5 tipů pro ty, kteří se na Srí Lanku chystají poprvé

5 tipů pro ty, kteří se na Srí Lanku chystají poprvé

Na Srí Lance vás čeká mix zašlé koloniální krásy, krásné exotické přírody, asijských náboženství a milých lidí. I když je stále třeba mít se v některých regionech trochu na pozoru, tato země se od ukončení občasné války v roce 2009 otevírá turistům stále víc!

Na co tedy pamatovat, pokud se sem vypravíte taky?

1. Počítejte s pomalými přesuny

Ať už vás na cestě zbrzdí serpentýny v horách, obrovské díry uprostřed vozovky, dobytek a psi, kteří nechtejí uhnout z cesty a nebo porucha přeplněného autobusu, připravte se na pomalý způsob cestování. Srílanské silnice většinou nejsou v dobrém stavu, klikatí se mezi kopečky s čajovými plantážemi a i když vám se při cestování autobusem možná bude zdát, že by řidič mohl i zpomalit, rychlé přesuny nečekejte. O moc rychlejší není ani jízda vlakem. Částečným (ale nákladnějším) řešením je možnost půjčit si auto (ideálně i s řidičem – je na zdejší poměry zvyklý) a nebo použít vnitrostátní let.

2. Pokud se chcete vyhnout davům, zamiřte na sever

I když jih ostrova láká na krásné pláže, národní parky, známé „must-see“ památky a známou srílanskou vysočinu, udělejte si ve vašem programu čas a zamiřte i na sever ostrova. U města Jaffna můžete navštívit významný hinduistický chrám Nallur Kandaswamy Kovil, poznat poválečnou atmosféru a navštívit místa bez davů. Vyplatí se ovšem sledovat bezpečnostní doporučení a varování ohledně minových polí. Také respektujte, že pro mnoho místních je téma války stále citlivé.

3. Naplánujte si cestu na Srí Lanku ve správný čas

Záleží, co od návštěvy čekáte. Pokud chcete vidět památky bez davů turistů, ale nevadí vám špatné počasí, vydejte se na ostrov zkraje monzunové sezóny. Pokud vás zajímají náboženské tradice a chcete zdolat Adam’s Peak společně s poutníky, vydejte se sem mezi prosincem a květnem. Doporučení ohledně nejvhodnější doby pro návštěvu najdete v kvalitních tištěných průvodcích, jako je například Lonely Planet.

Pokud se chystáte na Srí Lanku, nenechte si ujít pozorování zvířat v některém z národních parků. Vyberte si ten pro vás nejvhodnější podle tipů v článku Kde nejlépe pozorovat přírodu a divoká zvířata na Srí Lance?

4. Podpořte místní obyvatele

I když v nejnovějších hotelích  resortech na pobřeží a u známých památek můžete dosáhnout na dobré ceny za ubytování a jídlo, obětujte něco ze svých poždavků na luxus a ubytujte se u místních lidí v tzv. „homestayích„. Často není ani potřeba si je rezervovat předem, stačí přijet do města a zeptat se na ubytování. Projděte si klidně pět míst a vyberte si to nejlepší. S domácími se také dost často můžete domluvit třeba na snídani nebo večeři. Na jídlo zajděte do malých restaurací s plastovými židlemi – bude to rozhodně lepší (a i chutnější) zážitek, než pokud zamíříte do některého ze „známých a ověřených“ řetězců jako je například rozšířený Pizza Hut. Ochutnejte tradiční palačinky z rýžoé mouky hoppers, curry&rice, smažené taštičky samosa a nebo nápoj lassi. A nebojte se toho! Do fast foodu můžete zamířit až pokud vám chutnat nebude.

5. Vyhněte si tradičním atrakcím a vydejte se po vlastní ose

Pokud nemáte rádi davy lidí, vyhněte se tradičním památkám s označením UNESCO, naplánujte si čas mimo velká města a pro pozorování slon zvolte menší národní parky. Ptejte se místních, jezděte tukutukem a dejte na dobré rady a doporučení. I když vám možná někdy bude připadat, že vám místní radí podle toho, co jim osobně přinese největší zisk (a často to tak bohužel je), někdy se vyplatí s nimi popovídat, zeptat se jich na jejich názor a naslouchat. Když na začátku konverzace překonáte tradiční názor „ty jsi bohatý turista“, místní lidé jsou doopravdy „very friendly“ 🙂

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Kuba

Moc hezky napsané. Ale na jednu stranu „vyhněte se turistům“ a na druhou „Lonely Planet“?
Btw. místí podpořím každým dolarem, co tam utratím. 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: