Dech beroucí sopka Bromo aneb Sopečný král v Indonésii

Dech beroucí sopka Bromo aneb Sopečný král v Indonésii

Při návštěvě Indonésie, která leží na obou stranách rovníku, mezi kontinentální Asií a Austrálií, prožijete velké množství příjemných zážitků, ať už navštívíte kterýkoli z více jak sedmnácti tisíc kouzelných ostrovů.

Téměř měsíc jsme pobývali na  Bali a Jávě, tomto exotickém místě na světě a obdivovali jsme překrásné smaragdové oceány s nádhernými plážemi, divoké džungle, rušná města, sirná jezera, spící, vyhaslé i aktivní sopky, úchvatnou přírodu i zvláštní zvyky místních obyvatel, kteří stále žijí v zajetí pro nás nepochopitelných zvyků, pověr a tradic.

Lidé jsou zde stále obklopeni bohy, duch i démony a jen tady se dozvíte o balijském rozdělení vedlejšího světa do tří pásem. To, které je vyhrazeno bohům se nachází vysoko v horách a je ho potřeba uctívat. Střední, tedy druhé, je určeno lidem a třetí patřící démonům je v moři, pod jeho hladinou a tomuto místu se balicí vyhýbají, jak jen můžou. Od místních lidí jsme se dozvěděli z vyprávění řadu legend a bájí.

Jávský NP Bromo – Tengger – Semeru

Bali se může pro vás stát i jakousi základnou, či odrazovým můstkem za poznáním nedalekých sousedních ostrovů Jávy nebo Lomboku, tak jako nám. Pokud milujete přírodu, milujete napětí a obdivujete sopky, pak by na předním místě vašeho cestovního seznamu neměl chybět jávský Národní park Bromo – Tengger – Semeru, který leží v nadmořské výšce od 750 až do 3 670 metrů a taktéž na Jávě ležící úžasné kráterové jezero Kawah Ijen v Náhorní plošině Ijen.

Mnohokráte jsem viděl sopky Batok, Kursi a stále kouřící Bromo v Moři písku na fotkách, ale to co vidíte v reálu je něco úplně jiného, neskutečného. Nejen tyto ale všechny zdejší sopky se zde nacházejí v nejaktivnější sopečné oblasti na světě.  Při návštěvě a pobytu ve vás tato krajina vyvolá opravdový respekt a v hlavě se vám honí ty nejkatastrofičtější scénáře a říkáte si co kdyby? Přitom místní lidé se raději nastěhují okolo sopek, než by měli bydlet v blízkosti moře. Zůstávají tam i přesto, že zde dochází ke katastrofálním explozím, kdy síra a temný kouř dusí lidi a popel zase všechno rostlinstvo v širokém okolí.

K sopečnému králi

K sopce Bromo (2 392 metrů) jsme se vydali z Bali časně ráno. Trajektem jsme přepluli krátkou tříkilometrovou Balijskou úžinu a podél pobřeží Madurského průlivu přijeli do přímořského města Probolingo a dále přes Sukapuru, Wonokerto a Nagadisari, což je vstupní brána jak do Národního parku, tak do kouzelné horské vesničky Cemoro Lawangu.

Na konci této pestrobarevné vesnice, se před námi objevil neskutečně fotogenický začínající kráter vyhaslé sopky Gunung Tengger, jehož průměr je přibližně osm kilometrů. Sopky Kursi, Batok s „useknutou“ špičkou se zvrásněnými svahy a stále kouřící Bromo je pohled, nad kterým se tají dech.  Každý si udělal nespočet neopakovatelných snímků a přes doslova černé pouštní pole jsme pokračovali pěšky k sopce. Ono písečné pole se jmenuje Moře písku, na kterém je nedaleko od úpatí monte Bromo i betonových schodů, které musíte zdolat, chcete-li nahlédnout do kráteru sopky, i pozoruhodný hinduistický chrám.

Po vyšlapání 249 schodů jsme se dostali na okraj kráteru, kde nás čekala v pravdě skvělá odměna. Pohled do obrovského kouřícího kráteru procházka úzkou pěšinou okolo něj, nebo pohled na Moře písku je nesmazatelný zážitek na celý život.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

V krajině Tenggeřanů

Při cestě z kráteru jsme se dozvěděli, že v blízkém okolí sopky Bromo žije ve zhruba čtyřiceti vesnicích téměř tři sta tisíc Tenggeřanů, kteří se výrazně liší od Javánců, jak jazykově tak etnicky i kulturně.

Jsou neskutečně pracovití, což při průjezdem krajinou vidíte na každém kroku. Doslova žasnete, jak jsou udržována úrodná sopečná pole v nepředstavitelně strmých svazích, kde pěstují cibuli, česnek, kukuřici i brambory. Pod prací jejich rukou nepřehlédnete vkusně upravené zahrady plné exotických květů. Tenggeřané dodnes věří půvabné legendě o královně Rara Anténg, která byla dcerou posledního majapahitského krále, které se narodilo pětadvacet dětí, ale jelikož zapomněla na daný slib, bohové je potrestali nemocemi a smrtí. Vše zachránil otec, který obětoval nejmladšího syna bohům. Po silném výbuchu vznikla hora a sopka Gunung Bromo.

Tato legenda se zde oslavuje svátkem, zvaným Kasada. Jde o pohyblivý svátek a jeho oslavy začínají motlitbami u hinduistického chrámu a poté se všichni věřící společně vydají nahoru ke kráteru, kde odevzdají bohům obětiny. Kladera se zaplní penězi, ovocem, jídlem a všemi možnými plody, které vypěstovali v úrodné sopečné půdě.

Přestože jsme kvůli mlze neviděli v dálce kouřící obrovitou sopku Semeru měřící 3 676 metrů, návštěva popsané oblasti nás doslova uchvátila a jsme zvědavi na další kouzelné místo Kawah Ijen.

Zkušenosti čtenářů

Milena W.

Fero……tleskám,jen nechápu,jak to všechno stíháš psát sam i jinam 😉 Máš neskutečné zážitky z cest a co já vím,tak stihneš ještě rozdávat jinde (Srí Lanka)ze svého dobrého srdce. Jsem ráda,že Tě znám

Jenda
Milena W.:

Tak možná někomu veme, v mým věku už se to nestává, dokonce ani včera, kdy jse m viděl letošní první minisukni (-: Ale je pravda, že ten pohled potěšil.
jinak vám děkuji za názory, omlouvám se autorovi, protože tyto příspěvky sem příliš nepatří a přesouvám se na stránky Ústavu pro jazyk český, jelikož z jejich strany nepociťuji žádnou aktivitu a konekonců je dotuji ze svých daní, no ne. Nepřidá se někdo ?

Jenda
Milena W.:

Můj příspěvek se jmenuje Africké putování, elektronická adresa je uvedena, tak můžeš okomentovat..

Jenda
Jenda:

a sakra, to mělo být až na konci, za Ferdou )-:

Jenda

A jéjé, to je zase móda. Jazyková. Říkat, že to „bere dech“. Mě teda ještě žádný pohled, na cokoli, dech nevzal. Stále jsem dýchal normálně.
Nedávno bylo všechno „vlastně“ a teď je zas kdeco „dech beroucí“. Áááách jo..

MartinT.
Jenda:

To jsem rád, že někomu záleží ještě na tom, jak se dnes píše a plně souhlasím. Já jsem byl alergický na slovo „tajemný“, „magický“ a v souvislosti s Indonésií i na „lidojedy“, které různí autoři viděli skoro všude, byť jen „bývalé“. Autor má ale pravdu v tom, že sirné výpary v okolí samotného Broma jsou skutečně částečně „dech beroucí“, takže bych mu to toleroval 🙂 Já ho v souvislosti s Bromem popadal – přece jen, běhejte v 5 ráno kolem sopky v 2500 metrech po výjezdu od hladiny moře…
Ještě na okraj: více informací k Tenggerům zde (bez mezer): http://www.tenggara.net/index.php?option=com_content&task=view&id=262&Itemid=11

azach
Jenda:

Tedy mě je už 54 a slovní spojení „dech beroucí“ si pamatuji ještě z dob svého útlého dětství, takže si myslím, že to není žádný novotvar nebo něco, co by se běžně neužívalo již dávno dříve…

Anitram.72
Jenda:

PRO JENDA: Vážený pane Jendo,nevím jakou jazykovou módu Vy vyznáváte,ale podívejte se co jste napsal Vy.Možná by jste se měl po ránu na sebe podívat do zrcadla a možná by Vám dech nestačil, snad jste se už ani nenadechl a jen závidíte zážitky obyčejným lidem,kteří zde píší jen své dojmy z cest,které nezůstaly jen snem.Prosím nekritizujte,protože jen Vy jste nejspíše zůstal pouze u svého ÁÁÁch..jo ,a nebyl jste ani v Beskydech.Vaše příspěvky jsou opravdu TRAPNÉ,DĚKUJEME NEPOUČUJTE SVÝM OMEZENÝM ROZUMEM,rušíte tady celou diskuzi blbostma, o které tady nikdo nestojí!

Jenda

Tak to je opravdu móda, teď jsem četl na seznamu nebo idnes, nevím, o výstupu na nějakou sopku v Kostarice a taktéž to autorovi „bralo dech“.
Alergii mám také na „přítel, přítelkyně“ ve významu sex. partner. Když někdo říká: „jedu na dovolenou s přítelem“, řeknu: „a kam pojedeš/bys jela s nepřítelem ?“.
Ale co vyhrálo na celé čáře byla věta pronesená ve veřejnoprávním rozhlase: „dalajláma je duchovní lídr Tibetu“. Supr, ne ?

dan
Jenda:

ok, příště budu říkat, jedu na dovolenou se svojí sexuální partnerkou :)) ne, uznávám, že slovo přítelkyně je fakt blbý. ale na druhou stranu, jak chceš nazvat slušným slovem dotyčnou, aby si jí neurazil, když to není manželka nebo nastávající nebo exmanželka? napadá mě jedině „mladá“ :))

Chameau
Jenda:

Prece jen mi je 45, tak jsem zaregistroval mozna behem doby docela dost „in“ slov… To, ze je spousta veci „skvelych“ uz asi nikoho nezaujme, ale mame dalsi – „rozkryje se pripad“, objevi se „kauza“, hokej se nehraje na stadionech, ale v „arenach“ a z faulu „rezultuje“(to je fakt perla)primy kop… To jen tak, co jsem si narychlo vzpomnel.

dg

No já myslím, že nějaká přírodní krása opravdu může DOSLOVA člověku vzít dech. Teda aspoň na chvíli. Zažil jsem to.

Ferda

Jsem pisatelem tohoto příspěvku a těší mě jakou to přineslo odezvu. Je vidět,že Hedvábnou stezku lidé čtou a to je skvělé.Všem chci říci,že nejsem spisovatel ani novinář, natož češtinář a vše co píšu jsou mé postřehy a hlavně podělení se o zážitky,které na svých cestách s přáteli prožívám.Rád se o ně podělím a píšu to, kde jsem opravdu byl. Právě také k tomu přikládám fotky.Ono napsat cokoli a očemkoliv není až tak velký problém a rád si přečtu právě vaše příběhy, denníky nebo cestopisy. Skrývat se pod nějakou předzdívkou je fajn a vézt kritiku či polemiku též.Tak se budu těšit na váš příspěvek……. ferda

Pavel

Ahoj Ferdo,
plánuji cestu do Indonésie,bylo by možné od tebe dostat info o cenách? Uvítal bych ceny o ubytování,stravě na ulici,přesuny busem,případně vlakem nebo lodí a vstupy do památek. Ať se mohu připravit 🙂
Díky moc.
Pavel

Andrej

Ahoj Ferdo a Pavel

taktiez planujem cestu na Jul a zaujimali by ma rovnake informacie.
nedalo by sa nejak skontaktovt emailovo popr vsetci traja a dat nejaky uvod do problematiky?

Dakujem

Andrej

Ahoj Ferdo a Pavel

taktiez planujem cestu na Jul a zaujimali by ma rovnake informacie.
nedalo by sa nejak skontaktovt emailovo popr vsetci traja a dat nejaky uvod do problematiky?

Dakujem

Pavel
Andrej:

Tak vidím,že budeme muset sehnat informace odjinud 🙂

Petra
Pavel:

tak to pis do prislusne sekce, ne? Indonesie je levna, postaci 10 USD / osoba / den, kdyz nebudes rozhazovat.

Ferda

Musím se omluvit,za nezodpovězení pár dotazů.Pokud mi napíšete na email vždy odpovím. Není v mých silách obejít vše co dávám na různé cestovatelské portály. Zabírá to mnoho času a já se snažím stále něco psát z cest,kde jsem právě byl.Nyní jsem se vrátil ze Srí Lanky a letím tam zase v dubnu na tamní Nový rok. Díky za pochopení. Ferda z hor

brigita falcovikova

byli sme tam a moc sa mi to pacilo

brigita falcovikova

byli sme tam a moc sa mi to pacilo

brigita falcovikova

byli sme tam a moc sa mi to pacilo

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí