Čtyři tisíce ostrovů (Si Pan Don): pozemský ráj na Mekongu

Čtyři tisíce ostrovů (Si Pan Don): pozemský ráj na Mekongu

Cesta je zdlouhavá a úmorná. Ti, kdo se obrní trpělivostí, jsou odměněni pobytem v téměř pozemském ráji na hranicích Laosu a Kambodže. V místě, kterému se říká „Čtyři tisíce ostrovů“, laosky Si Pan Don najde klid a pohodu každý, kdo o ni jen trochu stojí.

Cesta do oblasti Si Pan Don

Jihovýchodní Asii jsme projížděli po směru hodinových ručiček. Mířili jsme proto do jižního Laosu z hlavního města Vientiane. Cesta trvala něco málo přes 12 hodin, kdy nejdelší přejezd na trase Vientiane – Pakse jsme absolvovali v lehátkovém autobuse ve společnosti místních, kteří cestovali na jih za prací. Pak nás čekala ještě přibližně tříhodinová cesta minibusem na břeh Mekongu, odkud pak na jednotlivé ostrovy nabízejí místní přepravu v úzkých rybářských lodích.

Na ostrovech

Kluci od Mekongu, Si Pan Don,Laos

V celé délce svého toku mezi Tibetem a Jihočínským mořem je Mekong právě v těchto místech nejširší – místy až 15 kilometrů. Dává tak vzniknout téměř čtyřem tisícům větších či menších ostrovů, jejichž počet se mění podle stavu hladiny tohoto veletoku. Kolem 30 ostrovů je obydlených. Zbylé ostrovy jsou pak domovem a hnízdištěm mnoha druhů ptáků, nicméně hlavním lákadlem této oblasti jsou sladkovodní iravadští delfíni.

My jsme si pro náš odpočinek na dvouměsíční cestě po Jihovýchodní Asii vybrali ostrov Don Det, který je spojen se sousedním ostrovem Don Khon jediným mostem v této oblasti a jsou tak společně nejnavštěvovanější oblastí laosko-kambodžských hranic.

Jak jsme postupem času zjistili, ubytování je zde levné a výběr je od absolutně primitivních bungalovů až po bungalovy se sprchami, jejichž pronájem na laoské poměry roste do nebývalých výšek. Na ostrov není zavedena elektřina, a tak se krátce po setmění rozezvučí generátory, které místní kolem půlnoci opět vypínají. Nastane tak úžasné ticho, které přerušují jen zvuky ptáků a zvěře. Sednete-li si pak do hamaky u svého bungalovu a tento klid doplníte o pozorování měsíce koupajícího se v Mekongu, příchod ztracených sil na sebe nedá dlouho čekat.

Mekong, Si Pan Don, Laos

Co vidět

Ostrované jsou na cestovatele-batůžkáře připravení. Všude je možné za směšný peníz půjčit kolo. Ostrov se tak během dne dá v klidu objet i za častého zastavování k občerstvení místními znamenitými ovocnými shaky. Hlavní místa pro návštěvu však leží na sousedním ostrově Don Khon. Při přejezdu mostu na tento ostrov je nutné zaplatit poplatek, dohadovat se o smysluplnosti tohoto mýtného nemá cenu. Výběrčí nesleví a Vy přece na druhou stranu chcete!

Vodopády Li Phi, Si Pan Don, Laos

Cesta pak vede rovinatou krajinou až k vodopádům Li Phi, jediným vodopádům na celém toku Mekongu. Vodopády nejsou ani tak vysoké jako spíš rozlehlé, a tak jejich burácení je slyšet do širokého okolí. Pro překonání výškového rozdílu hladin pod vodopády a nad vodopády, zde Francouzi v dobách svého vládnutí postavili jedinou železnici v Laosu. Chtěli tak překonat jedinou překážku při obchodě se dřevem, které jinak splavovali po celé délce řeky.   Památku na tuto železnici v podobě několikametrových kolejí, dvou přístavních mol a rezavějící lokomotivy tu jsou k vidění dodnes. Ze samého jižního bodu ostrova je pak nádherný výhled do rozestupujících se vod Mekongu, který v těchto místech vplouvá na území Kambodže. Právě toto je místo, kam místní lákají turisty na výlet za sladkovodními delfíny. My jsme po vyptání se ostatních výlet neabsolvovali. V důsledku znečištění některých oblastí Mekongu, ale hlavně neochoty rybářů poškodit své sítě v případě chycení delfína, je těchto téměř dvoumetrových jedinců bohužel už velmi málo. A tak ti, co měli štěstí, viděli jen na dálku dvaceti metrů jen vodu čeřenou hřbetními ploutvemi.

Nakonec jsme na Si Pan Donu strávili čtyři dny, abychom si odpočinuli a nabrali tak síly na krásy a utrpení Kambodže. Tak jako jsme byli rozčarováni z laoského Vang Viengu, z tohoto místa jsme byli nadšení. Právě místní nejčastěji vyslovují slovo Vang Vieng. Vědí o nájezdech rádoby cestovatelů, kteří toto kdysi tak příjemné místo v horách ve středním Laosu proměnili v zápaďácké peklo plné alkoholu, drog a seriálu „Přátelé“. Místní by si samozřejmě přáli peníze lidí z Vang Viengu, ale současně vědí, že s penězi by přišel i alkohol a drogy a jejich děti by vše rychle pochytily. A tak jsou vlastně rádi, že žijí na tak časově těžko dostupném místě a že sem snad dorazí jen ti, co jejich klid nechtějí rušit, ale naopak se k němu připojit.

Ale časy, obzvláště ty cestovatelské, se bohužel mění …

Ostrov Don Khon, Si Pan Don, Laos

Vlaďka Svitáková ve svém volném čase cestuje nebo průvodcuje. Miluje především Maroko a Balkán. Přečtěte si o ní více v jejím profilu.

Cestovatelské info:

Ceny:

Cena autobusového lístku Vientane – Don Det: 30USD (vc.lodniho listku az na ostrov)

Cena autobusového lístku Don Det – Pnom Penh: 24USD

Pronájem kola: 1.5USD/den

Pronájem bungalovu: 1,5-3USD/den

Cena jídla: o něco nižší než v Laosu severním



Nezapomenout:

Repelent (oblast s vysokým výskytem malárie)

Tělový olej (všude je obrovské množství prachu smíchaného s pískem)

Čelovku


HedvabnouStezku.cz založili a provozují cestovatelé pro cestovatele. Hedvábná stezka je pro nás symbolem. Lidé po ní putují už 2500 let, ale taková cesta stále vyžaduje odvahu a vytrvalost. Na Hedvábné stezce i dnes každý prožije „svá vlastní dobrodružství“ a „objeví pro sebe“ nová místa nebo třeba sám sebe. Doba objevů a dobrodružství zdaleka neskončila. Kdo chce, ten je i dnes najde na mnoha místech světa.

Zkušenosti čtenářů

jahy

Pěkné místo,v březnu jsme byli v Kambodži a z nedostatku času jsem zavrhnul přejezd z Pnom Penh do Saigonu a potažmo do delty Mekongu.Vidím,že to byla chyba.

Radek

Články paní Svitákové mě prostě baví! 🙂 Díky! Cítím, jako kdybych tam byl taky!! A pokud se mi nic nestane, v únoru 2010 se tam opravdu dostanu:)

Vladka Svitakova

Oooo, dekuji za pochvalu :o). Drzim palce, at Vam vyjdou cestovatelske plany.
Srdecne Vas i celou redakci zdravim ze stredu Persie.

Jiřík

No osobně jsem mezi Van Vieng a Don Det moc velký rozdíl neviděl.

Sedla

… Don Det jsme zamerne vynechali a namisto toho vyrazili ke Conglor Cave , paradni zazitek. Jenze mam pocit, ze ted nekdy tam k ni dostaveli asfaltovou silnici, takze uz nebude o moc stat.

Kaci

díky za hezký článek. chtěla jsem se zeptat na cestu z don det do kambodži, jak dlouho trvalo dostat se do pnom phenu a přes jaká místa jste jeli? nebo to šlo na jeden zátah? ráda by se tam v únoru podívala, ale nevím, jestli se takto přes hranice dostaneme. budeme tam tři týdny, takže by to chtělo z laosu pokud možno rychle do pnom phenu, a pak buď k moři nebo angkor… díky

Vladka Svitakova
Kaci:

Ahoj, dekuji za pochvalu :o)!Na Don Detu lze koupit busova jizdenka za 24USD.Rano te odveze lodka z ostrova k busu a vecer kolem 23.hodky jsi v hlavnim meste Kambodze. Je to zahul, busy nic moc, ale da se to. Lze take jet rovnou do Angkoru, to se jedna noc prespava kdesy uprostred Kambodze, ale druhy den odpoledne jsi v Siam Reap. My jsme z Phnom Penu pokracovali lodi (25USD) do Angkoru, lze ale i busem (5USD). Kdybys mela nejake dotazy, napis. Nebo koukni na blog:http://www.travelblog.org/Bloggers/VSv1972/

Monika
Vladka Svitakova:

Ahoj Vlaďko, jukám na blog-paráda!! Přesně tuhle cestu mám v plánu na konci prosince. Neměla by jsi náhodou itinerář, jak kde na co vlézt? Díky moc.

Kaci

Vlaďko moc díky! Blog pročtu, zase začíná takovýto těšení se na cestu, a tomu pěkné články jen pomohou 🙂

joachim

ahoj, fakt pekne cteni, citil jsem to velmi podobne. vratili jsme se odtamtud minuly tyden a prekrtil jsem si pan don na ostrovy poledniho klidu :-), je to opravdu velika pohoda. doufam, ze to vydrzi. j.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí