Chrámový komplex Vat Phou v Laosu

Chrámový komplex Vat Phou v Laosu

Vat Phou je zřícenina khmerského chrámového komplexu v jižním Laosu. Je rozložena na úpatí hory nedaleko soutoku řek Mun a Mekong v provincii Čampasak.

Vat Phou (Wat Phu) je jedno z nejzajímavějších míst v Laosu, i když samozřejmě není tak rozlehlé a ohromující jako Angkor v Kambodži. Výrazně se odlišuje od buddhistických chrámů severu. Také okolní krajina, které dominuje mohutný Mekong, je výrazně jiná než hory na severu Laosu.

Místo pro Vat Phou bylo možná vybráno hinduistickými Khmery kvůli pramenu, který vytéká z přilehlé hory Phou Phasak (též Phu Kao): Na jejím vrcholu je z daleka viditelný přírodní skalní útvar ve tvaru lingamu, falického Šivova symbolu. Vat Phou a Čampasak (Champasak) je považován za místo zrodu khmerské civilizace a kolébku khmerské státnosti.

Podle historiků bylo místo osídleno již v předangkorském období za samostatného knížectví Čenla (Chenla), kdy na tomto místě stál chrám z 5. století a hlavním městem byl blízký Čampasak. Přesné datování je však nejisté. Dochované stavby pochází z 9.-13. století, kdy se místo stalo khmerským centrem. Khmerské náboženství prošlo mnoha fázemi, které trvaly více než 400 let. Po angkorském období začal převládat théravádový buddhismus a chrám Vat Phou se stal mezi 14.-17. stoletím jeho centrem, kterým zůstává dodnes.

Archeologické naleziště

U vchodu se nachází muzeum s množstvím archeologických nálezů. Samotný chrámový areál je rozložen do tří vrstev, které spojuje unikátní promenáda stoupající od Mekongu a vedoucí návštěvníka postupně až k hlavní svatyni. Promenáda začíná u umělé vodní nádrže, baraje, a pokračuje mezi dalšími dvěma bazény, které jsou částečně zarostlé.

V areálu probíhá archeologický výzkum čamské kultury a odvodňovací projekt, který má zabránit vodní erozi. Oba projekty financují japonské zdroje.

Paláce a skulptury

Cesta vede mezi dvěma paláci, z nichž severní je v lepším stavu. Někteří historici pokládají budovy za obřadní místnosti, z nichž jedna byla určena pro muže a druhá pro ženy. Nejsou však proto žádné důkazy a účel paláců je nejistý. Ačkoli jsou paláce částečně pobořené a zarostlé vegetací, jsou vidět reliéfy a skulptury. Jedním z nejpozoruhodnějších rysů khmerské architektury jsou falešné dveře: pro dosažení dokonalé symetrie byly dveře jen naznačeny a vyzdobeny jemnými skulpturami. Zadní část severního paláce se datuje do období knížectví Čenla, zbytek pochází z angkorského období. Za jižným palácem stojí poškozený pavilon Nandi, za kterým začíná královská cesta směřující do blízkého Ho Nang Sida a ke khmerským stúpám více na jihu.

Na první terasu stoupá dvouramenné schodiště lemované nágami. Prochází se branou a velmi strmé schodiště nás dovede přes sedm teras se zbytky svatyní k chrámu, odkud je krásný výhled na východní planiny.

Hinduistický chrám byl zasvěcen božskému ochránci Šivovi ve formě lingamu. V zadní, cihlové místnosti byl prý umístěn lingam, falický Šivův symbol, který byl trvale smáčen vodou vytékající z blízkého pramenu a přiváděného malým kamenným akvaduktem. Dnes je sanctuarium prázdné. V přední části svatyně je několik Buddhových soch.

Pískovcový překlad nad jižním vstupem zobrazuje pověst, ve které Krišna zabíjí svého strýce Kamsu. Další dvě skulptury zobrazují bohy Indru a Višnu. Stejný motiv se nachází ve dvou chrámech v Thajsku a archeologické nálezy potvrzují spojení s chrámem Khao Phra Wihan na thajsko-kambodžské hranici, což dokládá jejich spojení.

Ve stínu vysokých stromů se dále nachází polorozpadlá knihovna, kameny s otiskem Buddhovy nohy nebo s vytesanou hinduistickou nejvyšší trojicí Trimurti. Mystickou atmosféru dotváří záhadný krokodýlí kámen s vysoce stylizovaným reliéfem krokodýla pocházejícího z období knížectví Čenla a určeného jako obětiště pro lidské oběti.

Chrámový komplex Vat Phou a přidružená starověká sídla u Čampasaku byl zařazen na seznam Světového kulturního dědictví v roce 2001. Otevřeno je 8:00-18:00, vstupné 3 USD.

Théravádový buddhismus

Buddhistická škola, „cesta starších,“ jejíž stoupenci věří, že následují původní Buddhovo učení a v němž starší mnichové, thérové, působí jako ukazatelé duchovní cesty. Nejrozšířenější náboženství na Šrí Lance, v Myanmaru, Thajsku, Kambodži a Laosu.

Hinduismus

Základem hinduismu je staroindické učení o řádu a zákonitosti (dharma), činu a odplatě (karma), neubližování (ahinsa) a vysvobození (mókša). Symbolem hinduismu je trojice nejvyšších bohů: Brahma – stvořitel, Višnu – udržovatel a Šiva – ničitel. S kulty bohů je v hinduismu spojeno uctívání hor, řek, zvířat, rostlin, soch bohů a jejich symbolů.

Kdy tam jet

Za nejlepší dobu k návštěvě Laosu se považuje suché a chladnější období mezi listopadem a březnem. V Čampasaku a Vat Phou se každoročně při úplňku ve třetím lunárním měsíci odehrává buddhistická slavnost, magha puja, a místo navštěvují stovky poutníků.

Pas a víza

Platnost cestovního pasu musí být alespoň tři měsíce. Vízum s platností na 15 dnů dostanete přímo na většině hraničních přechodů. Víza lze prodloužit jen ve Vientianu za poplatek 2 USD na den. Bezpečnostní situace v Laosu je dobrá.

Jak se tam dostat

Nejsnazší je letět do Thajska a pobyt v Bangkoku využít pro opatření laoských víz s platností až na 30 dnů (30 USD). Nejlevnější letenka stojí i s poplatky méně než 15.000 Kč (Aerosvit), musí se však rezervovat s dlouhým předstihem. Do Laosu je možno vstoupit na mnoha pozemních přechodech a buď se vrátit do Thajska nebo pokračovat dál do Kambodže nebo Vietnamu. Nejbližší přechod je Chong Mek/Vang Tao.

Vat Phou je 50 km na jih od Pakse, 750 km na od Vientiane. Návštěvu Vat Phou je možno naplánovat jako celodenní výlet z Pakse a pak jet na sever Laosu nebo je možno přespat v Čampasaku a vydat se na jih k ostrovům a vodopádům Mekongu a do Kambodže.

Kde se ubytovat a kam na jídlo

V Pakse i Čampasaku je nejrůznějších hotelů, kde se dá i dobře najíst. Ve obou městech je množství restaurací, kde nabízí typickou nudlovou polévka feu a tradiční laoský salát lap. Počítejte s tím, že laoská jídla bývají ostře pálivá.

Poznámka k přepisu místních jmen z laoštiny

Protože se laoština nepíše latinkou měl by český zápis vycházet z výslovnosti, ale stále neexistuje jednotný způsob přepisu. Přepis místních jmen vychází z angličtiny nebo francouzštiny, což plně neodráží správnou výslovnost. V textu je anglický přepis uveden v závorce.

Článek vyšel v magazínu HN 1.listopadu 2006

Nejširší nabídku průvodců a map Laosu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Laďka

Chystám se do jižního Laosu v únoru 2016 pozemní cestou z Kambodži. Nevíte jestli je možné spoléhat na vystavení víza přímo na hraničním přechodu Voen Kham? a Potom podobným způsobem se chceme dostat dále do Vietnamu přes přechod Lao Bao. Jak s vízama do Vietnamu? Jde je taky pořídit až na hranici?

Dan R.

Ahoj, jedu opačnou cestou v lednu 2017 z Laosu do Kambodže, chci přes stejný (a jediný možný pozemní) přechod a podle informací, které mám, by to mělo jít normálně vyřídit na místě. Hodně zdaru! Kdybys věděla o někom kdo cestuje do Laosu+Kambodže v lednu 2017, dej pls vědět. Ahoj D.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí