Perličky z Malajsie: Melaka a Langkawi

Perličky z Malajsie: Melaka a Langkawi

Celé město Melaka bylo prohlášeno za součást světového kulturního dědictví UNESCO. Koloniální paláce se prolínají s půvabnou čínskou čtvrtí či s obchody indických Tamilů. Navštívit můžete i bývalý sultánský palác, stejně jako desítky čínských chrámů, mešity i křesťanské kostely.

Líbí se vám?

Také se vám líbí letušky? Komu by se nelíbily, ženy v Malajsii jsou prostě sexy – štíhlé, vždy s nezbytným úsměvem na rtech. Letuškám to v červených uniformách skutečně slušelo velmi. Ty na fotografii pracují pro Air Asia, což je nejlepší nízkonákladová letecká společnost v Malajsii. Je to jedna z možností, jak cestovat nejen po Malajsii, ale i po celé Jihovýchodní Asii, kam společnost létá. V roce 2008 byla vyhlášena jako nejlepší nízkonákladová společnost světa. My jsme letěli z Kuala Lumpur  na Langkawi,  hodinový let airbusem  pořídíte i pod tisíc korun.

Jinak s cestování v Malajsii problém není žádný. Silnice lepší než v České republice, dokonale fungující autobusové spoje po celé zemi, stejně fungující a stejně laciné vlaky. Autobusy i vlaky čisté, vlaky se uklízí i během jízdy. Hlavní město Kuala Lumpur je s letištěm spojeno rychlovlakem, který je pro nás skutečně hudbou velmi vzdálené budoucnosti. Ve velkých městech se vyplatí cestovat taxíky, nebo si půjčit automobil či skútr. Problémem může být snad jen to, že se jezdí vlevo. Jinak benzín koupíte za neskutečných devět korun za litr. My jsme měli dva dny půjčený skútr, kterým jsme objeli celý ostrov Langkawi. Půjčení skútru vás vyjde v přepočtu asi na 150 – 200 korun na den. Při návštěvě hlavního města ostrova Kuahu jsme si domluvili s řidičem taxi, že za tři hodiny nás odveze zase zpět na druhý konec ostrova.  Poté, co jsem chtěl cestu zaplatit, mně s úsměvem odvětil, že zaplatíme až při cestě zpět.

Melaka- koloniální krása

Mezi nejkrásnější malajská města patří bezesporu Melaka. Melaka byla kdysi jedním z nejvýznamnějších obchodních středisek Jihovýchodní Asie. Byla střídavě ovládána Portugalci, Holanďany a nakonec Brity. Každá z těchto koloniálních mocností zanechala ve městě svoji stopu. Koloniální paláce se prolínají s půvabnou čínskou čtvrtí či s obchody indických Tamilů. Navštívit můžete i bývalý sultánský palác, stejně jako desítky čínských chrámů, mešity i křesťanské kostely. I Melaka má i svoji moderní tvář s velkými podzemními nákupními zónami. Celé město bylo prohlášeno za součást světového kulturního dědictví UNESCO.

Nejširší nabídku průvodců a map Malajsie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Veselý islám?

Samozřejmě nejsme schopni posoudit z krátké návštěvy Malajsie náboženskou situaci v zemi. Statisticky je nejvýznamnější náboženství islám, jen pro muslimy fungují náboženské soudy, které řeší jejich přestupky proti víře. Nedávno proběhla naším tiskem informace o potrestání muslimky, která si vypila na pláži plechovku piva. Nemuslimové nemají s pitím alkoholu žádný problém, v bezcelní zóně na Langkawi nakupovali alkohol ve velkém a poté ho odváželi na pevninu. My jsme o islámu v Malajsii hovořili jako o „veselém islámu“. Zatímco z některých arabských zemí jsme byli zvyklí na muslimky v černém zahalené od hlavy až k patě, tady tomu tak nebylo. Mladé holky v džínách a triku, pouze na hlavě nezbytný šátek. Bílý, červený, nebo třeba žlutý. K tomu odhalený obličej s věčným úsměvem. V Malajsii také na rozdíl od řady konzervativních muslimských států ženy chodí do práce, běžně obsluhují v restauracích, což třeba i v turisticky navštěvovaném Egyptě málokde uvidíte.

Mešity jako oáza klidu

Potřebujete-li na chvilku relaxovat, jen tak si poležet na koberci, potřebujete-li na toaletu, umýt si ruce, udělat si pohodu, musíte do mešity, Vždy jsou v perfektním stavu, vždy jsou připraveny pro poutníky, nikdo nepátrá po tom, zda jste či nejste muslim. Pouze ve velkých mešitách ve městě vám zapůjčí k návštěvě oblečení zakrývající odhalená ramena či nohy. Nikde se nesetkáte s nevraživostí  či dokonce nepřátelstvím. Je velmi smutné, že v naší zemi je celý muslimský svět často dáván pod rovnítko – muslim rovná se terorista. Je to to samé zjednodušení, jako kdybychom odsoudili celou naši na křesťanských základech postavenou civilizaci třeba na základě křesťanského fanatismu v Severním Irsku. Jaký je rozdíl mezi muslimským sebevrahem v Palestině a katolickým či protestantským fanatikem zapalujícím domy náboženských oponentů?

Země Milana Baroše

Naše odpověď na nejčastější  dotaz- from?- budila často jen údiv. Česká republika, kde to je?  V obraze byli někteří až po vyslovení Czechoslovakia. Většinou nás ale považovali za součást bývalého Sovětského svazu a ještě častěji za Jugoslávii.  Radost nám udělal recepční v našem hotelu. Czech republic- to je přece Milan Baroš, nejlepší střelec turecké ligy.

Lankgawi Sky Bridge nelze vynechat

Na ostrově Langkawi jsme nemohli vynechat Lankgswi Sky Bridge. Za 30 ringitů (1 ringit se pohybuje mezi 5-6 korunami) vás lanovka vyveze k této technické senzaci. Lépe řečeno k 1,8 metrů široké  a 125 metrů dlouhé zakřivené lávce visící nad 650 metrů hlubokou propastí. Máte-li štěstí na počasí, tak se vám naskytne úžasný výhled nejen na celé souostroví, ale i na nedaleké thajské ostrovy. Malajci jsou podnikavý národ, hned při výstupu z lanovky se můžete najíst, nebo si nechat udělat reflexní masáž

Zkušenosti čtenářů

john

Ahoj, nebydleli jste u nas v Zackrys?

Milan
john:

Nebydleli. Co to je Zackrys?

John

Ahoj, to je levny hotel viz http://zackryguesthouse.langkawinetworks.com/

Adam
John:

Ahoj, kde je tento levný hotel? Odkaz na web mi nefunguje. Díky

Martin

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí