Nepál na cestě od království k republice

Nepál na cestě od království k republice

Má Nepál nejhorší časy za sebou? Maoisté už několik let neděsí ani místní obyvatelstvo ani turisty. Alespoň ne násilně. Otázkou je, kam povede zemi jejich „demokratická“ vláda. Zamysleme se nad vývojem situace v Nepálu společně s Tomášem Beránkem.

Na Štědrý den roku 2007 byla vyhlášena Nepálská federativní demokratická republika. Tím byl potvrzen konec vlády královské dynastie Šáhů, která byla u moci 237 roků. Poslední nepálský král, nenáviděný despota Gjánéndra, byl sesazen již v květnu 2006. Nepálci opět vyšli do ulic, ale nebylo to proto, aby oslavili konec království. Většina z nich, vyznávající hinduismus, považovala totiž svého panovníka za vtělení boha Višnua. Hlavním důvodem k radosti bylo ukončení zhruba desetiletého konfliktu mezi královskou armádou a lidově osvobozeneckou armádou sestavenou maoistickou stranou, který hrozil přerůst v občanskou válku. Takže obyvatelé země pod Himálajem vítali toužebně očekávaný mír.

Maiosté výměnou za odevzdání zbraní a ukončení vybírání poplatků od turistů získali křesla v prozatímní vládě, jejímž úkolem bylo dovést zemi k volbám. Ve svobodných a snad i demokratických volbách do nepálského parlamentu v dubnu 2008 nepřesvědčivě zvítězila maoistická strana. Těžko říci, zda ji lidé volili ze strachu či zda uvěřili jejich neuskutečnitelným slibům. Nepřátelstvím znesvářených stran trpěli nejvíce prostí lidé, kterým kromě všedních starostí jak uživit své děti z výnosů chudých kamenitých políček, závislých na tom, jestli monzuny dorazí včas, přibyly další obavy z toho, kdo zabuší na dveře jejich domků v zapadlých vesničkách vysoko v horách.

Velice často přicházeli maoisté požadující jídlo a nocleh. Pokud jim nebylo vyhověno, stavení zapálili nebo zastřelili jeho obyvatele. Když královští vojáci zjistili, že vesničané pomáhali maoistům, čekala je odměna v podobě bičování, někdy i znásilnění žen a odvlečení dětí. Stovky dětí byly nezvěstných, tisíce lidí mrtvých. Maoisté podnikali útoky na policejní stanice, úřady, školy. Svoji autoritu prosazovali pumovými atentáty, blokádami silnic a únosy školních dětí, které násilím vychovávali na dětské vojáky. Vraždili politické odpůrce i ty, kteří jim odmítli pomoci. Počet obětí je odhadován na více než 15 000 a k tomu je nutno připočítat neustálé porušování lidských práv.

Situace v zemi paradoxně pomohla některým ženám vymanit se z tradičních pout patriarchální společnosti i ke stírání kastovních rozdílů. Příslušnice něžného pohlaví začaly houfně vstupovat do obou armád, aby bránily své bližní. Některé se postavily do čela organizací, bojujících za práva žen, z jiných se staly vůdkyně demonstrací proti králově režimu.

Nejširší nabídku průvodců a map Nepálu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz


Maoistům se sice podařilo sestavit vládu, ale menšinovou, která v parlamentu potřebuje podporu jiných stran. Tím se politická situace v zemi dostala do patové situace a další vývoj závisí na schopnosti politických představitelů dohodnout se.

A věcí k dohodě rozhodně není málo. Je nutné vypracovat novou ústavu, sjednotit armádu, zajistit fungování právního státu i pozdvihnout zaostalou ekonomiku. Hlavním zdrojem příjmů do státní pokladny stále zůstává turistický ruch a právě na něho bude upřena největší pozornost. Rok 2011 chce Nepál vyhlásit rokem turistiky, takže cestovatele do jižní části Himálaje kromě kouzla téměř nedotčených velehor, hlubokých údolí, kterými pospíchají dravé bystřiny, dřevěných, bohatě vyřezávaných hinduistických chrámů v malých městečkách, impozantních stúp obklopených buddhistickými kláštery, malých domků rozházených po terasovitých políčkách, přátelských a usměvavých lidí mnoha etnických skupin, čekají rovněž mnohá překvapení

Co lze čekat od vývoje v Nepálu? Jak se tato patová situace může dlouhodobě podepsat na ekonomice chudého státu? A co nás čeká jako turisty? Ptejte se Tomáše Beránka v diskusi níže.

Autorem článku je Tomáš Beránek, předseda sdružení Namasté Nepál, které se zabývá humanitární, vzdělávací a kulturní podporou lidí v Nepálu a přibližování života lidí v Nepálu Čechům. A nabízí mimo jiné i pravé nepálské výrobky. Výtěžek z prodeje obchůdku je věnován na humanitární činnost hnutí.

Tomáš je vzděláním kartograf, živí se jako odborník na geografické názvosloví a cestuje: Nepál navštívil 9x a má rád tamní krajinu a lidi. Jezdí i do jiných zemí Asie a Afriky. Na svých cestách fotografuje, publikuje své zážitky a vypráví o nich na přednáškách s diashow. Zajímá ho vysokohorská turistika, příroda, buddhismus, práce s dětmi.

Zkušenosti čtenářů

kitty

Do Nepálu se dlouho chystám. Připadá mi ale že většina turistů jde na klasické treky – Everest, Annapurny a pár dalších. Přitom tam musí být spousty dalších údolí a hor. Měla bych tedy dva dotazy.

Je dneska bezpečné cestovat kamkoliv v Nepálu?
Doporučili byste nějaou oblast, která je zatím masovější turistiky ušetřena?

Díky

Tomáš B., Namasté Nepál
kitty:

Cestování po Nepálu je dnes zcela bezpečné, již dva roky nebyly zaznamenány žádné problémy. Turistika je hlavním (a jediným) zdrojem příjmů nepálského státu a všichni Nepálci bedlivě dbají na to, aby návštěvníkům jejich země nebyl zkřiven ani vlásek.
Vedle klasických treků pod Everest a kolem Annapúren, které jsou už hodně „profláklé“ existuje samozřejmě množství dalších možností, jak se dostat do ještě zachovalých oblastí Himálaje. Z nejznámnějších méně frekventovaných treků lze jmenovat např. údolím Rolwaling, pod Káčaňdžengu, okolo Manáslu, Dolpo a mnohé další. Podmínky, jak se do těchto oblastí dostat, se různí.
Podrobnější info lze získat na adrese [email protected]. V rámci projektu našeho sdružení NETRADIČNĚ NEPÁLEM můžeme rovnéž zprostředkovat cestu po Nepálu přesně dle přání zájemců, kdy platby za služby nejdou na zisk cestovek, ale přispívají na rozvojové projekty v zemi pod Himálajem.

TB

kitty
Tomáš B., Namasté Nepál:

V Nepálu jsou všechny údolí a treky na povolení anebo jen ty oblíbené? Je možné tam přijet do hor a jít v podstatě kamkoliv?

Tomáš B., Namasté Nepál
kitty:

Některé oblasti jsou na povolení, jiné nikoliv, někde je nutné zaplatit pouze vstupy do rezervací.
Teoreticky je možné se sebrat a jít kamkoliv, ale předpokládá to znalost terénu či alespoň nepálštiny, protože neexistuje žádná síť značených cest, ani ubytování. Proto je vhodné chodit s místním průvodcem, který se na cestu přeptá, (pokud ji nezná), dohodne nocleh apod.

TB

Tanya
Tomáš B., Namasté Nepál:

A na kolik ten průvodce přijde? Je to rozdílné podle oblastí a délky treku? Co nosiči, narazila jsem na hodně různé ceny. Dají se najít i narychlo těsně před trekem?
Jaká je zkušenost s mapami, dá se jimi řídit všude?

páva

Dobrý den,
zhruba před půl rokem probíhaly útoky na novináře a kancelářské prostory společnosti Himalmedia. Důvodem byl nějaký nelichotivý článek na adresu maoistů. Poté probíhaly menší demostrace a z opačné strany opět útoky na Himalmedia. Jak je to dnes medii v Nepálu. Dělají maoisté stále problémy? Jsou média stále svobodná?

díky, pavel

Tomáš B., Namasté Nepál
páva:

Mnoho Nepálců si nově nabytou demokracii bohužel vykládá jako možnost dělat si co chtějí, protože staré zákony neuznávají a nové ještě nebyly uzákoněny. Zejména probíhá vyřizování starých účtů a především někteří maoisté mnohdy stále používají dřívější metody zastrašování a násilí, proti nimž se zdvihá vlna odporu, především v podobě demonstrací a protestů někdy i masových.
Média jsou stále svobodná a není důvod se obávat jakékoliv ztráty demokratických svobod, jelikož maostická strana má prostřednictvím své menšinové vlády jen velmi omezené možnosti, jak dosavadní stav zvrátit.

TB

jeff
Tomáš B., Namasté Nepál:

Nepál je dneska tou turistikou úplně zdevastovanej bez ohledu na to jestli maoisti vybírají/li nějaký prachy, pár „hlavounů“ v Khumbu valley jsou dnes opravdoví milionáři s konty ve švícarských bankách, zatím co někde v malé vesničce u Phokary nemají lidi co jíst, není divu, že takový ideologie pak dostávají podporu,stát a maoisti jsou jenom dvě mafie co si rozdělili zemi, zažil jsem jak na jednom místě vybírali peníze maoisti a o sto metrů dál stáli vládní vojáci a platil se vstup do NP.
Jestli jsou místa, kde to není profláklý, bojím se, že asi ne, je to opravdu dnes už jen otázka peněz, pokud máš třeba na Mustang a podobný srandy(tedka se trošku slevnily permity).
Rozhodně se vyplatí pohybovat se nezávisle a bez průvodce, anglicky mluví skoro všichni nejlepší zážitky mám z oblastí, kam se nesmí(restricted border area),ale to nemůžu doporučit protože je to nelegální.
Samozřejmě platí pravidlo, že Anapurně a Evrestu je potřeba se vyhnout, tam je to jenom o byznisu.

Tanya
Tomáš B., Namasté Nepál:

Ahojky,
také se chystáme letos do Nepálu, rádi bychom Annapurny + něco dalšího – snad Manaslu – může někdo doporučit? Jaká je zkušenost s nosiči – jakou cenu se dá domluvit, aniž bychom se nechali natáhnout? Díky moc předem za reakce.

Tomáš B., Namasté Nepál
Tanya:

Trek kolem Manáslu patří k nejkrásnějším v Nepálu. Patří k méně navštěvovaným díky omezenému počtu turistů (cca 500 za rok) a také se dostanete až na svahy osmitisícovky. Mohu vřele doporučit, šel jsem ho loni na jaře a myslím, že to nebylo naposledy.
Nevýhodou je to, že je potřeba permit, který stojí 75 USD na týden a k jeho získání potřebujete též potvrzení o zaplacení pojištění průvodce, kuchaře a 2 nosičů, jehož cena se pohybuje do 200 USD. Na treku už pak nikdo nezkoumá, zda tento „doprovod“ máte s sebou či nikoliv. Na trase treku není mnoho možností ubytování, tudíž se dá jít dvěma způsoby: Zápaďáci si pronajmou hejno nosičů a kuchařů, kteří jim nesou veškerý komfort a vaří, my můžeme zajistit průvodce, který dohodne noclehy u domorodců ve vesničkách mimo hlavní trekovou trasu, kde lidé žijí téměř ve středověku. Pro zájemce, kteří chtějí takto do hloubky poznat život v zapadlých horských vesničkách, je také
možné odbočit do postranních údolí.
Cena průvodce je cca 15-20 USD na den, nosiči se pohybují v přibližně stejných cenových relacích.

TB

jeff
Tomáš B., Namasté Nepál:

Určitě stejně hodnotnej trek jako Manaslu je i Dhaulágiri(taky možnost spojit s Anapurnou), akorát je bez poplatků.
Škoda jen, že tyto „náročnější“treky jsou čím dál tím víc v módě u movitějších západáků, kteří tam jdou s celým cirkusem a potom to tak vypadá jak na Václaváku.
Na to aby si člověk domluvil nocleh a jídlo v nějaké zapadlé vesničce fakt guida nepotřebuje, já rád zaplatím lidem, ale ne nějakejm zprostředkovatelům, kteří si jenom mastí kapsy, to se týká i těch nesmyslnejch poplatků v rámci různých povolení, obyčejnej nepálec z toho nemá vůbec nic.

páva

já ti nevím. šel jsem tu „profláklou“ annapurnu, ale mám tam odtud jen nádherný zážitky a báječné vzpomínky na lidi. možná, kdybych mohl porovnat…
mimochodem, je to pár dní co nařídili pracovníkum letiště v kathmandu nosit kalhoty bez kapes 🙂

Vašek Novotný

Jeden z důvodů podpory maoistů je negramotnost někdy i více než poloviny obyvatelstva,nemají vůbec ponětí o kořenech maoismu a některé souvislosti jim nedocházejí. Pobýval jsem ve vesnici, kde většina lidí volila maoisty a o politice jsme museli někdy mluvit šeptem. V Nepálu je to hodně složité, v něčem jsou to hrozní matlalové a nedokží se dohodnout ani na maličkosti. Mimochodem, Tomáši, v květnu tam zase padla vláda (maoistická) a ve volbách zvolené strany se nedokázali na ničem shodnout. Myslím si, že 90procent území je panenské, nezkažené a lidé jsou naprosto skvělí a jako cizinec se kdokoli bude těšit velké úctě (to je má zkušenost).

Milan

Ahoj vsem.Ja byl v Nepalu v dobe voleb asi pet tydnu.A rekl bych ze Maoiste meli pomerne velkou podporu obyvatelstva hlavne na venkove.Mluvil jsem s lidmi hodne,a skoro kazdej volil Maoisty, ve mestech mají velkou podporu strany ktere UDAJNE podporuje Americka vlada.Potrebují tam mít vliv ,vzhledem k blízkosti hranice s Cínou. Chudinka DEMOKRACIE 🙂 Jinak příroda a lidé super!!!

Diabolique

Ahoj, mam dotaz. Pred par lety jsem byl na klasickem treku k Everestu a tenkrat se mluvilo o novych narizenich, ze si kazdy turista bude muset pronajmout pruvodce a nejake nosice primo v Kathmandu, zaplatit jim dopravu do hor a zpatky do Kathmandu, jinak ze ho do oblasti Everestu nepusti. Coz by zrejme znamenalo vetsi penize mistnim cestovkam v Kathmandu, minimalni almuznu nosicum a pruvodci (clovek by je pak stejne musel zaplatit zvlast, aby z toho neco meli) a navic by se jednalo o lidi z nizin neprivykle vysokym vyskam, u kterych by existovalo vazne nebezpeci vysokohorske nemoci. No a taky by prisli o mozny zdroj obzivy nosici z hor. Nevite, zda bylo nejake takove narizeni skutecne zavedeno, anebo ma clovek moznost vyrazit na trek sam s batohem, pripadne si nekoho najmout az v Jiri nebo vys?

Vojtech

Ahojte,
 
chci se zeptat, příští rok jedem s kamarádama do Nepálu a moc nás zajímá Mustang, je tam opravdu tak drahý vstup ? Dočetl jsem se až 700USD, děkuji

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí