TOP 7 zážitků, které musíte prožít v Laosu

TOP 7 zážitků, které musíte prožít v Laosu

Plavba po řece Nam Ou na dřevěné lodičce, koupání na sloním hřbetu, bloudění mezi uličkami Luang Prabangu i cesty k horským kmenům jsou naše tipy na zážitky, které si není možné nechat ujít v Laosu.

1. Projížďka na slonovi

Ne nadarmo nesl kdysi Laos název Lan Sang – Země milionu slonů. Dneska už je jich tady jen poskromnu a jejich původní využití k práci je možné vidět jen v několika málo vesničkách. Přesto je Laos pořád jednou z nejvhodnějších zemí, kde se člověk může projet na slonu nebo si dokonce vyzkoušet jejich trénink. Ideální příležitost se naskýtá v okolí městečka Luang Prabang, kde je spoustu kempů, v nichž místní mahuové chovají přátelské tlustokožce a nabízí turistů jednodenní až čtyřdenní programy výcviku a projížděk. Snad nejkrásnějším zážitkem je určitě koupání v řece na hřbetech těchhle největších suchozemských savců!

2. Tubing na řece Nam Song

Kdysi ospalé městečko Vang Vieng je dnes nejturističtějším místem celého Laosu a zároveň outdoorovým centrem země. Většina cizinců míří za tzv. tubingem neboli plavbou na duši. Místní podnikatelé s touhle lehce adrenalinovou zábavou převezou své klienty proti proudu řeky pár kilometrů za město. Senzacechtiví mladí „pařmeni“ nasednou na velký nafukovací kruh a zpět do města se dostanou po hladině řeky. Nesmí chybět spousta zastávek v barech vybavených různými skluzavkami či lanovkami. Drogy, alkohol a ne příliš hluboká řeka si již vybrali svou daň a spousta mladých lidí tady přišla o život, je proto potřeba mít v krvi dostatek zodpovědnosti!

Zkusit si sjet asi čtyřkilometrový úsek řeky na kruhu určitě stojí za to, ale Vang Vieng oplývá i spoustou další aktivit. Na duši můžete organizovaně proplouvat nedaleké jeskyně, můžete si půjčit kajak nebo si zkusit sportovní lezení na okolních vápencových skalách.

3. Na motorce projet okolí Thakheku

Až neuvěřitelně zelená krajina Laosu je snad nejkrásnější v okolí městečka Thakhek, kde je hustý porost na mnoha místech přerušen vápencovými homolemi ukrývajícími uvnitř svých útrob nádherné krasové jeskyně. Jestli si někde opravdu musíte půjčit motorku, tak je to tady. Uhánět mezi skalami, zastavovat u pozoruhodných jeskyní a objevovat svá vlastní zákoutí stojí rozhodně za to. Některé jeskyně patřící do vápencové rezervace Khammouane lze navíc projíždět na kajaku.

4. Treking k odlehlým horským kmenům

Teprve počátkem devatenáctého století se do horských oblastí Laosu dostaly etnické skupinky z Číny, jež zde zakládaly horské kmenové vesnice. Kmeny Hmongů, Akhů, Mienů či Lahuů jsou jedny z nejpestřeji oblékaných etnických skupin v zemi (možná i na světě) a k jejich návštěvě je potřeba zejména dostatek času na delší cesty hlouběji do severní oblasti Laosu. Ideálním výchozím bodem je kupříkladu provincie Phongsali se stejnojmenným hlavním městem. Při trecích v okolních horách není úplně od věci zaplatit si vlastního průvodce, ani ne tak z důvodu orientace, ale kvůli možnosti pobavit se s místními a něco se o nich dovědět.

5. Procházka koloniálním městečkem Luang Prabang

Při toulání se uličkami městečka Luang Prabang si na chvíli budete připadat jako byste se přesunuli minimálně do Francie. „Kazit dojem“ budou jen buddhistické chrámy nesystematicky rozeseté mezi perfektně udržovanými koloniálními domy. Ovšem budete-li se chtít v jedné z četných restaurací navečeřet, značně se vám zvedne rozpočet. Téměř snobskou atmosféru lehce vyrovná vesnice Xieng Men ležící na opačné straně řeky. V okamžiku, kdy vystoupíte z přívozu a koupíte si grilovanou rybu plněnou citronovou trávou, budete zase zpátky v Laosu.

6. Plavba po řece Nam Ou

Život za Luang Prabangem je tak trochu jiný svět. Nasedněte už tady na dlouhou vachrlatou loďku a pusťte se proti proudu řeky Nam Ou hlouběji do džungle. První zastávku si udělejte v Nong Khiawu rozloženém uprostřed vápencových hor, dále pokračujte do miniaturní vesničky Muang Ngoi, kde se jinak než lodí nedostanete, pak se plavte do města Muang Khoua a odtud klidně ještě do Hat Sa a již zmiňovaného Phongsali. Takováto cesta vám bude trvat i se zastávkami několik dlouhých dní, ale scenérie rozprostírající se kolem řeky vám „ztracené“ hodiny víc než vrátí.

7. Vyzkoušejte místní speciality

Grilovaný had namotaný na bambusové tyčince, voňavé čerstvě vylovené ryby, černá tisíciletá vejce, lepivá sticky rice, plněný netopýr nebo nepřeberné množství tropického ovoce. To všechno patří do běžného jídelníčku Laosanů, jen málokde na světě najdete tak pestrou kuchyni navíc plnou ingrediencí, které v českých luzích a hájích nikdy neokusíte. Občas je ale velmi těžké odhadnout, co si vlastně objednáváte. V odlehlých restauracích neznají jídelní lístek, anglicky se tady rozhodně nedomluvíte a posunková řeč je při vysvětlování přípravy a obsahu jídla docela k ničemu.

A na co se při návštěvě Laosu nesmí zapomenout podle vašich zkušeností?

Nejširší nabídku průvodců a map Laosu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

baca

info o vang vieng su dobre stare,ziadne atrakcie popri rieke niesu ale tubing a moto tulanie po okoli stoji za to

Aleš
baca:

Ve Vang Viengu jsme byli v prosinci 2013, z jednoho z největšího pařícího města JV Asie se stal jen šedý opar, vláda asi přibližně začátkem roku provedla nájezd na místní bary a vypudila z nich drogy a tím pádem i většinu mladých kaličů. Tubing, kajaking a motojízdy jsou fajn a místo stojí za návštěvu, ale atmosféra už není asi to co bývala….

Tyna
Aleš:

V Laosu jsem byla pred mesicem a v hlavnim meste to ve ctvrtek vecer to vsude dunelo z mistnich baru, slapky na kazdem rohu a snad 10x za vecer nam nekdo nabidl nakup drog. Skoda, mela jsem o Laosu lepsi predstavy.

Katka

Staré určitě nejsou, jsou z minulého roku a lanovky tam normálně byly a nemálo 🙂

baca

v decembri 2012 tam isto nic nefungovalo

HoKa

Urcite tu chybi Gibbon experience v NP Bokeo na severu Laosu. To bych dokonce mozna zaradil i mezi TOP7 zazitku cele JV Asie.

Šárka
HoKa:

Laos je svůj a patří do něj především milí Laosané, silnice plné děr, zaminovaná území, břidlicové skály, výborná sticky rice, žmatlaná v ruce, ponorná řeka a dějepisný Mekong ….
Gibbon Exp. je zprofitovaná část Laosu, která se samotnou zemí nemá zas tak společného.

Moc pěkný článek.

Šárka

HoKa
Šárka:

Promin, ale dovolim si s Tebou nesouhlasit. Nevim, jestli se neco na Gib.ex. za tech 6 let zmenilo, ale nejprve bych si o tom neco precetl. Pak uz by jsi netvrdila, ze to „nema se samotnou zemi zas tak moc spolecneho“. Stoprocentne to s ni ma spolecneho daleko vic, nez treba zminovany tubing na Nam Song plny opilych teenegeru.

Katka

Taky jsem při cestě Laosem o Gibbon exp. uvažovali, ale nakonec zvítězily jiné aktivity… levnější a jaksi blíže lidem, jak píše Šárka 🙂
Ale věřím, že to vůbec nemusí být špatné!

zvětralý pivo

Musím akorát tak umřít. Sakra, v Laosu jsem byl v lednu a o ponorné řece jsem nevěděl. A co takový vodopád Kuang si? To je mazec. Co taková planina džbánů? Nebo Bolavenská náhorní plošina s kávovými plantážemi? Kafe tam maj vůbec jedno z nejlepších na světě, na netopýra a potkana se.e pes. Krabička cigaret za osm korun, 0,7 litru výborné rýžové whiskey LaoLao za 25 kč, stejná cena jako za lahváče Laobeer.My se s holkou například ztratili na tři dny na hočiminově stezce, tři dny bez jídla, to je zážitek. Paní z traktůrku nám ukázala směr kde je Salawan, ale už nám neřekla, že je to 100 kiláků. Zajímavé vidět krajinu zničenou herbicidem agent orange. Atd

Katka

Vřelé díky za další tipy. Laos je zkrátka nevyčerpatelná studnice zážitků:)

moka
Katka:

ad6. plavba po rece Nam ou. Kde se dá nastoupit na lodku v Luang Prabang, kolik to stojí až do Phongsali
Diky.

Katka
moka:

Abych řekla pravdu, už si nepamatuji přesné ceny, ale vím, že to bylo na naše poměry velmi levné. Není možné to jet naráz, musí se zůstat na více místech po cestě a je potřeba myslet na to, že se z některých městeček jede až tehdy, když se nasbírá dostatek cestujících… Právě tohle ale dodává naprosto okouzlující atmosféru celému místu:)

Katka:

Diky, kde se da lod najmout resp. odkud se vyjizdi v LP

Katka

Historické centrum leží v těsné blízkosti Mekongu. Stačí se projít okolo řeky a najdeš jednak místo odkud vyjíždí přívozy na druhou stranu řeky, o kousek dál je pak budka (kancelář) vyřizující cesty proti proudu na sever… každý ti poradí:)

radka

Laos je naprosto fantastická země, od které jsme nevěděla co očekávat a nakonec si mě získala tak, že se tam vracím…TOP 7 má každý jinak postavený, je to jedno,já bych vypíchla zas jiný věci,a le to je o tom, že Laos nezklame žádného cestovatele, hledajícího nádhernou krajinu, výborné lidi a poznání země trochu jinak., Nam OU když už jsme u té řeky,stojí za to, propádlovat,,,OHROMNÝ rozdíl proti motorové loďce…Laos je moje perla..

Livie

Hodně co do sebe má plavba po Mekongu v dopravní lodi z Xiang Kok do Houayxai.. na jedné straně neprodyšná Barma, na druhé straně krásný Laos… přes Zlatý trojúhelník.

Martii
Livie:

Ahoj Livie, můžeš sem napsat něco víc o té plavbě na hranicích s Barmou?
Díky moc, Martina

Míla

Ještě bych doporučila Si Pan Don – 4000 ostrovů, souostroví na řece Mekong dole na jihu a Bolaven Plateau, náhorní plošina s plantážemi kávovníku.

Jan M,

Zdar cestovatele. Jsem prave jsem v Chiang Mai, zitra pokracuji na hranici s Laosem, a lodi do LP. Kvuli tomuto zazitku jsem sem priletel ze Saigonu, kde zacala a konci moje cesta (mam jeste cca. 25 dnu). Dale zvazuji dve varianty: Busem do hlavniho mesta, prelet do Kambodze, Ankor, posleze lodi dole az do Vietnamu, s tim zebych zustal par dnu u more. Druha varianta busem do jizniho Laosu, navstea planiny dzbanu, posleze bych to videl busem do stredniho Vietnamu, a dole. Mate li zkusenosti s podobnou cestou, prosim o komentare, klidne budte i kriticky. Vas JM

Jan M,

Zdar cestovatele. Jsem prave jsem v Chiang Mai, zitra pokracuji na hranici s Laosem, a lodi do LP. Kvuli tomuto zazitku jsem sem priletel ze Saigonu, kde zacala a konci moje cesta (mam jeste cca. 25 dnu). Dale zvazuji dve varianty: Busem do hlavniho mesta, prelet do Kambodze, Ankor, posleze lodi dole az do Vietnamu, s tim zebych zustal par dnu u more. Druha varianta busem do jizniho Laosu, navstea planiny dzbanu, posleze bych to videl busem do stredniho Vietnamu, a dole. Mate li zkusenosti s podobnou cestou, prosim o komentare, klidne budte i kriticky. Vas JM

Chose

– Pakse a okolí: Bolavenská náhorní planina se zastrčenou vesnicí Tad Lo s českým „penzionem“ (otevřeno v září 2013). Líbilo se mi tam víc, než na známějším motocyklovém okruhu kolem Thakeku.
– Ziplining u Paksongu Treetop Explorer. Patří pod společnost Green Discovery, jejíž laoský majitel je podle všeho rozumný člověk, který výdělek investuje zpátky do svojí země.
– Okolí Luang Prabangu

Katka

Díky za příspěvek, mohla bych poprosit o kontakt na český penzion?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí