TOP 7 nejzajímavějších míst Barmy, perly jihovýchodní Asie

TOP 7 nejzajímavějších míst Barmy, perly jihovýchodní Asie

Bagan, balancující pagoda na Kyaiktiyo, okolí Hpa-An, Yangoon a zlaté pagody. To všechno jsou doporučení hodná místa v Barmě.

Z jihovýchodní Asie jsem už viděla hodně. Překvapilo mě, že i v Thajsku lze narazit na odlehlý kus světa a přespat uprostřed džungle v chatrči místních. V Laosu mě bavil minimální počet turistů, Vietnam má krásné hory a Kambodža ty nejlepší grilované kraby na černém pepři. Nejblíže mému srdci je ale Barma, proto mám pro vás pár základních tipů na místa, která rozhodně nesmíte vynechat!

1.  Balancující zlatá pagoda Kyaiktiyo

Kdybych měla Myanmar vystihnout jediným slovem, použila bych „zlatá“. Všechny náboženské stavby zářící pod slunečními paprsky přitahují pozornost právě svým zlatým obložením. Jednou z nich je i nádherná pagoda postavená na zlatém balancujícím kameni na hoře Kyaiktiyo.

Abyste se sem dostali, budete muset absolvovat poměrně šílenou jízdu na korbě náklaďáku ve velkém hroznu turistů a pak se vydat v davu k posvátnému místu. Většina turistů je ale místních, a tak budete moci sledovat jejich modlitby a obřady, což naopak vaši návštěvu ještě obohatí. Přesto ale počet lidí možná trochu ubírá místu na mystičnosti.

2. Kamenné hory u Hpa-An

Další zlaté poklady naleznete v okolí městečka Hpa-An. Vysoké kamenné hory připomínající nepřístupné věže jsou totiž ozdobeny malými zlatými pagodami zářícími do celého okolí. Pokud chcete zažít opravdu neopakovatelný zážitek, půjčte si motorku a celou oblast si pečlivě prozkoumejte, s teplým oblečením se pak vydejte na vrchol hory Zwegabin do klášter Thamanya, kde vás mniši nechají ve vyhrazených pokojích přespat. Večer můžete pozorovat západ slunce a poslouchat zpěvné modlitby a za východu se pak už můžete vydat dolů z hory a čerpat takovou tu silnou ranní energii z každého kousku krajiny.

3. Yangoon: velké město s vesnickým charakterem

Při cestách se do velkých měst příliš netěším, stejně tomu bylo i s barmským bývalým hlavním městem. Jeho charakter mě ale naprosto uchvátil. Ulice se večer zaplní příjemnými pouličními stánky, místní posedávají a konzumují, co jim přijde pod ruku. V tu chvíli působí pětimilionová metropole jako milá vesnice, kde se všichni znají. S ránem se vydejte oběhnout koloniální domy a hlavně dech beroucí Šweitigoumská pagoda, která byla svědkem mnohých historických událostí a stávek.

4. Trek k Inle lake

Ne samotné jezero Inle, ale to putování k němu rozhodně stojí za pár dní. I když sem míří poměrně hodně turistů, místo si zachovává svou autenticitu. Průvodce vám bude dělat pravděpodobné nějaký mladík nebo dívenka žijící v oblasti, spát budete v bambusové chatrči nebo klášteře plném malých mníšků a objevíte ty nejzapadlejší cestičky od Kalawu až po Inle. Trek končí většinou krátkou projížďkou po jezeře, která je sice zajímavá, ale díky turistům spíše působí jako nastavené šaškárna. Raději si vezměte kolo a projeďte si okolí jezera do všech směrů.

5. Bagan

Bagan netřeba popisovat, právě ten je hlavním barmským lákadlem. Mám hlavně jedno doporučení: vydejte se po chrámech na kole a nikam se nehoňte. Kouzlo spočívá ne v tom, vidět všechny, ale v tom, abyste si objevili nějaký svůj zapadlý a pořádně si jej užili. Nesnažte se to stihnout za pouhý den, ale dejte celé oblasti co nejdelší čas, aby se vám vryla nezapomenutelně do paměti.

6. Mandalaj a most U Bein

Osobně si myslím, že Mandalaj je o něco méně krásná než Yangoon, ale je to spíše osobní dojem. Za doporučení přesto stojí zejména pro nedaleký U Bein bridge, který je jakýmsi symbolem celé země. Táhne se v délce více než 1200 metrů nad hladinou jezera Taungthaman a drží rekord nejdelšího týkového mostu na světě. Z Mandalaje se budete muset vydat pick-upem do městečka Amarapura, což udělejte ideálně brzy ráno nebo naopak při západu slunce.

7. Odlehlejší kouty

Nabízí se hned několik míst, která nejsou turisty tak oblíbená, a to zejména kvůli složité dostupnosti a občas i speciálním povolením. Takových oblastí je hned několik, ale můžeme doporučit třeba Čjinský stát, který se individuálním turistům otevřel teprve před pár lety.

Nejširší nabídku průvodců a map Barmy (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Sova

Jak se přepravit po Barmě z místa na místo se dočtete v tomto článku https://www.radicestujeme.eu/zpusoby-prepravy-po-barme

m.

z Hpa An,  Mt. Zwegabin nedavno skocil typek aby vyresil rozchod s priatelkou, takze na noc sa tam uz neda prespat. Yo. Neprezil to.
Ako jeden z top Barmy povazujem plaze na Dawei polostrove. Desiatka dych beroucich  panenskych plazi kde ste len vy a vasa motorka a nedovidite na koniec. Dufam ze este dlho potrva kym to nedopadne ako plaze v Thajsku. Kao Lak ako jeden straslivy priklad.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí