TOP 10: neobvyklé skvosty moderní architektury je možné nalézt po celém světě

TOP 10: neobvyklé skvosty moderní architektury je možné nalézt po celém světě

Architektonické skvosty tvoří panorámata řady měst a i za nimi se vyplatí cestovat do vzdálených koutů naší planety. Lidé po celém světě vytvořili budovy, které stojí zato vidět.

Místa uvedená v našem TOP 10 jsme dohromady dali ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří díky svým osobním zkušenostem vědí, kam se vrtnout.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

1) Flatiron Building (New York, USA)

Za jeden z prvních newyorských mrakodrapů je díky 87 metrům výšky a dokončení v roce 1902 považována budova Flatiron Building. Jejími otci jsou architekti Daniel Burnham a John Wellborn Root. Stavbu trojúhelníkového „žehličkovité“ tvaru je možné nalézt na pozemku ohraničeném 22. a 23. ulicí, Pátou avenue a Broadwayí. Perličkou by mohl být fakt, že tvar budovy vytvářel u chodníku zvláštní proudění větru, které nadzvedávalo slečnám neposlušné sukně, a strážci pořádku museli nejednou odhánět muže sledující toto divadlo.

2) Perla Orientu (Šanghaj, Čína)

Podobnou stavbu prostě nikde jinde nenajdete, a vlastně i proto značně modeluje tvář moderní Šanghaje. Řeč je o televizní věži jménem Perla Orientu. Přestože již není nejvyšší budovou v okolí, svým tvarem, originalitou i barevností přitáhne pohledy nejednoho návštěvníka. Díky svým 468 metrům je nejvyšší televizní věží v Číně a jednou z vůbec nejvyšších na světě. Při otevření v roce 1994 to však nebyla ani tak výška, kterou zaujala, ale její tvar. Ten je  velice specifický a každý v něm vidí trochu něco jiného.

3) Hallgrimskirkja (Reykjavík, Island)

V islandském Reykjavíku čeká na své návštěvníky kostel Hallgrímskirkja architekta Guðjóna Samúelssona z roku 1986. Stavba působila, a vlastně stále působí, určité kontroverze pro svoji netradičnost. Díky své výšce, nízkým budovám v okolí a vyhlídkové plošině je ideální místem k prohlídce Reykjavíku.

4) Villa Dirickz (Brusel, Belgie)

Významnou stavbou moderní architektury je také Villa Dirickz architekta Marcela Leborgne. Nachází se v belgickém Bruselu a spojuje v sobě sklo, bílý beton a zeleň. Dlouho dobu byla zanedbávána, a to až do roku 2007, kdy byla díky financím Alexandera Cambrona zrekonstruována. Samotná stavba se uskutečnila v letech 1929 a 1933.

5) Lotosový chrám (Dilí, Indie)

Celkem šest let trvalo postavit Lotosový chrám architekta Fariburze Sahba v indickém Dillí. Stavba byla formálně vysvěcena 24. prosince 1986. Chrám má tvar lotosu, je postaven z bílého betonu a vykládán řeckým bílým mramorem. Na chrám přispělo celosvětové společenství Bahá’í a pomohlo tak vybudovat stavbu 34 metrů vysokou s průměrem 70 metrů, která je schopná pojmout až 1300 lidí.

6) Opera (Sydney, Austrálie)

Opera v Sydney, která byla otevřena v roce 1973, patří k nejznámějším a nejkrásnějším stavbám 20. století a od svého vzniku ovlivňuje současnou architekturu. Navrhl ji dánský architekt Jørn Utzon. Skládá se ze tří do sebe zapadajících skořepin, v nichž se nachází dvě hlavní koncertní síně a restaurace. Zvenčí je obklopena terasami. Má mimořádnou polohu na špičce poloostrova, který vybíhá do sydneyského přístavu.

7) Namba Parks (Osaka, Japonsko)

Japonské nákupní a kancelářské centrum známé jako Namba Parks bylo otevřeno v roce 2003. Je zde umístěno více jak 120 obchodů a restaurací, ale také koncertní sál nebo prostory pro konference. Střechy centra jsou kompletně pokryty zelení.

Kaskádovita struktura budovy umožňuje také kolemjdoudcím a všem obyvatelům přilehlých čtvrtí užít si městské přírody.

8) Vila Tugendhat (Brno, Česká republika)

Unikátní stavba české kotliny je jistě brněnská Vila Tugendhat. O tom, že jde o unikátní stavbu, bylo jasno už při jejím dokončení v roce 1930. Jen její cena byla astronomická, stavba přišla na neuvěřitelných 5 miliónů korun. Je považována za jedno z nevýznačnějších děl architekta Ludwiga Miese van der Rohe, podle mnohých otce moderní architektury 20. století.

9) Marina Bay Sands (Singapur)

Úžasný výhled na zátoku Marina Bay v Singapuru mají návštěvníci stejnojmenné budovy, jež je jednou z ikon tohoto mezinárodního přístavu. Po otevření v roce 2010 se v jejích útrobách usídlilo kasino, hotel s 2561 pokoji, muzeum, společenské i konferenční sály, luxusní restaurace a mnohé další „atrakce“ velkoměsta. Perličkou komplexu je „Garden by the Bay“ neboli tropický park nabízející místo k odpočinku, umělé stromy se přes den dobíjejí díky solární energii a v noci pak nádherně svítí.

Nejširší nabídku průvodců a map Singapuru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

10) CCTV Headquarters (Peking, Čína)

Tem Koolhaas a Ole Scheeren navrhli budovu, jenž svým tvarem i funkčností bere dech nejednomu návštěvníkovi. 44 pater vysoký mrakodrap slouží jako sídlo čínské televizní stanice CCTV a je jedním ze symbolů města. Budova především upoutá pozornost svým tvarem, tedy dvěma spojenými písmeny Z. Její konstrukční řešení dokáže odolávat silnému větru a zemětřesení do osmého stupně Richterovy škály.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: