11 opravdu originálních dárků, které si můžete přivézt ze své cesty po Nepálu

11 opravdu originálních dárků, které si můžete přivézt ze své cesty po Nepálu

Nezáleží na tom, jak moc nízký je váš rozpočet. V Nepálu seženete za pár korun dárky a suvenýry pro celou rodinu a všechny známé, pokud máte dost místa v batohu.

Centrum Káthmándú a Lake Side v Pókhaře tvoří jedno velké tržiště. Můžete je považovat za pasti na turisty nebo uličky kýče, ale věřte mi – až začnete pomýšlet na návrat domů, rádi sem zabrousíte, abyste vybrali dárky pro své blízké. Na své si tu přijde opravdu každý – šopaholici, zastánci etno módy, nadšenci do trekkingu i milovníci předmětů s příběhem. Nejvíc si nakupování v Nepálu užijete, pokud vás baví smlouvat a vyjednávat a užíváte si přátelské rozhovory s místními.

Co originálního můžete přivézt z Nepálu, co u nás neseženete? A kolik vás to bude stát? 100 korunám odpovídá přibližně 500 nepálských rupií, což je cena přibližně jednoho trička nebo obědu pro dvě osoby i s pitím.

1. Výrobky z jačí vlny – čepice, šály, deky a ponča

Jaci jsou oblíbená domestikovaná zvířata žijící v nadmořské výšce nad 3500 m. V některé z horských vesniček můžete snadno ochutnat jačí maso, jačí sýr či slaný čaj s jačím máslem a na tržišti ve městě seženete výrobky z jačí vlny za pár korun. Barevné čepice z jačí vlny s bambulkou a třásněmi stojí kolem 250 rupií, pokud chcete dětské s motivy zvířátek, zaplatíte asi dvojnásobek. Na podobnou cenu se dají usmlouvat i šály z jačí vlny. Deky a ponča, velmi hřejivé a příjemné seženete pod 1000 rupií za kus.

2. Jačí sýr

Svou chutí velmi charakteristický, originální a poctivý, s intenzivní vůní. Převoz do ČR zvládá bez problémů, a i když je lepší skladovat ho v ledničce, vydrží skoro všechno. Potěšíte jím srdce každého milovníka sýrů, skvěle chutná k vínu i na chlebu s máslem. Koupit ho můžete v horských oblastech přímo „na váhu“ od výrobce, v obchůdcích na ulici či v hospůdkách podél treků. V Káthmándú ho seženete v každém větším supermarketu v Thamelu, vakuově balený za cenu asi 450 rupií za 200 g.

3. Koření

Existuje jen jediné nepálské jídlo. Dhal bát neboli rýže s čočkou. Nebojte, nebudete ho tu muset jíst třikrát denně. Zdejší kuchaři jsou kreativní a zvládají často širokou nabídku jídel. Leč z kuchyně indické, čínské, tibetské, mexické, italské i západní, protože žádná „tradiční nepálská kuchyně“ kromě dhal bátu neexistuje. Důvod, proč všechna jídla v Nepálu chutnají tak dobře, je zdejší koření. Podobně jako sousední Indie, i Nepál pro vás bude rájem, pokud rádi nakupujete a ochutnáváte koření. Barevné, rozmanité, do kornoutu z papíru i luxusně vakuově balené. Karí, masala, zázvor, kurkuma, kardamom, anýz, chilli, nové koření, šafrán… Až z toho jde hlava kolem a na trhu s kořením vás možná začne svědit nos a nutit vás kýchat. Hlavní rozdíl spatřuji v tom, že nepálské koření (a tím pádem i nepálská kuchyně) není zdaleka tak pálivé jako to indické. Hurá!

4. Přírodní kosmetika

Slovo Ajurvéda se v Indii i Nepálu skloňuje ve všech pádech. Koupit tu můžete esenciální vonné olejíčky, bylinné masti, přírodní mýdla i čistící emulze a k tomu všemu vonné polštářky plné bylinek a vonné tyčinky pro příjemnou atmosféru relaxačního večera.

Nejširší nabídku průvodců a map Nepálu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

5. Oblečení všeho druhu a falešné pašmínové šátky

Kalhoty, sukně, trička, halenky… Všechny barvy, druhy, vzory a velikosti. Nakupovat můžete ve stáncích za ceny od 400 rupií za kus až po „luxusní butiky“, kde mají zboží krásně načinčané a ceny sahají do „závratných“ výšek, tedy zhruba jako u nás. V Pókhaře v jednom takovém krámku jsem neodolala a koupila si krásné batikované šatičky originálního střihu za 3000 rupií.

Pozor si dejte na „pašmínové“ neboli kašmírové šály. Většina z nich jsou krásné, příjemné a jemné na dotek… padělky k nepoznání. Vždy záleží na podílu nejjemnější vlny z pašmínových koz, který se může pohybovat kdekoli mezi 0-100 %, a prodejce vám vždycky bude tvrdit číslo blízké 100. I když jezdím do samotného Kašmíru poměrně často, stejně ještě nedokážu poznat padělek od pravého kašmíru. To ovšem může mít i výhody. Když nedokážu pravý kašmír poznat já, nejspíš to nedokáže ani vaše žena. Falešné pašmínové šály seženete za pár stovek rupií, pravé stojí nejméně 5000 rupií, spíš víc. Ale ani když zaplatíte tuhle cenu, nemůžete si být jistí, že vás zrovna neošidil šikovný obchodník.

6. Modlitební praporky, mandaly a mály

Kdo by si z Nepálu nepřivezl modlitební praporky? Asi neoblíbenější dárek skrývá bohatou symboliku. Nejde jen o to, kam je pověsíte, ale také kdy. Modlitební praporky musí plápolat ve větru a příznivou karmu vám přinesou, když je pověsíte ve správný okamžik, nejlépe za slunečného a větrného rána. Kůň Lungta, vyobrazený téměř na každém z nich, má za úkol donést mantry až do nebe a roznášet jejich dobrou karmu všem živoucím bytostem. Pět barev symbolizuje pět elementů a také pět světových stran. Modrá nebe, bílá vzduch a vítr, červená oheň, zelená vodu, žlutá zemi. Světové strany zahrnují nejen východ, západ, sever a jih jako u nás, ale také střed.

Málu nosí při sobě každý pravověrný buddhista, ať už na krku, v kapse nebo omotanou na zápěstí. Mály slouží k počítání manter a počet korálků navlečených na šňůrce je nejčastěji 108, což je posvátné číslo nejen v buddhismu, ale také v džinismu a hinduismu.

Ivan Marusič Nepál zná velice dobře, pokud se chcete dozvědět, jak si tato země poradila s ničivým zemětřesením z roku 2015, přečtěte si ROZHOVOR: Čeští záchranáři a lékaři si v Nepálu udělali asi nejlepší jméno ze všech týmů, které tam pomáhaly.

Ručně malované tangky a mandaly na bavlně či hedvábí dodávají mystickou atmosféru každému prostoru. Patří mezi vyhledávaná umělecká díla, ačkoli v tomto případě už si trochu připlatíte.

7. Skvělý čaj

Nepálský čaj sice není ve světě natolik proslavený jako ten indický nebo cejlonský, o to větší radost uděláte čajovému gurmánovi, když mu přivezete skvělý čaj z netradiční destinace. Černé s citrónem, zázvorem či mátou, zelené, bílé, hnědé nebo stříbrné, čaje masala, jogi nebo ilam… Na nepálských čajích mě nejvíc baví rozmanitost. Nejen, že si můžete vybrat z nepřeberných variant druhů a chutí v papírových krabičkách, ale také nejrozličnější druhy dárkových balení. Malované krabičky s květy či postavami krásných Nepálců a Nepálek, efektní krabičky ze surového dřeva, elegantní sáčky z hedvábí naplněné čajem až po okraj, originální pletené krabičky z bambusu, velké dárkové sady s kombinací mnoha čajů v krásně vyřezávaných kazetách a mnoho dalších za lidové ceny.

8. Nůž kukri

Specialita pro sběratele a milovníky nožů a historie. Tento neobvykle zahnutý nůž je tradiční zbraní bojovníků Gurkhů a používá se v oblasti západního Nepálu již mnoho set let. Touto obávanou zbraní prý sekají gurkští bojovníci hlavy jediným úderem. Od obyčejných nožů se liší nejen tvarem a masivní čepelí, ale také existencí „cho“ – vykrojení čepele ve tvaru kravských rohů blízko střenky. Účel tohoto vykrojení není přesně znám, ale traduje se, že když sekáte hlavy nepřátel, kurki se vám nesmekne a nevyklouzne z ruky, protože „cho“ odvádí krev od rukojeti. V Káthmándú ve čtvrti Thamel najdete několik obchodů specializovaných výhradně na prodej kukri (též nazývaných khukuri).

9. Knihy, mapy, kalendáře

Zdejší knihkupectví jsou plné úžasných titulů za zlomek ceny než u nás. Vydržím v nich brouzdat a vybírat hodiny. Sháníte zrovna citáty Jeho Svatosti dalajlámy, nový román od Liane Moriarty nebo detektivku od Nesba? Tady seženete všechny (samozřejmě v angličtině) za ceny zhruba od 300 do 900 rupií. V Káthmándú i v Pokhaře se skvěle nakupují i mapy treků, takže je vůbec nemusíte shánět v Česku. Mají tu široký výběr map na všechny myslitelné treky a výstupy za ceny obvykle pod 500 rupií, tj. do 100 Kč!

Radost rodině můžete udělat třeba kalendářem s osmitisícovkami a super bonus – seženete tu i krásné pohlednice s rozeklanými štíty, horskými hřebeny či příslušníky místních etnik a jejich poslaní z Nepálu do Česka je dokonce levnější než poštovné mezi Hradcem a Pardubicemi.

10. Bághčal – Tygři a kozy

Pravá originální nepálská hra, kde tygři mají za úkol sežrat všechny kozy a kozy naopak zablokovat tygry tak, aby žádný nemohl udělat tah. Princip hry trochu připomíná dámu a nabízí mnoho různých strategií i prostor pro kreativitu. Prodává se v mnoha variantách od jednoduchých dřevěných desek s kulatými hracími žetony, přes složitě vyřezávané hrací desky s pečlivě zpracovanými tygry a kozami až po luxusní sady vyvedené v kovu či zlatě. Tady si opět celkem připlatíte, ale vášnivému sběrateli deskových her uděláte určitě radost.

11. Maličkosti

Sympatické originální drobnosti jako jsou náramky s mantrou „Óm Mani Padme Hum“, přívěsky na klíče vyřezávané ze dřeva a kostí či gumičky do vlasů s umělými barevnými dredy neváží skoro nic, nezaberou téměř žádné místo a koupíte je snadno za 10-20 korun, takže můžete udělat radost spoustě lidí.

Pokud budete chtít v Nepálu nakupovat pro vlastní potřebu, setkáte se tu se širokou nabídkou trekového vybavení. Všechno od sportovních ponožek, přes pohorky, spacáky, stany, až po mačky, cepíny a lana tu seženete často za o něco lepší ceny než u nás, některé věci i výrazně levněji. Takže jedna z možností může být i vyrazit do Nepálu nalehko a potřebné vybavení dokoupit až na místě. Ve městech jako je Káthmándú či Pokhara vám budou „nenápadně“ nabízet pro vlastní potřebu i kvalitní trávu, zejména pokud jste muž nebo cestujete s mužem. Když jsem chodila po městě sama, nabídku tohoto typu jsem nedostala ani jednou. Ale tenhle dárek radši domů nevozte.

Zkušenosti čtenářů

Radek David

Zdravím, zajímalo by mě, jestli je legální si z Nepálu dovézt nůž kukri, vylisované rostliny,místní kus oblečení, nebo nějakou tradiční cetku, nebo tradiční hudební nástroj….popřípadě kolik stojí clo…Pokud by jste poradila, prosím o upozornění na e-mail [email protected] díky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí