Malé divy v oceánu u Malediv: elegantní žraloci i obří želvy

Malé divy v oceánu u Malediv: elegantní žraloci i obří želvy

Ponořit se do hlubin a nechat kolem sebe proplouvat množství barevných korálových ryb unášených proudem nebo dokonce mantu velkou, rejnoka, obří želvu či býložravého žraloka … to je v oceánu kolem Malediv celkem běžná záležitost. K tomu všemu ten nádherný pocit z blankytně průzračné, krásně teplé vody. Barevné, stále živé korály jen dokreslují zážitek z pravého mořského ráje.

Tento nádherný podmořský svět v Indickém oceánu vyrostl díky geografickým dějinám souostroví. V těchto místech totiž nad oceánskou hladinu místy vyčnívá vysoké podmořské sopečné pohoří. Čím blíže jsou vrcholky hlubinných hor k hladině, tím lepší se na jejich stěnách tvoří podmínky pro tvorbu korálů, které neokouzlují jen svou krásou, ale také svým prostředím, které láká spoustu mořských živočichů živících se planktonem. Ten sem přinášejí mořské proudy a nechají ho volně se zachytávat na korálových útesech.

Nejširší nabídku průvodců a map Malediv (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Z říše živočišné

Je jasné, že nejčastějším společníkem ve vodách Malediv vám bude velké množství pestrobarevných rybiček. Ve velkých hejnech zde uvidíte mnoho korálových ryb. Chrochtaly východní, pomece císařské, bodloky bělohrdlé nebo klauny černoploutvé. Určitě zahlédnete i perutýna, tuňáka, baracudu nebo murénu.

Mezi zástupci velkých mořských živočichů rozhodně hraje prim flotila rejnoků s jejich hlavní hvězdou mantou velkou (obrovskou). Její rozpětí může být klidně i tři metry a je vždy velkým pozorovacím zážitkem. Ať už jste ponořeni hluboko v oceánu nebo eleganci tohoto mořského živočicha pozorujete z přístavního mola.

K vděčným společníkem potápěče nebo toho, kdo šnorchluje, zde bývají želvy. Karety obrovské, zelené, pravé i obecné.

Zahlédnete i žraloka. Statistiky praví, že již čtyřicet let ve zdejších vodách nikoho žralok nenapadl! U břehu vám budou běžně dělat společnost půlmetroví, mírumilovní žraloci černoploutví. Jen opravdovým šťastlivcům se podaří zahlédnout zde vyskytujícího se žraloka velrybího, dosahujícího délky až dvaceti metrů.

Pokud se chystáte na Maledivy, můžete návštěvu spojit i s cestování po Srí Lance. Navíc ani na Maledivách nemusíte své aktivity omezit jen na opalování na pláži. Můžete si užít i spousta dalších sportovních aktivit!

Z říše lodní

V historii představovaly korálové útesy velkou hrozbu pro kolem plující lodě. Mělké břehy kolem jednotlivých atolů se staly osudné pro nejednu loď. V okolí souostroví je velké množství potopených vraků, do kterých se také potápěčské exkurze pořádají.

Jak vybrat lokalitu

Souostroví Maledivy je stát, který na délku měří téměř 800 kilometrů. Není proto divu, že ne všechna podmořská místa jsou stejná. Někde najdete dlouhé či kruhové korálové útesy a jinde  pro změnu jeskyně a převisy. Stejně tak jsou místa, kde některé živočichy zahlédnete více či méně častěji. Máte-li proto touhu vidět speciálně některého živočicha, je vždy potřeba se předem poradit s místními znalci, že právě tento druh se v okolí vyskytuje.

Ať už budete na korálových útesech šnorchlovat či se potápět, uvědomte si, že mořské proudy jsou zde silné. Je proto třeba dbát rad instruktorů či v každém resortu uveřejněných pravidel pro bezpečný pobyt v oceánu. Místní totiž narozdíl od turistů znají denní prodění v oceánu a vědí jak zrádné proudy mohou být.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: