TOP 7 míst, kam utéct před zimou, oslavit Nový rok a poznat tamní vánoční tradice

TOP 7 míst, kam utéct před zimou, oslavit Nový rok a poznat tamní vánoční tradice

Vánoční čas by měl být dobou klidu a míru, to je sice pravda, nikdo ale neříká, že není možné vyrazit za poznáním a dobrou kuchyní například do Mexika, Nepálu nebo na Cejlon.

1) Cejlon – dvě jména a hodně tajemství

U jihovýchodního výběžku Indie se nachází ostrov se dvěma jmény. Dříve se mu říkalo Cejlon, ale nyní se již používá novější název Srí Lanka, což v překladu znamená Zářivý ostrov. A zářit má opravdu čím. Pobřeží lemují nádherné pláže, jak vystřižené z letáčků cestovních kanceláří, a s pevninou je spojen pásem korálových útesů, nazývaných Adamův most. Ve vyšších polohách se daří zemědělství a pěstuje se tu například kaučukovník, betelový pepř, hřebíček, vanilka, muškátové ořechy, ale hlavně světoznámý cejlonský čaj. Architekturu zastupuje celá řada staveb z období koloniální správy ostrova, ale i z časů jeho bohaté minulosti. Každý návštěvník si tu najde to své.

2) Mexiko – základy indiánského světa

Monumentální památky předkolumbovské Ameriky, nádherné pláže a i divoké siesty. To všechno je Mexiko a vlastně mnohem, mnohem více. Přestože v Čechách řádí zima, ve Střední Americe svítí slunce. Tamní bary i pláže jsou tak v celku logickou volbou pro novoroční párty. Během cestování však nejde jenom o oslavy, ale i o poznání. Jedním z nádherných měst je například Oaxaca s její vyhlášenou čokoládou, nebo starověký komplex obřadních staveb Monte Albán ležící jen kousek od ní. Vynikající jídlo, čerstvé ovoce, místní tequilla i domácí mezcal dokáží vytvořit úžasnou sváteční atmosféru.

3) Vietnam – vánoční nekonečné pláže

Teplo není od nás jenom směrem na západ, ale i na východ. Vietnam je země, které se otevírá turismu, a díky svému podnebí nabízí ideální odpověď na otázku „Kam utéci nevlídnému počasí“. Jelikož k Vánocům patří i jídlo, je i Vietnam logickou volbou, jelikož jeho kuchyně patří k nejlepším na světě. Dále zde naleznete nádherné jeskyně, vysoké divoké vodopády a nádherné liduprázdné pláže na pobřeží o délce 3000 kilometrů. Své kouzlo mají i vietnamská města jako Saigon nebo vesničky podél řeky Mekong.

4) Malajsie – na Silvestra u Sandokana

Přestože je Malajsie muslimskou zemí, budete mít pocit, jako by tady evropským svátkům podlehli skoro všichni. Stejně tak křesťané jistě podléhají oslavám muslimského ramadánu. Kuala Lumpur je nádherné moderní centrum, které jistě zaujme svým nočním trhem v čínské čtvrti nebo věžemi Petronas Towers. Slavit se dá samozřejmě i mimo města, pak se stačí vydat navštívit například národní park Taman Negara, který ukrývá jeden z nejstarších pralesů světa.

S Malajsií je nedomyslitelně spojeno jméno Sandokan, ten sice asi Vánoce neslavil, ale proč za „ním“ mezi svátky nevyrazit?

5) Bali – teploty pod 30 jen výjimečně

Bali je relativně malý ostrov ležící mezi mnoha dalšími indonéskými sousedy. Přesto vyniká, patří totiž k jedněm z nejkrásnějších míst (podle některých lidí je to vůbec nejkrásnější místo) na zemi. Pláže, terasovitá pole, kultura, bary, zelené lesy a teplota, jenž se po celý rok pohybuje kolem 30 °C, co by si člověk ,pro oslavu Nového roku, mohl víc přát?

6) Barma – rozmanitá země plná úžasných lidí

Myanmar (dříve známý jako Barma) obývá neuvěřitelných 135 etnických skupin, což přispívá ke kulturní, sociální i geografické rozmanitosti. Etnický mix se projevuje i na bohaté zásobě architektonických i kulturních památek, jimiž Barma oplývá. Přestože ty dokáží návštěvníkovi vyrazit dech, je nutné zmínit ještě jednu devízu, a tou jsou místní pláže. Prozatím příliš neobjevené poskytují soukromí lidem, kteří po něm touží, a možnost ukrýt se před dalšími turisty.

Země byla do roku 2011 pod vládou vojenské junty. Od té doby se stále více otevírá světu a nabízí tak zajímavé alternativy ke klasickým místům, kde je možné trávit vánoční svátky. Pokud se cestovatel zdrží do 4. ledna, může s místními oslavit také den nezávislosti.

7) Nepál – pod vrcholky nejvyšších hor

V Nepálu se nachází osm z deseti nejvyšších vrcholů světa. Je to místo, kde se člověk sklání před majestátností hor a přestože sem míří zástupy lidí, může zde nalézt tajemná místa, jež mu vyrazí dech. Treky v Himalájích patří k jedněm z nejkrásnějších a pro každého horala jsou zážitkem. Káthmándú, hlavní město Nepálu ležící v oblasti Bágmatí, dokáže po pořádném treku nabídnout rozptýlení v řadě svých restaurací, barů i dalších kulturních středisek.

Nejširší nabídku průvodců a map světa (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Jenda

Ocenil bych spíš článek Kam utéci před horkem.

Mirek

Bezva, konečně Vánoce oslavit jinak, než jezdit po návštěcách, nebo se koukat na ty stejné pohádky u tv cpát se jídlem od rána do večera 🙂 Tento článek vítám! 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: