Srí Lanka: oslavy nového roku začínají v dubnu

Srí Lanka: oslavy nového roku začínají v dubnu

Oslavy začátku nového roku na Srí lance náš silvestr připomínají snad jen dělobuchy. Nový rok se tam nese v duchu kokosového cukroví, her jako vyšitých z dětského dne a především několikadenními oslavami.

Tak jako řada asijských zemí, má i Srí Lanka svůj lunární rok. Každoročně připadá na 14. duben a jeho přesný začátek vypočítává astrolog podle postavení planet Země, Slunce a Měsíce. Sinhálský a tamilský Nový rok (Sinhálci tvoří cca 70% nejpočetnější národností skupinou na Srí Lance, dále zde žijí Tamilové a Muslimové) je nejvýznamnějším a také nejhlučnějším svátkem na Srí Lance a jeho význam byl v roce 2014 umocněn skutečností, že po 37 letech připadl na den úplňku, tzv. den Pója. Dny úplňku jsou na Srí Lance státními svátky, nepracuje se a neprodává se alkohol. Konzumuje se však alkohol nakoupený v hojném množství před úplňkem.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Sinhálský Nový rok je pro Srílančany obdobou našich Vánoc, které na Srí Lance slaví jen malá skupina křesťanů, zejména na západním pobřeží kolem Negomba. Blížící se Nový rok signalizuje 2-3 týdny předem zvyšující se počet stánků s terakotovým nádobím na vaření a oblečením, kterým se lidé obdarovávají. Obchody ve městech jsou týden před Novým rokem v obležení motorek a tuk-tuků. Často jsou odpalovány petardy a dělobuchy.

Srí lanka patří mezi vyhledávané turistické destinace. Podívejte se video, které dokonale v půl hodině zahycuje atmésféru ostrova Cejlon.

Novoroční úklid – velmi mokrá záležitost

Tak jako u nás máme velký vánoční úklid, mají na Srí Lance velký novoroční úklid. Úklid v průměrné venkovské domácnosti na Srí Lance, tak, jak jsem ho zažila já, se řídí heslem „Co je mokré, to je čisté“. Běžně moji domácí uklízeli stylem, že do místnosti nalili několik kbelíků vody, kterou pak vyháněli z domu gumovou stěrkou na dlouhé násadě. Při úklidu před Novým rokem jsem už jen nevěřícně zírala, jak z místností vystěhovali všechen nábytek a všechno včetně oken „myli“ proudem vody z hadice. Saponátů netřeba. Pravda, okna nepotřebovala jemné čištění, neboť byla stejně reliéfní a neprůhledná.

Krátce před Novým rokem připravují ženy tradiční novoroční „cukroví“. Většina srílanských domácností nevlastní trouby na pečení, proto je většina „cukroví“ smažená nebo vařená. Hlavními přísadami je rýžová mouka, kokos, kokosové mléko, cukr, cukrový med. Na novoročním stole nesmí chybět kokies – do řídkého těsta z rýžové mouky, kokosového mléka, kari lístků a dalších přísad se namáčí formička ve tvaru kytičky, která se pak ponoří do rozpáleného oleje.

Na vše přesný čas aneb dneska budeš bez snídaně

Astrolog vypočítává přesný čas začátku Nového roku a dále čas, kdy se může v domácnosti rozdělat oheň a uvařit první jídlo (čaj se do tohoto okamžiku může vařit jen venku), čas, kdy se může jíst první jídlo v novém roce, čas, kdy se může poprvé vetřít olej do vlasů a dokonce čas, kdy se může začít pracovat. V televizi běží zábavný program a čas jednotlivých událostí je odpočítáván na obrazovce.

V roce 2014 začal Nový rok 14.dubna v 7:37 ráno a byl doprovázen mohutnými dělobuchy. Příprava prvního jídla v novém roce směla být započata v 10:17 dopoledne a tento okamžik byl opět vítán mohutnými dělobuchy. Prvním jídlem, které se při této příležitosti vaří, je symbolicky mléko v terakotové nádobě, které musí přetéci přes okraj, aby se rodiny v následujícím roce drželo zdraví, štěstí, pohoda a prosperita. Pokud je to možné, vaří se mléko na skutečném ohni z palmových listů. První jídlo se za doprovodu mohutných dělobuchů smělo začít konzumovat v 11:05, což znamenalo, že tento den byl bez snídaně. Tradičně jsou prvním jídlem nového roku kostky mléčné rýže s pálivým chili. Čas první aplikace oleje do vlasů byl vypočten na 16. dubna 11:16 dopoledne a odchod do práce na 17. dubna v 6:16 ráno. V čas odchodu do práce už kupodivu žádné dělobuchy odpalovány nebyly. Většina Srílančanů nepracovala ještě několik dní po tomto datu.

Zpravidla po celý týden oslav je obtížné sehnat chléb, většina obchodů je zavřená a několik dnů je omezená i veřejná doprava. Ve městech a na vesnicích probíhají různé novoroční “festivaly”, které se podobají oslavám Dnu dětí u nás – konají se soutěže dětí i dospělých v přetahování lanem, v rychlostním pití limonády, ve skoku v pytli, v běhu s lžící v ústech nesoucí limetkou, rozbíjení zavěšené terakotové nádoby naplněné tekutinou dřevěnou tyčí poslepu nebo probíhá volba dětské Miss. Všichni vítězové dostávají hodnotné ceny v podobě plastových umývadel a nádob (jsou totiž velmi levná, a tudíž za málo peněz je hodně muziky). Po dvacátém dubnu se život na Srí Lance opět vrací do normálních kolejí.

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: