Maledivy: 5 tipů, co navštívit v hlavním městě Male

Maledivy: 5 tipů, co navštívit v hlavním městě Male

Pokud se vydáte na Maledivy, hlavním programem jistě bude koupání a šnorchlování. Nenechte si ale ujít ani návštěvu hlavního města Male, které je sice malé, ale zajímavé!

1. Islámské centrum

Největší mešita ma Maledivách pojme více než 5000 lidí a je zapsaná od roku 2008 na seznamu UNESCO. Její velkolepá zlatá kopule je k vidění už z dálky. Pokud ji chcete navštívit, u vstupu vám zapůjčí vhodné oblečení a místní průvodci vás vezmou na velmi zajímavou prohlídku.

2. Rybí a ovocný trh

Na rybím trhu uvidíte obrovské, čerstvě ulovené tuňáky a jejich prodejce, kteří je umně čistí a porcují. Hned naproti je ovocný trh, kde můžete ochutnat spoustu exotického ovoce, například čerstvý kokos nebo tradiční tyčinku bondi zabalenou v banánových listech.

Nejširší nabídku průvodců a map Malediv (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

3. Národní muzeum

I když národní muzeum z venku nepůsobí nijak zázračně, uvnitř se dozvíte spoustu zajímavých informací o tomto malém souostroví. Kromě expozice o konverzci této malé země k islámu v roce 1153 zde uvidíte třeba taky první telefon v zemi, první počítač a první gramofon. Nenechte si ujít ani mořskou sbírku, jejímž vrcholem je 6 metrů dlouhá kostra velryby.

4.  Mešita Hukuru Miskiiy

Nejstarší mešita v zemi byla postavena v roce 1656. I ona je vyzdobena korálovými kameny a dřevořezbami, které poukazují na historii Malediv. Část stavby a střechu bohužel pokrývá spíš provizorní vlnitý plech. Turisté se dovnitř mohou dostat pouze s povolením od úředníka Ministerstva islámských záležitostí. Pokud budete ale dobře oblečení a hovat se slušně, neměl by být problém získat ho přímo na místě. Zvláštností také je, že mešita byla vystavena na místě chrámu, které byl orientovaný čelem k zapadajícímu slunci a ne k Mekce. Proto se v dnešní době věřící modlí v mešitě směrem do jednoho rohu.

5. Hrobka Muhammada Thakurufaanu

Na okraji Male můžete navštívit hrobku Mohammeda Thakurufaanu, národního hrdiny, který zemi osvobodil od nadvlády Portugalců. Od roku 1573 do roku 1575 byl Mohammed také maledivským sultánem. Dnes je po něm pojmenováno například velké Islámské centrum v centru města.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí