Komodo a Rinča: cesta na ostrovy draků

Komodo a Rinča: cesta na ostrovy draků

Varani komodští jsou jako bájní draci odpradávna součástí mýtů a legend tradujících se z generace na generaci. Za jejich pozorováním v divoké přírodě se vydejte do Indonésie na ostrovy Komodo a Rinča, kde tito veleještěři vládnou.

Cesta na ostrovy

Cesta na Komodské souostroví není nijak složitá a stačí strávit hodinu krátkým přeletem, abyste se z Bali přesunuli na ostrov Flores, odkud vyplouvají lodě za varany a podmořským světem. Přistanete v malebném přístavním městečku Labuan Bajo, které žilo dlouhé roky především rybařením, v posledních letech je ale jeho krásná zátoka čím dál oblíbenější u místních i cestovatelů.

Zejména pokud cestujete po Asii delší dobu a láká vás představa dobré restaurace s evropským jídelníčkem, potěší vás několik podniků, které v Labuan Bajo vybudovali italští usedlíci a kde si můžete pochutnat na porci výborných těstovin. Po dobré večeři je čas připravit se na dobrodružství na moři a cestu za fascinujícími zvířaty.

Plavba zpátky do pravěku

Z ostrova Flores vyplouvá směrem za varany mnoho lodí různé úrovně servisu a kvality. Vzhledem k tomu, že na lodi budete trávit poměrně dost času, nenechte se zlákat cenami, které vypadají až příliš dobře. Z vlastní zkušenosti doporučujeme raději plavbu soukromou lodí. Je sice o něco dražší, ale zaručí vám, že plavba bude nezapomenutelným zážitkem, ne nepříjemným překvapením – případy, kdy si cestovatelé prohlédnou a domluví plavbu se skupinou na jedné lodi a další den ráno je vyzvedne jiná, neboť ta z předchozího dne se porouchala, nejsou ojedinělé.

Setkání s komodskými draky

Varan byl jako druh ještěra potvrzen teprve relativně nedávno, v roce 1912, kdy dostal své latinské jméno Varanus Komodoensis Ouwens a od té doby za nimi do Indonésie míří stále více cestovatelů. Tento až 3,5 metru dlouhý ještěr je opravdu králem ostrova a nedělá mu problém ulovit i jeleny či buvoly. Komodských draků v místních kopcích žijí téměř dva tisíce a zkušení průvodci vám je pomohou bezpečně obdivovat v divoké přírodě.

Pokud chcete pozorovat varany v pohybu, doporučujeme s průvodcem domluvit návštěvu ostrova Komodo brzy ráno nebo později večer, kdy jsou nejaktivnější, po zbytek dne spíše pod indonéským sluncem lenoší. Co se týče ročních období, nejlepší dobou pro cestu na Komodo je jaro nebo podzim. V období dešťů může být rozbouřené moře a cesta na ostrovy není jednoduchá, v červenci a srpnu zase za varany vyráží největší množství turistů a ceny jsou tak výrazně vyšší v porovnání se zbytkem roku.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Pohádková noc v zátoce kaloňů

Odborníci na Indonésii z cestovní kanceláře GO2 doporučují k poznání oblasti v okolí ostrovů Komodo a Rinče dvou nebo třídenní plavbu. Na ostrovech v této oblasti ale není možné nocovat, nechte se tedy ukolébat vlnami a pohledem na nebe poseté hvězdami přímo na lodi.

Krásným místem k zakotvení je zátoka kaloňů, kde máte možnost spatřit dalšího unikátního obyvatele této oblasti – kaloně malajského, největšího létajícího savce na světě. Hejna kaloňů každý večer vylétají z ostrova hledat potravu (především ovoce a květy) do okolí a pozorovat let těchto obrů, jejichž rozpětí křídel dosahuje až dvou metrů, je třešničkou na dortu cesty za zvířecími obyvateli Komodských ostrovů.

Nevšední zážitky i nádherné pláže

Plavba mezi ostrovy není jen o unikátní fauně. Výhledy z lodi i zastávka na Pink beach vám přiblíží přírodní krásy této oblasti. Pláž získala své jméno díky červeným korálům, jejichž částečky dodávají zdejšímu písku růžový nádech a dokud si na něj sami nestoupnete, může se zdát, že jde jen o povedený optický klam. Připravte si také šnorchl a brýle, příležitostí k pozorování podmořského života je tu nespočet.

Zastávkou, kterou byste neměli vynechat, je také rybářská vesnice Kampong. Žije zde přibližně tisícovka obyvatel a je dobrým způsobem, jak se alespoň trochu seznámit s místním způsobem života.

Podmořský ráj

Okolí ostrovů je jednou z nejkrásnějších oblastí k potápění v celé Indonésii a budete tu mít opravdu mnoho příležitostí k obdivování neporušených korálových útesů a života na nich. Při troše štěstí si tu zaplavete nejen s mnoha pestrobarevnými druhy ryb, ale také s mírumilovnými mantami, jejichž ladné pohyby nepřestávají potápěče fascinovat.

Byla by opravdu škoda po návratu z výpravy za komodskými draky vynechat poznávání ostrova Flores. Můžete tu strávit jen několik dní, ale klidně také dva týdny a jeho příroda, nádherná jezera, sopky a pláže vás hned tak neomrzí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí