JIŽNÍ KOREA: 7 nejkrásnějších národních parků, které musíte navštívit

JIŽNÍ KOREA: 7 nejkrásnějších národních parků, které musíte navštívit

Jižní Korea je země plná přírodních bohatství. Snad právě proto sem již před 1700 lety začal pronikat buddhismus ze sousední Číny. Buddhističtí mniši totiž milují přírodu a na korejském poloostrově s ní mohli doopravdy splynout. Své chrámy si začali stavět v lesích a horách, a tak jsou jejich stavby dodnes ozdobou jihokorejských národních parků.

První národní park byl v Jižní Koreji vyhlášen v roce 1967, od té doby ale na jejím území vznikly takových parků další dvě desítky. Dnes je jich celkem dvaadvacet, z toho sedmnáct v horách, čtyři na pobřeží a v moři ajeden historický národní park. Horské parky mají jedno společné, a sice že názvy všech končí přívlastkem san. San je totiž v korejštině výraz pro horu. Parky tak svá pojmenování často získaly podle nejvyššího vrcholu, který se na jejich území nachází.

Než se ale vydáte objevovat přírodní bohatství Jižní Korey, je dobré si rozmyslet, v jakém ročním období je chcete vidět. Na jaře nesmíte vynechat procházku pod rozkvetlými sakurami, léto nabízí nejlepší počasí pro několikadenní výlety napříč největšími parky, na podzim listí hraje neuvěřitelnou paletou barev a v zimě tmavé střechy chrámů pokryje bílá vrstva sněhu. Které národní parky tedy při návštěvě Jižní Korey rozhodně nevynechat a ve kterém ročním období se sem vypravit?

1. Hallasan

Pokud plánujete návštěvu země v brzkých jarních měsících, vydejte se na ostrov Čedžu. Jaro tady totiž začíná dříve díky poloze na úplném jihu země. Zatímco se budete procházet pod právě kvetoucími třešněmi, na vrcholu Hallasanu, nejvyšší hory Jižní Korey, bude s velkou pravděpodobností ležet ještě pokrývka sněhu. Uprostřed vulkánu, atakujícího svou nadmořskou výškou téměř dva tisíce metrů, je ukryto ikonické vulkanické jezírko. V okolí hlavní sopky je pak více než tři sta menších parazitických vulkánů, díky čemuž je přírodní monument zároveň na seznamu UNESCO. Vulkán má pro svou výšku i druhé pojmenování Yeongjusan, což v překladu znamená „hora tak vysoká, že by dokázala pohnout galaxií“.

2. Gyeongju

Tento jediný historický národní park, přezdívaný antické město krásy, v sobě ukrývá mnoho starodávných klenotů. Zahrnuje chrám Bulguksa, jeskyni Seokguram se sedící sochou Buddhy, ikonický palác Donggung nebo přírodní park Namsan, který je pro své sochy, rytiny a chrámy označován jako open-air muzeum buddhismu. Oblast je ale slavná především pro své starobylé hrobky. Na 700 hrobek králů a šlechty z dynastie Silla je rozprostřeno v okolí města, které kolem nich v průběhu let vyrostlo. Na začátku jara se ve městě koná festival rozkvetlých třešní, pod kterými se můžete i proběhnout v rámci každoročního maratonu. Jarní předpověď, kam a kdy se za kvetoucími stromy vydat, najdete například zde.

3. Jirisan

Park Jirisan v sobě skrývá rovnou tři významná „nej“. Za prvé je nejstarším národním parkem v zemi, za druhé je největší rozlohou a za třetí se na jeho území tyčí nejvyšší hora pevninské části Jižní Korey. Proč je důležité to specifikovat takto přesně? Protože sopka na ostrově Čedžu, který k zemi patří, má ještě o pár desítek metrů víc a protože vulkanická hora Baekdu v Severní Koreji obě dvě zmíněné strčí do kapsy vrcholem posazeným o kilometr výše. I přesto je ale pro Korejce Jirisan velmi významnou horou, na kterou se se svými rádii na krku ve volných chvílích vypravují. V Jirisanu existuje totiž i nepatrná šance, že narazíte na asijské černé medvědy, které se Korea snaží dostat zpět na své území. Z toho důvodu si návštěvníci při výšlapu hlasitě povídají nebo jim z kapsy hraje hudba, která má za úkol medvědy vyplašit. Jako vhodná doba pro návštěvu se nabízí léto, v parku je totiž velké množství vícedenních treků s možností přespání v chatách nebo kempech, pro které je teplé počasí ideální.

Nejširší nabídku průvodců a map Jižní Koreji (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

4. Hallyeohaesang

Unikátní mořský ekosystém parku Hallyeohaesang se rozprostírá podél 120 kilometrů dlouhého pásu pobřeží na jihu země. Vedle kopcovitých částí zahrnuje i na stovku ostrůvků, z nichž třetina je stále neobydlená. V minulosti byla tato oblast těžce přístupná, i z toho důvodu si malinké vesničky uchovaly svou autentičnost a jsou živoucími ukázkami rybářské historie. Nemyslete si ale, že dáte odpočinout svalům projížďkou na lodi mezi skalami a skrytými plážemi pokrytými bílým pískem. Pokud si chcete park vychutnat opravdu naplno, budete si muset vyšlápnout na nejbližší kopec a krásu ostrůvků obdivovat z výšky. Odměnou za tento výdej energie v parném letním slunci vám může být výborná ryba a mořské plody, které vám rybáři v malých přístavech s radostí připraví.

5. Odaesan

Na severovýchodě země, poblíž dějiště zimních olympijských her v Pchjongčchangu, se rozkládá park Odaesan. Najdete tu jak kulturní památky, tak nádherná údolí posetá skalními formacemi a pohoří Baekdudaegan známé jako páteř Korey. Ukrývá se tu i největší přírodní les Jižní Korey a samotný vstup do parku je chráněn více než 200 let starými jedlemi. Především na podzim se park stává oblíbenou destinací místních i zahraničních turistů, kteří přijíždějí obdivovat zbarvené podzimní listí. Překvapit by vás tak neměly ani autobusy Korejců, kteří vybaveni značkovým outdoorovým oblečením a trekovými holemi berou park útokem.

6. Naejangsan

Opravdovou explozi barev ale zažijete v parku Naejangsan, poblíž historického města Čondžu. Procházku zbarveným javorovým lesem si zpestřete návštěvou několika buddhistických chrámů nebo známých vodopádů, v jejichž vodách se prý koupali i bohové. Vždyť i samotný název Naejangsan by se dal přeložit jako „hora, která skrývá něco uvnitř“.

7. Seoraksan

Snad nejoblíbenější přírodní skvost země bere dech v každém ročním období a stojí za návštěvu i v nepříznivém počasí. Hora Seorak je považována za nejkrásnější v zemi a společně se skalami vykukujícími z lesního porostu vytváří jedinečnou podívanou. V parku se můžete kochat vysokými vodopády, vyšlápnout si nekonečně schodů až k jeskynnímu chrámu Geum-gang-gul, ve kterém dodnes osamocený mnich zpívá své mantry, nebo se lanovkou nechat vyvézt na vyhlídku nad celým parkem. V zimě navíc oceníte horké prameny Osaek, jejichž léčivá voda bude potěšením pro vaše unavené nohy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí