Palestina – očekávejte neočekávané

Palestina – očekávejte neočekávané

Pokud vás nudí běžné cestování, kdy víte, co bude za zítra nebo za hodinu, jeďte do Palestinských území. Tam podobná situace v příštích několika letech nenastane.

Palestina – země, která existuje/neexistuje, je velmi malá, ale nepřehledná. Sami Palestinci vám pokaždé řeknou něco jiného, i když je řeč o tak běžné věci, jako jsou hranice. Ale právě hranice je lépší vnímat spíše z Izraelské strany. Je to především kvůli vaší bezpečnosti. Palestina proklamuje, že má zájem na turistickém ruchu a cizí návštěvníci jsou vítáni.

Naprosto ale neplatí, že byste mohli přijet kamkoliv do země a očekávat všude vstřícnost. Jakkoliv je to zvláštní, do určitých míst lze jet snadno a bezpečně, ale do jiných to není vůbec myslitelné. Přitom leží pár kilometrů od sebe: do Džanínu vás Izraelci ani nepustí, protože to považují za naprosté bláznovství, od cesty do Jericha vás budou odrazovat, ale do Betléma nebo po silnici č. 90 vedoucí podél Jordánu napříč Palestinou naopak jet klidně můžete. Většina oblastí se nachází v tomto ohledu někde uprostřed, ale situace se vyvíjí velmi rychle a je těžko se v ní vyznat. Sami Izraelci často jezdí na území národa, který je tolik nenávidí a přitom incidentů mnoho není. Umí „v tom chodit“, což je to nejdůležitější, co je v Palestině potřeba.

Očekávejte neočekávané

Palestinci jsou stejně jako většina Arabů z našeho pohledu těžko vypočitatelní, ale přitom v jádru vstřícní, družní a pohostinní. Problém je, když třeba jen vyslovíte slovo Izrael, nebo se jinak nechtěně dotknete jejich cítění. Jen málo z nich zastává názor, že jako příslušník Západu nutně musíte být na straně Izraele a Ameriky. Ale na druhou stranu většinou nemají moc pochopení pro nestranný a nezaujatý postoj. V arabském světě obecně takový princip příliš nefunguje, jste buď pro, nebo proti. Nestranné a pokud možno tolerantní postoje jsou dědictvím evropských kultur, blízkovýchodním již poměrně vzdálených. Tedy, nestranně stát můžete, ale v očích Palestinců absolutní nezaujatosti stejně nedosáhnete. Mám-li něco poradit, pak je to vyhnout se v rozhovorech palestinsko-izraelskému tématu. Palestinci se cítí být jisti svou národní identitou, jakkoliv by se to mohlo zdát být hodné otázek nebo snad dokonce pochybností.

V Palestině je k navštívení mnoho hezkých míst. Velmi známý je především Betlém jako místo narození Jákobovy ženy Ráchel, krále Davida i Ježíše. Také Hebron – jedno z nejstarších stále obývaných měst na Zemi a také místo Abrahamova posledního odpočinku – a břeh posvátné řeky Jordánu a Nábulus (Šekem), město mnohokrát zmíněné v Bibli a posvátné pro věřící z celého světa. Nabízí se mnoho dalších zajímavostí, ale hodně záleží na tom, v které oblasti příslušné místo leží. Bohužel, bezpečnostní a vnitropolitická situace se neustále mění a tak není možné dát jednoznačná a trvale platná doporučení.

Palestina - Betlem

Každý sám za sebe

Při cestě do Palestiny nespoléhejte na celosvětově známé a všeobecně platné principy a instituce, například na policii nebo armádu. Platí, že pokud se rozhodnete zemi navštívit na vlastní pěst, je nutné spoléhat se především sám na sebe a vycházet v dobrém s běžnými lidmi okolo. Pokud budete chtít například navštívit nějaké krásné místo v polopoušti a přespat tam – nic vám nebrání. Dostanete-li se ale do konfliktů s „podivnými existencemi“, třeba v noci, nic a nikdo vám nejspíš nepomůže. Izraelci, kteří Palestinu čas od času navštíví, by jen tak o samotě nikde jistě nepřespali. A vědí dobře, proč. Například u Jericha, v krásném a navštěvovaném Wádí Qelt, dochází k častým přepadením. (A to vlastně ani nelze hovořit o de jure palestinském území; nicméně Izraelci je vnímají jako jedno z těch, kam by sami raději nejeli a kde by si cestovatelé měli dát pozor).

Podobně nejistých míst je více, ale neznamená to, že by celá Palestina byla nebezpečnou zemí, kterou nelze navštívit. Naopak, její obyvatelé jsou stejně jako ostatní Arabové přátelští a družní. Možná, že brzy budou celá palestinská území běžným cestovatelským cílem … ale zatím jsou spíše tipem pro dobrodruhy.

Text a foto: Ivo Paulík (www.ipaulik.com)

Palestina - Negevska poust

Zkušenosti čtenářů

P.P.

Je to presne tak jak pise autor. Byl jsem tam s pritelkyni (dnes manzelkou) nezapomenutelny tyden. Jednu vyhodu to ma – jezdi tam malo turistu. V tak nesmirne exponovanem miste jako je jeskyne zrozeni v Betleme kam by se normalne turista v mene "exponovane" zemi nemel vubec sanci se dostat (napriklad v Cechach nepousteji ani do kaple svateho krize na Karlstejne a pri vsi ucte ke Karlovi IV je to prece jenom neco jineho) jsme v pohode sedeli hodinku, vetsinou sami, kolem je zjevne stredoveky goblen, ktery neni za neprustrelnym sklem ale mohli by jste se ho i dotknout kdyby jste byli barbar a ne clovek ktery ma k takovym vecem uctu a nechce je ani minimalne poskodit. Meli jsme s sebou stativ a kvalitni 3cipovou digitalni kameru, udelali jsme fantasticke zabery jake jsem nevidel ani v nejlepsich cestovatelskych poradech. Mozna by stalo za to je sestrihat a promitnout, ale nejakemu strihani ja moc nerozumim, nejsem v tomto profesional. Pokud tomu nekdo rozumi at se ozve na tento chat a muzeme z toho udelat hezkou prednasku
Petr

Rosta
P.P.:

Urcite to ma neco do sebe.Kdyz pojedu tim smerem/Turecko/,mohl bych snad skusit vzit to prez Izrael a Palestinu do Egypta/jestli to tak vubec jde,jeste jsem to neskoumal/ Takze-…..diky za inspiraci
Rosta

David Gladiš
P.P.:

Petře, s filmem možná něco vymyslíme. Nenapsal jsi ale kontakt na sebe, abychom se mohli dohodnout. Napiš ho tu nebo na [email protected].
Ahoj
David

Marketa
P.P.:

V Palestine je mnoho nadhernych mist, bohuzel behem minulych let byla casto uzavrena a nesmelo se tam. Za prohlidku take stoji Jericho a klaster Sv.Jiriho, ktery lezi v Judske pousti mezi Jeruzalemem a Jerichem. A zvlast Jeruzalem je nadherny, to mesto ma svoji nepopsatelnou atmosferu. Musim rict, ze ani po roce jsem nemela Izraele a Palestiny "dost" :o)

Gn

Palestinu jsem navštívila několikrát je to nepopsatelny zážitek, dýchá tak z každého kousku historie, v některých částech člověk zapomene jake je stoleti, lide tam jsou vstřícní a přátelsky, zažila jsem tam i Vánoce a musím říct ze takova atmosféra neni ani u nás jako tam, Jeruzalém je taky nádherný, je az neuvěřitelně kdyz priletite do tel aviv ktere vypada jako moderni město a po par kilometrech na vás dýchá jiny svět , vřele všem doporučuji, je to nezapomenutelný zážitek 🙂

Hele, a nebyli jste spíš v Izraeli?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí