Bydlení v tradičním japonském rjokanu přináší klid

Bydlení v tradičním japonském rjokanu přináší klid

Japonsko v dnešní uspěchané době představuje symbol klidu. Pojďte se tam vypravit za relaxací!

Život v dnešní uspěchané době se neustále zrychluje, což s sebou přináší kvanta všudypřítomného stresu a duševní únavu. Ve světě, kde je od člověka očekáváno neustálé stoprocentní nasazení, je důležité umět si najít čas pro relaxaci a doslova „vypnout“. Jestliže vás již unavuje západní způsob života, což takhle vydat se směrem na východ do Japonskaa zkusit najít ztracený klid. Zažijte duševní a fyzickou očistu v horkých pramenech onsen, které se ukrývají za zdmi tradičních rjokanů, symbolů harmonie a minimalistického přístupu k životu.

Rjokan jako oáza klidu, světla a odpočinku

Rjokany jsou tradiční japonské hostince, které svým návštěvníkům nabízejí možnost vrátit se zpět v čase a do doby vznešených samurajů a krásných gejš. Vzhled rjokanů může být různorodý – od malých rodinných penzionů až po velké luxusní hotely – jedno však mají společné, jejich hlavní místnosti jsou vždy situovány na jih, aby zajistily celodenní přísun slunečního světla. Celkově je v těchto tradičních hostincích kladen velký důraz na estetický aspekt, a tak je pravděpodobné, že okna vašeho pokoje budou nabízet uklidňující výhled na mořské pobřeží či zenovou zahradu.

Rjokany spojuje mimo jiné i důraz na chování hostů a dodržování tradiční japonské etikety. Od návštěvníků je vyžadováno, aby se po hostinci pohybovali v tichosti a přílišným hlukem nerušili ostatní hosty. K dispozici budete mít i jukaty, což jsou lehká letní kimona s jednoduchým vázáním. Součástí pobytu bývá také absolvování čajového obřadu v čajovém domku, který se běžně nachází v areálu zahrady rjokanu.

Ubytovat se v rjokanu je možné například v JudanaceJamanouči poblíž olympijského města Nagana. Tato oblast je sice turisticky velmi oblíbená, její návštěva se vám však odmění například pohledem na koupající se sněžné opice u přírodních horkých pramenů. Dalším rájem rjokanů je národní park Hakone, který se nachází nedaleko  posvátné hory Fudži, jezera Ašinoko či nechvalně známého lesa sebevrahů Aokigahara. Za zmínku stojí i města Ise a Toba, které se nacházejí v prefektuře Mie.

Pokud se chystáte do Japonska, přečtěte si rozhovor s Pavlou Tsuji, která v Japonsku dlouhodobě žije. Je plný tipů o tom, co nevynechat a zažít, které v průvodcích nenajdete.

Nejširší nabídku průvodců a map Japonska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Snění na futonu

V pokojích rjokanů jsou podlahy pokryté rohožemi tatami, které možná znáte z juda. Vnitřek této rohože vyplňuje několik vrstev ze stébel rýžové slámy, díky nimž získává tatami svou ohebnost a vysokou odolnost vůči všudypřítomné vlhkosti. Povrch rohože pak tvoří pevně spletené rákosí. První zmínky o používání tatami v Japonsku pocházejí již z 8. století, kdy na něm sedávala šlechta a buddhistický klér. Většina Japonců i dnes říká: „Chci zemřít na tatami.“ Vyjadřují tím své přání zemřít přirozenou smrtí doma u své rodiny, nikoliv v nemocnici.

Tatami zároveň slouží jako podklad pro futon – tradiční japonskou matraci z tvárných přírodních materiálů jako jsou bavlna, konopí, koňské žíně, či dokonce kokos. Futony najdete v každém rjokanu. Nicméně pokud někomu tento styl spaní nevyhovuje, většinou může využít i alternativy v podobě klasické postele.

A nakonec do lázní

Hlavním místem odpočinku v japonských rjokanech jsou ovšem lázně onsen, do nichž se vstupuje až po důkladném omytí celého těla. Onseny mohou být přírodní i umělé, s horkou nebo vlažnou vodou a mnohdy bývají rozdělené podle pohlaví (ačkoliv existují i omeny smíšené). Tradice každodenního koupání je v Japonsku historicky spjata s rituální očistou těla a ducha, která je součástí původní šintoistické víry. Do většiny onsenů je zakázáno vstupovat s tetováním, jelikož tetování je v Japonsku i v současnosti stále spojováno s členstvím v Jakuze. Najdou se však i výjimky, kdy vám, jakožto cizincům, dovolí do onsenu vstoupit i s tetováním, zvláště pokud se jedná o tetování menších rozměrů, které lze přelepit či zakrýt ručníkem.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí