Fotoreportáž z ošského bazaru aneb jak fotit na bazarech

Fotoreportáž z ošského bazaru aneb jak fotit na bazarech

K té nejlepší podívané, jakou může člověk ve Střední Asii spatřit, patří bezesporu bazar Džajma v Oši, druhém největším městě Kyrgyzstánu a středisku kyrgyzské části Ferganské kotliny. Řadí se tak po bok úžasného turkmenského bazaru Tolkučka nebo bazaru v uzbeckém Margilanu. Však také jeho historie sahá snad 2000 let nazpět a pamatuje slávu Hedvábné stezky.

-bonbony

Rakve, biče, olejovky

Bazar Džajma leží přímo v centru Oše a skutečně představuje středobod celého města, kterým také projíždějí snad všechny městské maršrůtky (MHD). My máme tu možnost navštívit ho v neděli, kdy bývají všechny středoasijské bazary nejaktivnější. Dalo by se to přirovnat k nedělním „výletům“ do našich hypersupermarketů, které v posledních letech podnikají lidé u nás.

Na bazaru můžeme obdivovat přehršel produktů, které poskytuje nadmíru úrodná Ferganská kotlina. Samozřejmě nechybí ani levné průmyslové zboží dovezené ze sousední Číny – to ostatně zaplavuje všechny trhy. Dá se zde nakoupit zkrátka vše: od mouky přes vajíčka, maso, ryby, chléb, ovoce, zeleninu, oříšky, sušené meruňky, bonbóny, sušenky, koření, čaj, med, hrnce, košťata, oblečení, CDčka až po televizi. V posledních letech je však bazar také nechvalně proslulý jako překladiště drog z Afghánistánu a Tádžikistánu.

Buraky

Nekupte to, když je to tak levný

Prodavači jsou příjemní, takže jakmile projevíme zájem o jejich zboží, byť jen okouknutí nebo vyfocení, hned se s námi dávají do řeči (prodavači téměř vždy umí rusky). Nejvíce je samozřejmě zajímá odkud jsme, jak se nám v Kyrgyzstánu líbí, kolik se u nás vydělává a jaké jsou tam ceny. Jeden z nich by od nás prý dokonce rád koupil mobil, protože ty čínské, které jsou zde k mání, prý stojí za prd.

No, po takovém rozhovoru a několika pěkných snímcích nekupte si od nich alespoň hrst sušených meruněk. A tak potom odcházíme z bazaru s řadou pochutin.

Na české poměry i na náš omezený půlroční rozpočet je ale všechno docela levné. Cíleně ještě kupujeme nějaké ovoce, krásné buchtičky k snídani, CDčka a také každý jedno nové tričko, protože po skoro čtyřech měsících cestování už ta naše kriticky potřebují obměnit. Dlužno říct, že z hlediska jejich kvality i ceny jsme koupili výborně.

Neváhej a foť

Focení v tak zajímavém prostředí je velmi inspirativní a není obtížné. Samozřejmě je potřeba získat trochu drzosti na úkor ostychu. Není třeba se ničeho obávat, protože lidé obvykle neprotestují. Pokud byste byli cítěni jako vetřelci a focením obtěžovali, tak to poznáte okamžitě (např. v Bolívii).

Důležité je fotit scénu okamžitě, jakmile ji zaregistrujete. V praxi se totiž scéna málokdy „vylepší“ – lidé se otáčejí, odcházejí, zevlouni zaclánějí nebo si vás „objekt“ všimne a přirozené chování bude pryč. Proto mějte fotoaparát v pohotovosti. Čekání na podobně pěknou situaci pak totiž bývá opravdu hodně dlouhé.

Přitom komponování snímků je třeba mít zažité, protože na její vymýšlení není v těchto případech čas (zlatý řez, středová kompozice, úhlopříčná kompozice, opakování motivu – viz literatura). Drobné nedostatky v kompozici či případné neostrosti lze však u akčních reportážních snímků do jistě míry tolerovat.

Oslovení prodavače před focením je sice slušné a v islámských zemích obvykle vyžadované, vede pak ale k nepřirozenému pózování. Osobně raději napřed fotím a pak se můžu přetrhnout s pochvalami prodavačova vzhledu nebo zboží – klidně česky, důležitý je úsměv a intonace. Zdvižený palec je univerzálním symbolem (kromě Íránu).

safran

Zdálky nebo zblízka?

Na prosluněných místech přijde na řadu teleobjektiv (u kompaktů plně vysunutý zoom), který vykouzlí měkké rozostřené pozadí, jaké neodvádí pozornost od hlavního motivu. Hodí se na detaily jednotlivých prodavačů, zákazníků nebo jejich bouřlivého smlouvání. Protože však fotíte z větší vzdálenosti, míhá se mezi vámi a objektem spousta lidí, takže buď musíte situaci bedlivě hlídat (případně váš partner), nebo foťte z vyvýšeného místa (mostík, schody, zaparkovaný valník). Takové dobře situované místo je poklad.

V krytých bazarech bývá na teleobjektiv málo světla, přitom použití stativu je obvykle komplikované. Samozřejmě můžete nastavit vysokou citlivost (u digi) na úkor vyšší zrnitosti nebo založit vysoce citlivý film.

Působivé snímky ovšem také vzniknou naopak použitím širokoúhlého objektivu (např. 20 mm), který kromě prodavače zabere i sortiment jeho zboží, takže divák získá přehled o celkové atmosféře a široký úhel ho vtáhne do děje.

Širokoúhlý objektiv je například neocenitelný při focení hloučku lidí přihlížejících třeba smlouvání o osla. Jeho další výhoda spočívá v tom, že lidé si myslí, že už nejsou v úhlu záběru, protože osa takového objektivu skutečně směřuje výrazně jinam – pokud je nekomponujete přímo na střed.

Tyto objektivy mívají také dobrou světelnost, takže jsou použitelné i v zastřešených bazarech. Bohužel musíte dávat větší pozor na rušivé pozadí, protože se vyznačují velkou hloubkou ostrosti. Rušivé prvky lze pak někdy dodatečně odstranit vhodným výřezem ze snímku.

Krade se všude kromě Barmy

Při operování s fototechnikou na takto zalidněných místech je samozřejmě třeba dávat pozor na zloděje. Nejen přímo na fotoaparáty, ale také na peněženku nebo batoh na zádech, což může být snadná kořist, když jste zaujati focením. Výhodné je, když vás jistí partner. Každopádně pomůže tvářit se dostatečně suverénně, protože zloději jsou svoji podstatou zbabělci, kteří se vám bojí postavit přímo (myšlenka Davida Kučery, zkušeného cestovatele).

Tip:

Pokud je možné postavit stavit a převažuje nějaký směr pohybu lidí (například v chodbě krytého bazaru) zkuste nastavit dlouhý čas (1/4 – 1 s), dojde totiž k efektnímu rozmáznutí proudících lidí, zatímco zboží a čekající prodavači zůstane ostré.

Máte nějaké vlastní tipy a triky k focení na bazarech? Podělte se s ostatními čtenáři a napište je, prosím, sem do diskuze.

Technická poznámka

Přiložené snímky jsou pořízené pouze naším reportážním digitálním kompaktem (Canon A520), pokud ale chcete vidět lepší (pořízené zrcadlovkou Pentax MZ6 s poloprofesionálními objektivy), přijďte někdy po našem návratu z Hedvábné stezky (listopad 2006) na naše diashow (program bude na cestar.euweb.cz).

Zkušenosti čtenářů

Lenka

Neokradli mne zatím nikde, kromě Barmy. Asi karma…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí