Arslanbob: Film o zrodu skialpové oblasti ve středu Kyrgyzstánu

Arslanbob: Film o zrodu skialpové oblasti ve středu Kyrgyzstánu

Arslanbob, je malebná vesnice, sevřené údolí, drobné pohoří, největší ořechový háj na světě a v posledních letech také místo pro skialp a freeride. Nachází se v oblasti centrálního Kyrgyzstánu a od letošního roku je jméno Arslanbob spojeno s krátkometrážním filmem, který uvidíte letos na festivalu zimních sportů Snow Film Fest.

Pastevec skialpinistou

Ořechy byly historicky prvním artiklem, který Kyrgyzstán vyvážel do Evropy. Místní obyvatelé se přes léto ovšem nezabývají pouze sběrem ořechů, ale také chovem koňů, ovcí, oslů, zemědelstvím a v neposlední době také turismem. Jenomže po krátkém létě přijde dlouhá zima a více než čtyři pětiny obyvatel jsou rázem bez práce. Až do nedávna jim nezbývalo, než čekat na jaro.

CBT je mezinárodně fungující organizace zaštiťující služby turistům, založené na produktech, službách a znalostech místní komunity. Ani v Arslanbobu nechybí pobočka této sítě, která mimo jiné pečuje také o ochranu životního prostředí, uchování národních tradic a vytváření duševního bohatství. Ani existence pobočky v Arslanbobu ovšem až do nedávna neměnila nic na krutosti zimy a nulových příjmech místních průvodců po dobu mimo zemědělskou a letní turistickou sezonu.

Arslanbob je krátký film o vzniku a prvních krůčcích zimního turismu ve stejnojmenné vesnici v Kyrgyzstánu, do které cesta z hlavního města za dobrých podmínek v létě trvá celý den. „Když jsme v roce 2006 začínali, měli jsme tu dva lyžařské instruktory,“ vysvětluje koordinátor arslanbobského CBT Hayat Tarikov. Kromě Hayata se v jedenáctiminutovém snímku dozvíte také pohled na věc místního průvodce Husnidina a norského lyžařského turisty Kjartana.

Meditativní záběry kyrgyzské zimy

Rozhodně večekejte letecké snímky freeridového šílenství, snímek je tak prostý, jako Arslanbob a vlastně celý Kyrgyzstán. Tím ale nechci nijak shodit um kameramana, který si se záběry opravdu vyhrál a skrz filmové plátno o sobě prozrazuje, že kameru rozhodně nedrží v ruce poprvé v životě. Záběry mají trochu meditativní nádech a zvláště ti, kteří o této středoasijské zemi už alespoň slyšeli, budou nadšení. Stejně jako autor článku, který v Arslanbobu a okolních ořechových hájích letos v létě strávil krásné čtyři dny plné vycházek do okolí.

Pojďte se podívat sami na jedno z více než dvou set promítání SNOW FILM FESTu.

Martin Skuhravý je člen redakce a šéfredaktor webového magazínu SvetOutdooru.cz. Oblíbil si delší cesty především na východ, kde hledá klid a vysoké hory. Čas v Evropě si zpestřuje víkendy v Alpách v sedle horského kola, v kajaku a zlézáním vysokých stěn.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí