Cyklocestování jako životní styl

Cyklocestování jako životní styl

Martin Stiller cestuje už několik let s naloženým kolem. V nedávné době podnikl dlouhou cestu napříč Severní Amerikou a ve dnech 9.-10. října ho čeká příprava už desátého cyklocestovatelského festivalu. Více se o něm dozvíte v našem rozhovoru.

Martine, kdy jsi začal cestovat na kole?

První několikadenní cestu na kole, tehdy ještě jen po Česku, jsem podnikl v 15 letech a vyrazili jsme do Krkonoš. Samozřejmě bez zkušeností, s minimálním vybavením a bez jakéhokoli plánovaní. První připravenější a poctivá tvrdší akce byla v 17, kdy jsme skrz pořádné hory a doly probrázdili Švýcarsko. Asi tam právě mě cyklocestování chytlo a už nikdy nepustilo!

V čem je cyklocestování jiné od běžného cestování?

Z kola je toho vidět mnohem více, než jen z auta nebo autobusu. No a pěšky toho člověk zase nestihne tolik procestovat. Proto mi přijde kolo jako zlatá střední varianta. Malinko jsem si proto poupravil jedno známé pořekadlo. Moje verze zní: „Nejhezčí pohled na svět je ze sedla kola“

Jaké situace jsou na kole v cizích zemích nepříjemné?

Myslím, že v každé zemi to mohou byt jiné situace. Těžko to nějak shrnout do krátké odpovědi. Někde to třeba může byt nedostatek vody, jinde trny z kaktusu na silnici nebo v mnoho zemích nebezpeční šoféři.

Grand Canyon, USAGrand Canyon, USA

U Indiánů, USAU Indiánů, USA

Grandiózní tábořiště, USAGrandiózní tábořiště, USA

Kolik zemí jsi už takto navštívil?

No víš, že ani nevím přesně? Tipl bych to kolem 20 až 25. Ale ne vždy jde dané země porovnávat. V některých jsme cyklocestovali třeba týden a v některých skoro půl roku.

Chystáš se do nějaké větší exotiky? Třeba Indie na kole …

Momentálně ne. Právě jsem se z půlroční cykloexpedice po Americe vrátil. Takže zase musím chvilku pracovat a žít „normálním“ životem. Když už se ale ptáš na tu Indii…no nevím, jestli by se mi zrovna tam na kole chtělo. Když jsem slyšel, jak nebezpečně se tam jezdí, v jakém stavu tam jsou silnice,
kolik prachu a nepořádku všude…tak si říkám, že tohle asi nebude země zaslíbená cyklistům!

Už po několikáté připravuješ festival; co nás čeká letos v Brně?

Brno je letos trošku jubilejní, neboť se jedná už o 10. festival, a proto jsme si pro diváky připravili speciálního hosta, kterým bude Nicolai Bangsgaard, první Dán, který na kole objel svět. Čeká nás ale spousta dalších zajímavých a dobrodružných povídání ze všech koutů světa. Do programu přispějeme i my s Renčou a uděláme premiérovou projekci o naší právě probíhající cyklocestě, ze které se vracíme pár dní před samotným festivalem. Netradiční a dobrou zprávou pro diváky je, že vstup na brněnský festival Cyklocestování je zdarma. Neplatí se sem tedy žádné vstupné jako na jiné festivaly.

Děkujeme Martinovi za rozhovor.

Více o festivalu cyklocestování se dozvíte zde. Přečtěte si také profil Martina Stillera.

Nejjižnější bod Kuby - Cabo Cruz

Zkušenosti čtenářů

d

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: