I na hojně navštěvovaném Bali stále existují skrytá krásná zákoutí i méně turisty navštěvované a objevené oblasti

I na hojně navštěvovaném Bali stále existují skrytá krásná zákoutí i méně turisty navštěvované a objevené oblasti

Bali je největší turistickou destinací Indonésie. Ne každý ale touží po zprofanových místech, plážích přeplněných turisty a po podnicích nabízejících falešnou verzi místní kultury.

Jako v každé zemi ale i zde existují místa, která by člověk hledající autentickou atmosféru a genius loci neměl minout. Proto přinášíme pár tipů, kam se na Bali můžete podívat.

Menjangan Island a oblast Pemuteran

Ostrov Menjangan je součástí Národního parku Západního Bali. Přejet sem lze lodí z přístavu Labuhan Lalang poblíž pláže Pemuteran v severním Bali. V Pemuteranu patří většina pozemků královské rodině, a tak se místní krajina nachází v dobrém, čistém a takřka nedotknutném stavu.

Menjangan je domovem vzácného indonéského rodu jelena, místně známého jako „menjangan“ (Sambar ostrovní), který dal ostrovu jeho jméno. Obklopuje ho pobřeží s klidnými vodami a korálovými zahradami plnými mořského života, které jsou vhodné pro šnorchlování pro přetrvávající dobrou viditelnost. Na severu se také nachází jedna z mála písčitých pláží na Bali.

Co se týče ubytování, nabízí se například hotel Plataran Menjangan v chráněném parku uprostřed deštného pralesa a kousek od zmíněné pláže. Je sice o něco dražší a luxusnější, ale bývá obklopen jeleny, které (nejen) zde můžete krmit.

Restaurace Jungle Fish a Sari Organik

Charakter města Ubudu ve středu ostrova již trochu pozměnil příval “boho lidí z Instagramu”, kteří se sem sjíždějí na ezoterické dýchánky a přispívají k tomu, že toto centrum kulturního a duchovního života na Bali pomalu ztrácí na autenticitě. Za návštěvu ovšem stojí místa schovaná v terasovitých rýžových polích, a to především původní restaurace v rejžovištích ve směru od Warvick Resort. Pěšky se můžete vydat například do Sari Organik za výtečnou vařenou zeleninou s arašídovou omáčkou zvanou Gado Gado. Cestou potkáte spoustu místních umělců, kteří zde prodávají obrazy nebo ručně vyráběnou bižuterii.

Odtud můžete pokračovat přibližně hodinu dál po stezce až do restaurace Jungle Fish. Ta je posazená na boku hřebene s výhledem do údolí řeky Osh, návštěvníkům nabízí bazén a působivý výhled do rokle. Jedná se sice o dražší podnik, menu je však složené z chutí vícero kuchyní, od italské přes indonéskou až po burgery.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Pláž Melasti na poloostrově Bukit

Zatímco každý zná slavný balijský chrám Uluwatu – jeden z devíti balisjkých chrámů, které mají chránit Bali před zlými duchy, umístěný na okraji skály s výhledem na moře – málokdo již tuší, že se za jeho rohem nachází sestup po schodech až na pláž Melasti. Tato písčitá pláž pod skalními útesy je jedním z nejromantičtějších míst k pozorování západu slunce, téměř za absence dalších lidí.

Asi každý cestovatel, potápěč a milovník přírody slyšel o největší ostrovní říši světa, o magické Indonésii. Tato země se rozkládá mezi asijskou kontinentální pevninou a Austrálií a najdete tady nejlepší potápěčské lokality na světě!

Amed a hotel Meditasi

Amed je součástí dlouhého pobřežního pásu rybářských vesnic. Nachází se na severovýchodě Bali a je to nejnovější oblast turistického rozvoje na Bali. Teprve v roce 2000 byl na silnicích kladen asfalt a telefonní linky byly instalovány v roce 2003. Na amedské pláži je poměrně hrubý černý vulkanický písek, pokud ale budete pokračovat směrem na východ, písek se stává měkčím a mění barvu na šedohnědou. Zdejší moře je také ideální pro potápění nebo šnorchlování. Mimo jiné tu stojí kamenná brána se Smějícím se Buddhou.

V Amedu se dále nachází Meditasi Bungalows, místo proslavené románem Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbertové, která právě zde psala svou knihu. Najdete tu jak spisovatelčin pokoj, v němž strávila čtyři měsíce meditací, tak i postavu duchovního léčitele Ketuta Liyera, jenž s autorkou během jejího pobytu rozprávěl. Tento dnes již trochu proplešatělý starý pán vám za úplatu podá osobní duchovní výklad podobně jako autorce románu.

Z Bali na Jávu za sopkou Kawah Ijen

Fascinující sopka Kawah Ijen na východní Jávě je přístupná z přístavu Banuangi, který se nachází 30 min od Bali. Pokud stojíte o působivou podívanou, místní horníci vás doprovodí až do kráteru. Přezdívá se jim „bojovníci z Kawah Ijen“, protože se živí vynášením velkých kusů síry a jejich práce je jedna z nejnebezpečnějších na světě. V důsledku toho umí tito muži vydržet 5 až 8 minut bez nadechnutí v momentech, kdy se v sopce otočí vzduch a ten se promění v hustou mlhu sopečných výparů.

Jako turisty vás čeká náročnější výstup v plynových maskách. Nahoře spatříte jedno z největších vulkanických kyselinových jezer vůbec. Zvláštností sopky Kawah Ijen je skutečnost, že během noci vyvrhuje modrý oheň.

Ostrov Nusa Penida a zátoka Crystal Bay

Podívat se můžete i na odlehlý ostrov Nusa Penida, někdejší vyhnanství pro zločince a nežádoucí osoby Klungunského království. Nusa Penida sousedí s menším ostrovem Nusa Lembongan, kde to vypadá jako na Bali před 30 lety, divočejší krajina s atmosférou prastarých hinduistických rituálů a legendami o zlých démonech, posedlostí duchy a černé magii. Lembongan je dále propojen mostkem pro pěší a motorky s malým malebným ostrůvkem Nusa Ceningan.

U ostrova Nusa Penida se nachází zátoka Crystal Bay s bohatým podvodním životem, který zde existuje díky tomu, že se nachází mezi Indickým oceánem a Pacifikem. Silné proudění vody mezi planinami Bali a Nusa Penida přitahuje larvy planktonu, a ty zase rozmanité druhy ryb. Za největší atrakci se zde považuje potápění s mantami a měsíčníky (mola mola). Pro velký příliv a odliv se však nedoporučuje potápění za úplňku. Na Nusa Penida a dalších pobřežních místech na východě Bali může být ponor v první čtvrtině fáze měsíce klidný a snadný. Stejné potápění však může být extrémně nebezpečné dva dny po novém měsíci, kdy voda stoupá.

Vesnička Balian

Pokud hledáte klidnější místo pro jógovou praxi nebo dobrou vlnu na surfování, zamiřte na jihovýchod Bali, kde se nachází ospalá vesnička Balian. „Balian“ v místním jazyce znamená „posvátný“ a a cestovní ruch do podoby tohoto místa takřka nezasáhl. Ubytovat se zde můžete třeba v hotelu Balian Beach House nebo v Made’s Home Stay, pokud hledáte cenově dostupné tradiční balijské ubytování.

V Balianu se pohybuje méně surfařů než v Kutě nebo na Bukitu, a proto tu pro sebe můžete najít víc vln. A za jógou se vyplatí vypravit do Shankari’s Bali Retreat, jenž se nachází na hlavní silnici mimo městskou část a přiléhá k posvátné řece Sungai Balian.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí