Orangutani na Sumatře: ojedinělý zážitek v srdci pralesa

Orangutani na Sumatře: ojedinělý zážitek v srdci pralesa

Indonéský ostrov Sumatra se pyšní jednou z nejkrásnějších a nejzajímavějších krajin na světě. Najdete tu největší kráterové jezero na světě, mnoho sopek (včetně hory Kerinci, nejvyšší sopky Indonésie), unikátní faunu i floru a tak není divu, že je příroda ostrova zařazena na seznamu světového dědictví UNESCO.

Nyní se ale pojďme zblízka podívat na jeden z neopakovatelných zážitků na tomto ostrově – trek národním parkem Gunung Leuser, kam se vyráží na pozorování a krmení orangutanů v divoké přírodě.

Orangutani na Sumatře

Orang-Utan, v indonéštině lesní člověk (orang=člověk, utan=les), je klidné, mírumilovné zvíře, které tráví většinu života právě v korunách stromů. Živí se hmyzem, výhonky, ovocem a kůrou stromů. V indonéském pralese jich bohužel žije posledních pár tisíc, stejně tak na nedalekém Borneu, neboť je ohrožuje kácení deštných pralesů a pytláci. Aby mohly orangutany pozorovat i příští generace cestovatelů, doporučujeme dodržovat pokyny zkušených průvodců a chovat se ohleduplně ke zvířatům i přírodě.

Vyrážíme do národního parku

Nejběžnějším způsobem, jak se po příletu dostat do národního parku Gunung Leuser, je přejezd z města Medan na severu Sumatry do 130 kilometrů vzdálené vesničky Bukit Lawang, která je vstupní bránou do parku.

Po příjezdu vás místní rangeři poučí, jak se správně na treku chovat a hned vás čeká menší “ochutnávka” toho, na co se na cestě džunglí můžete těšit. Bukit Lawang je totiž sídlem rehabilitačního centra pro orangutany a tak budete svědky krmení těchto fascinujících zvířat na krmící plošině.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Trek sumaterskou džunglí

Samotný trek džunglí je skvělým zážitkem. V národním parku, který je svou rozlohou 20 tis. km2 největším přírodním parkem v jihovýchodní Asii, žije 130 druhů savců, přes 300 druhů ptáků, dnes už vzácní a ohrožení sumaterští sloni, dvourozí nosorožci, tygři sumaterští a také právě orangutani.

Pokud se sem vydáváte v období dešťů, můžete se při troše štěstí setkat také s botanickou zajímavostí – v tomto období rozkvétá Raflesie, unikátní květina, jejíž květ má v průměru až jeden metr a je tak největším květem na světě.

Setkání s orangutany a nezapomenutelné zážitky

Během cesty džunglí se vám budou nad hlavou houpat gibboni, makaci, krásné opičky Thomas Leaf, které ihned rozpoznáte díky jejich šedo-černo-bílé srsti a další obyvatelé pralesa. Ten nejunikátnější zážitek vás ale ještě čeká. Zkušení průvodci vám zprostředkují opravdu blízký kontakt s orangutany a na krmení těchto inteligentních primátů přímo v divočině, bez jakýchkoliv bariér, budete vzpomínat celý život.

Nenechte si ujít také třídenní výstup na  třetí nejvyšší sopku v Indonésii – Rinjani. Divoká zeleň vás nadchne.

Zajímavou “tečkou” na závěr treku je plavení se po říčce Bohorok na místních “raftech” zpět do vesnice Bukit Lawan. Typické rafty tu tvoří velké černé pneumatiky svázané k sobě a plavba na nich je zábavná. Ti, kteří raftům příliš nefandí, se mohou do vesničky projít podél břehu řeky.

Ke sdílení zážitků doporučujeme posezení v restauraci Bukit Lawan Indah, kde nejen výborně vaří, ale každý večer tu hrají na kytaru místní průvodci své vlastní písničky.

Sumatra ale nabízí mnohem víc a trekem do džungle její poznávání nekončí. Přečtěte si další tipy na zajímavá místa na ostrově.

Zkušenosti čtenářů

Jenda

článek byl napsán 16.4.18 a dnes je 3.4.18. Nechááápu !!

Renáta

V Bukit Lawang jsme byli v lednu 2018, takže pokud někdo míří do těchto míst, mohu poskytnout aktuální informace, levné ubytování, ceny, suprovního průvodce a jak se nenechat napálit  od místních „zprostředkovatelů“. Doprava přímo z Medanského letiště, ubytování za cca 100,-kč  s koupelnou, terasou, a výhledem do džungle na opice, je tam drhé pivo, ale kdo by si ho v tom horku nedal :-), naopak levné jídlo, milí lidé a páteční trh.

Majda
Renáta:

Ahoj Renáto, jedeme letos v červenci. Budu moc ráda za sdílené info, zatím jsem měla vyhlídnutou společnost sumatra-ecotravel, ale jestli máš zaručený tip, sem s ním prosím. Nebo sem: [email protected]

Renáta
Majda:

tak vydrž, pisnu do mailu. do konce týdne.

Jakub Kostka
Renáta:

Dobrý den,
začatkem července letíme na měsíc na sumatru a první zastavkou je právě Bukit Lawang. Tudíž bych moc uvítal informace jak se tam z medanu co nejlepe a levně dostat. A další info ohledně průvodce, ubytovaní (plánuju dvoudenní trek džunglí). Předem děkuji za odpověď ( prosím do mailu [email protected])
S pozdravem,
Jakub Kostka

Honza
Renáta:

Ahoj, mohu te Renato take pozadat o info na [email protected]? Diky

Pavel
Renáta:

Ahoj, Renáto, při naší cestě v dubnu 2019 plánujeme zhruba týden pobytu na Sumatře. je to samozřejmě hodně málo, ale každopádně do Bukit Lawangu zamíříme (manželka a já). Mohu poprosit o kontakt na Tebou dopočeného průvodce, případně uvítáme i pomoc s přesunem z medanského letiště a doporučení na solidní nedrahé ubytování. Uvítáme i doporučení, co mít s sebou mimo obvykle „nezapomínané“ věci. Předem moc děkuji. Kontakt: [email protected] .

Katka
Renáta:

Ahoj Renáta, chystáme sa do BL teraz v septembri, bola by som vďačná za všetky dobré infošky. Moc ďakujem. Môj email: [email protected].

Petra

Ahojky Renáto, prosím o také blizší info do mailu.. my vyrážíme příští týden a chceme se v Bukit Lawangu zdržet pár dní.  díky Petra         [email protected]

Pavlína

Ahoj Renáto, my se na Sumatru chystáme letos v srpnu. Také uvažujeme  o 2 denním treku do džungle, který zprostředkovává společnost Sumatra EcoTravel. Máš s touto společností nějakou zkušenost? Případně bych tě poprosila o jakékoliv jiné tipy na zprostředkovatele, levné ubytování apod. Předem moc díky! (prosím na email: [email protected])

Honza Velda

ahoj Renato,
prosim ,mohl by od Vas take dostat nejakej soucasne informace a tipy.
[email protected].
Diky a hezky den Honza

Inka

Ahoj Renata, ak by bolo možné môžeme sa skontaktovať? Plánujeme cestu na Sumatru a zopár vzácnych rád by sme veľmi uvítali. Pôvodne to malo byť Bali a ostrovčeky, ale tam sme už raz boli a na nete som si všimla veľa dobrých ohlasov aj na Sumatru a my, tri kamošky a jednej z nás synovec, máme radi turistiku, prírodu, zvieratá…sme dobrodruhovia. Chceme tam ísť na bez cestovky, už sme tak absolvovali Vietnam, Kambodžu, Sri Lanku, Laos, Thajsko a Island. Vopred ďakujem. Moj e-mail, [email protected].

Pavel

Ahoj Renáto,
v listopadu taktéž plánujeme navštívit Bukit Lawang a rovněž se budeme přepravovat z Medanského letiště.
Tímto bych Tě chtěl tedy moc poprosit, zdali by jsi mi do mailu [email protected] mohla sdělit svoje cenné poznatky z této cesty?
Přeji Ti pěkný den
Pavel

Katka

Ahoj Renátka, budem vďačná za všetky infošky ohľadom presunu z Bali na Sumatru a výlet za orangutanm, kde čo ako a za koľko.Samozrejme aj ubytko o ktorom píšeš, prípadne ďalšie potrebné info. Môj e-mail je: [email protected]
Ďakujem Ti veľmi pekne. Chceme ísť tento rok na jeseň.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí