Památník míru v Hirošimě – Genbaku Dome (Hiroshima Peace Memorial – Genbaku Dome)

Památník míru v Hirošimě – Genbaku Dome (Hiroshima Peace Memorial – Genbaku Dome)

Genbaku Dome (Atomový dóm) je jediná stavba v Hirošimě, která zůstala stát po atomovém útoku 6. srpna 1945. Je udržována ve stavu, ve kterém byla těsně po výbuchu. Je připomínkou ničivé síly atomové bomby, památníkem všem 70.000 na místě zahynulým a nadějí míru. Stavba pochází z roku 1915, jejím architektem byl Čech Jan Letzel. Původně sloužila jako výstavní hala.

Genbaku dómu

Tato památka je zapsaná na seznamu památek Světového kulturního dědictví UNESCO. Poničená bývalá budova hirošimské obchodní komory se stala symbolem výbuchu atomové bomby, který město na konci druhé světové války zničil. Budova stála prakticky přímo pod epicentrem výbuchu a pro nás je zajímavé, že ji navrhl český architekt Lecl.

Muzeum atomové bomby

Šokující a pro některé návštěvníky i kontroverzní muzeum věnované výbuchu atomové bomby. (Y50)

Nejširší nabídku průvodců a map Japonska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Park míru

Mezi Genbaku dómu a Muzeem atomové bomby leží rozsáhlý park, ve kterém se nachází památníky připomínající lidské osudy poznamenané bombou. Asi nejslavnější je památník inspirovaný příběhem dívky Sadako, která v důsledku ozáření onemocněla leukémií. Dívka se rozhodla složit 1000 papírových jeřábů (jeřáb je v Japonsku symbolem dlouhověkosti), protože věřila, že pokud se jí to podaří, z nemoci se uzdraví. Dívka však zemřela dříve a její spolužáci pak skládanky dokončili na její památku. Od té doby skládají jeřáby na připomenutí Sadako školáci v celém Japonsku a pokládají je k památníku.

Mijadžima (Icukušima)

Na tomto ostrůvku nedaleko Hirošimy se nachází svatyně Icukušima, podle níž dostal ostrov své jméno. Svatyně byla založena v 6. století, dnešní podoba je z roku 1168. Na posvátný ostrov nesměla vstoupit lidská noha, jediným přístupným místem byla svatyně na pobřeží. Protože do svatyně je nutné vejít branou Torii, byla tato postavena v moři před svatyní. Slavná „plovoucí“ brána je považována za jeden ze tří nejkrásnějších pohledů v Japonsku. (Y300)

Misen

Tato 530 metrů vysoká hora na ostrově Icukušima nabízí ze svého vrcholku krásný výhled do okolí. Je na ni možné vystoupit příjemnou procházkou či vyjet lanovkou. (Y1500)

Zpracováno ve spolupráci s China Tours.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí