Nizwa, Bahla, Jabrin: tři imámové, tři datlové oázy a tři stejně krásné pevnosti

Nizwa, Bahla, Jabrin: tři imámové, tři datlové oázy a tři stejně krásné pevnosti

Daleko za pouštními horami, tam, kam se Portugalci už neodvážili, žily bojovné beduínské kmeny. V zemi, kde základním doplňkem oděvu byla donedávna dýka zvaná khanjar, byl boj základní hodnotou života.

Krásně zdobený khanjar má ostří na obou stranách a býval vždy na očích a při ruce. Nesmlouvavému lidu vládli přísní imámové, kteří drželi pevně v rukou ománskou sektu ibadi a jinověrcům nedoporučovali ani vstoupit do země. Nutno zmínit, že mezi tyto jinověrce patřili i muslimové samotní. Od sunnitů se sekta ibadi odvrátila neuznáním legitimity dynastie Ummajovců, se šíity (kterých je tu však v podobě íránských imigrantů požehnaně) zase nesdílí některé teologické názory a například odmítá uctívat imámy za svaté. To všechno je dnes minulostí. Dýky zdobí maximálně státní znak, zemi vládne milovaný sultán, který ukončil éru izolace, a křesťané i hinduisté tu užívají tolerance.

Nizwa byla městem imámů a náboženských učenců

Vstupuji branou do města a okamžitě se ocitám na souqu. V budově i před ní proudí skupinky žen, které pečlivě vybírají zeleninu, děti se kupí a žadoní před pulty cukrářů. Ve čtvrtek brzy ráno byste mohli být svědky netradiční podívané – největšího trhu živých koz v sultanátu. Mladé páry se pyšně vedou za rámě. Muži v dlouhých pláštích a zdobených čapkách, ženy svůdně zahalené. Mezitím ve směsi vůni a barev slyším tlumené a velmi civilizované rozhovory a smlouvání. Nikdo na mě nepokřikuje, a tak není nutné nakupovat ani spěchat. Blíží se poledne a trh pomalu utichá.

Souq tu stál už za dob Mohamedových, ale nedávno dostal nové moderní budovy. Všechno, co je v Ománu moderní, drží však nečistší rysy architektonické tradice. Jen pečlivý pohled rozliší béžový beton od tradičních hliněných zdí. Ty se ostatně táhnou celý městem a navazují na starou, rozpadající se část Nizwy. Tady je původní oáza s palmami, tady nacházím část ománského zavlažovacího systému. Datlové háje potřebují hodně vláhy, kterou zajišťuje soustava kanálků zvaná falaj. Odhaduje se, že v Ománu jich stále funguje kolem 4.000. Torza domů se stále pyšní nádherně řezanými dveřmi i do hlíny vytlačovanými portálky. Mezi nimi si hrají děti chudých.

Jakožto ománská perla islámu měla Nizwa už v 9. století dvě mešity, Shawadna a Sa´al, a pevnost. Pevnost sloužila na obranu města i jako obydlí imámů. Uvnitř najdete několik soukromých místností a také malé etnologické muzeum. Šplhám nahoru, protože to nejlepší, co pevnost nabízí, je rozhled. Na střechy domků, palmárii, starou hradbu, hory i nádhernou sultánovu mešitu. Její kopule zdobí většinu knížek o Ománu, ale nenechte se mást – její nebeská modř byla nedávno změněna na elegantní béžovou barvu.

Bahla a Jabrin: další pouštní oázy pod horami

Pevnost Bahla, kteroupostavili lidé kmene Banu Nebhan ve 12. století, byla zapsána na seznam UNESCO a nedávno prošla náročnou rekonstrukcí. Sedm kilometrů dlouhé hradby obehnaly město vystavěné z nepálených cihel ještě mnohem dříve. V Páteční mešitě byl na jednom ze sloupů objeven nápis ze čtvrtého století. Bahla, dnes známá svými šikovnými hrnčíři, ožívá večer. V uličkách proudí davy lidí do mešit, chlapi posedávají a klábosí.

TIP: Kousek za palmovými háji Nizwy se zvedá popelavě šedé pouštní pohoří Hajar, táhnoucí se 700 kilometrů nejen vnitrozemím. Lze tu najít více či méně extrémní trekingové trasy (při kterých se třeba i šplhá nebo plave), anebo se půjčeným 4×4 autem vyvézt na úpatí hor, kde najdete „položenou“ nejednu bělostnou vesničku s terasovými políčky. Nejoblíbenějším je výlet na Jebel Akhdar (2.800 mnm), v arabštině „Zelenou horu“. Oblíbený je také výstup na nejvyšší horu Jebel Shams, Sluneční horu (3.075 mnm ). Pomůžete-li si autem, výstup je to velmi snadný a cestou uvidíte 2.000 let staré skalní rytiny a také ománský „Grand Canyon“.

Jabrin. Nejmladší ze tří pevností leží stranou hor, nezvykle téměř v rovině. Je obklopena datlovými háji a působí spíše jako zámek než pevnost. Jabrin totiž sloužil jako útočiště imámů z dynastie Ya´aruba, a to v dobách největšího rozkvětu. Tady se vyučoval korán a islámská poezie. Třípatrová stavba obklopuje dva malé stinné dvory. Výška budovy zajišťuje tolik potřebný úkryt před slunečními paprsky. Odtud vedou schodiště zdobená kaligrafií nahoru, do knihovny a přijímacích sálů. V Jabrinu se zachovaly malované trámové stropy, vyřezávané dveře a tepané truhlice.

Nejširší nabídku průvodců a map Ománu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Pavla

Hezký článek. Jen zvířecí trh je vždy v pátek a prodávají se tu i velbloudi, krávy, husy, slepice… Více na http://www.omanpruvodce.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí