážitku z cesty. Taiwanci milují řád a organizaci, na Yushan tedy musíte mít přes internet předem vyřízené povolení a zajištěný nocleh na jediné chatě pod vrcholem – Paiyun lodge (3402 m). Na samotný vrchol se pak s oblibou stoupá na východ slunce a stejný den se sestupuje zpátky do horského sedla Tataka (2600 m).

Túry v okolí Taipeie

Polovinu území ostrova pokrývají hory nebo husté lesy a vhodných míst pro pěší turistiku je tu celá řada. Jednodenní túry podnikněte třeba v národním parku Yang Ming Shan na severním předměstí Taipeie, který stojí za vidění celoročně kvůli množství horkých pramenů a dýmajících sirných fumarol, nejvíc návštěvníků sem ale míří během květinového festivalu (únor – duben), kdy se vzduch rozvoní kvetoucími sakurami nebo azalkami. Na procházku mezi čajovými plantážemi můžete vyrazit v oblasti Maokong jižně od Taipeie. Famózním, ale fyzicky náročným výšlapem je Wuliao Jianoblasti Sanxia jihozápadně od Nové Taipeie – stezka překonává úzký hřeben bujné zelené vegetace nad mořem, místy jištěný lany.

Soutěska Taroko: přírodní klenot z mramoru

Velmi hornatý východ ostrova padá strmými svahy přímo do rozbouřených vod Tichého oceánu. Právě tohle pobřeží zahlédli v dávné historii portugalští mořeplavci, když ostrov pojmenovali Ilha Formosa (Krásný ostrov).

soutěsce Taroko ve stejnojmenném národním parku na severovýchodě ostrova připomíná krajina obrázky čínské krajinomalby – dramatické útesy, dravá řeka, vodopády v džungli i pokroucené větve kafrovníků. Řeka Liwu si tu v mramorovém podloží prorazila necelých 20 km dlouhý kaňon hluboký až několik set metrů. Někde jsou od sebe stěny kaňonu přitom vzdálené jen pár desítek metrů!

V okolí soutěsky můžete podniknout pěší túru – skrz četné tunely se dostanete třeba k dvoupatrovému vodopádu Baiyang, nebo se můžete vydat skrz džungli po staré Hehuanské horské stezce. Půjdete po stopách japonských kolonistů, kteří seve vnitrozemí pokoušeli o podrobení místních kmenů.Jenom pozor na svačinu, místní makakové dokáží být pěkně mrštní.

Natálie Kohoutková miluje vícedenní treky, kolo a feraty. Lákají ji země s vysokými horami, krásnou přírodou a milými lidmi. Kromě půlky zemí Evropy (té hornatější) ji její cesty zavedly třeba do Kalifornie, na Srí Lanku, Réunion nebo Kubu. Výrazně se zasloužila o rozvoj časopisu Svět outdooru a nyní pracuje pro jeho webovou verzi www.SvetOutdooru.cz.

Tento článek vyšel v časopise TRAVEL LIFE KAM PŘÍŠTĚ?

Časopis TRAVEL LIFE je časopisem jen o cestování. Vychází čtyřikrát ročně a je určený pro náročné cestovatele. Tvořen je autentickými texty a autorskými fotografiemi známých cestovatelů, reportérů a fotografů. Mapuje vždy 12 destinací a jejich unikátní místa a zážitky, přináší praktické tipy co vidět a zažít. Obsahem časopisu je kultura, příroda, odpočinek poznávání.

Předplaťte si časopis TRAVEL LIFE na rok za 129,- Kč.

UniqaKlienta na dovolené smetla vlna. Při pádu si o útes pořezal nohu. Za ošetření s následnými převazy UNIQA pojišťovna uhradila náklady ve výši 40 000,- Kč

NERISKUJTE A POJISTĚTE SE NA CESTY s unikátním slevovým kódem STEZKA20 * na www.uniqa.cz/cestovni-pojisteni

*Uvedený slevový kód je platný pouze na online cestovní pojištění na www.uniqa.cz do 01. 05. 2020.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: