Co nevynechat při návštěvě Bali? Výšlap na sopku, procházka po rýžových polích či vodopády

Co nevynechat při návštěvě Bali? Výšlap na sopku, procházka po rýžových polích či vodopády

Plánování dovolené může být o nervy, zvláště pokud patříte mezi blázny, jako jsem já, kteří chtějí vidět doslova vše. Co tedy při návštěvě Bali nevynechat?

Na Bali jsem strávila necelé dva měsíce a stejně je spousta míst, která jsem vidět nestihla. Každá část Bali je jiná a nabízí nepřeberné možnosti aktivit.  Můžete se celé dny válet na dlouhých písečných plážích, vyšlápnout si sopku, rochnit se v jednom z nejlepších akvaparků Asie (dle TripAdvisoru), koupat se pod vodopádem a mnoho dalšího. Fantazii se meze nekladou a Bali si tak získá srdce každého turisty, ať už batůžkáře nebo náročného cestovatele prahnoucího po luxusu.

Bali je krásný ostrov, avšak rozhodně se nejedná o neposkvrněný ráj na zemi. Turismus je na vzestupu, což hlavně v nejrušnějších letoviscích po čas hlavní sezony může být problém. Dobrou zprávou je, že sever ostrova je na tom mnohem lépe než jih, a tak se zde stále dají najít místa turismem nezničená, kde si můžete užít poklidnou dovolenou daleko od davu lidí.

Top aktivity

Za 7 týdnů na Bali jsem navštívila Kutu, Ubud, Candidasu, Amed, Singaraju, Kintamani a Pemuteran. Bali je maličký ostrůvek, cesta ze severu na jih trvá zhruba 4 hodiny (záleží na dopravě), vše je tudíž na dosah ruky a vaše možnosti neomezené. Zde je pár tipů, co na Bali rozhodně neopomenout.

Chrámy po celém ostrově

Hinduistické Bali je chámy doslova poseté, dokonce (téměř) každá domácnost má své vlastní posvátné místečko, kam každé ráno přinášejí dary bohům v podobě jídla. Chrámy se staly symbolem Bali, znázorňující místní kulturu a historii. I dnes slouží jako místa k modlitbě a uctění bohů, což je zapotřebí respektovat. Obecně platí, že pro vstup do chrámu je zapotřebí mít na sobě sarung (velký šátek ovázaný kolem pasu jako dlouhá sukně), který je na většině míst k zapůjčení.

Nejimpozantnějšími chrámy jsou určitě Tanah Lot, Uluwatu nebo Pura Ulun Danu Bratan. První dva zmíněné se nacházejí na pobřeží západní a jižní strany ostrova, Pura Ulun Danu Bratan se nachází v severní části ostrova na jezeře Beratan. Ať už se rozhodnete navštívit kterýkoli chrám, rozhodně nebudete litovat.

Výšlap na sopku

Za doporučení rozhodně stojí výšlap na 1 700 metrů vysoký Mt Batur. Výšlap začíná v brzkých ranních hodinách, neboť vaším cílem je dostat se na vrchol před rozbřeskem, abyste si mohli užít dech beroucí východ slunce. Na výšlap vás rádi dovezou z kteréhokoli místa na Bali, osobně však doporučuju se ubytovat ve vesnici  Kintamani a vyhnout se tak zdlouhavé cestě k úpatí sopky.

Samotný výšlap trvá zhruba 2 hodiny – záleží na vaší fyzické zdatnosti. Je dobré mít pro výšlap průvodce, ve tmě se jde lesem a poté po strmém sopečném úpatí, které je hodně kluzké. Fyzická zdatnost a opatrnost jsou na místě! Na sopku byste měli dorazit před šestou hodinou ranní, kdy se začíná rozednívat. Výšlap je obzvláště v balijském vedru náročný, ale ten východ slunce stojí za to!

Rýžová políčka

Rýžová pole jsou dalším ze symbolů Bali a jsou k vidění po celém ostrově. Nejznámější jsou Tegalalang Terrace v okolí Ubudu, nicméně při cestování po ostrově na takovéto terasy a pole narazíte na každém rohu.

Rýžové terasy Tegalalang se nachází asi půl hodinu jízdy od Ubudu. Doporučuju se na terasy vydat brzo ráno, kdy ještě není příliš vedro. V pravé poledne se totiž na terasách potíte jako dveře od chlíva. Je dobré mít s sebou pár indonéských rupií jako příspěvek místním za to, že vás na svou část políčka pustí. Pouze neudělejte tu chybu, že veškeré peníze dáte hned prvnímu farmáři. Na terasách je jich několik, a vůbec je nezajímá, že jste už štědře obdarovali farmáře souseda.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Monkey Forest

Opičí rezervace a hinduistický chrám se nachází v srdci Ubudu. Neočekávejte opice v klecích, ty se totiž pohybují volně a dávají vám jasně najevo, kdo je tady pán. Samozřejmě opičky. Skáčou a lozí po vás, jak se jim zachce. Jsou na lidské návštěvníky tak zvyklé, až se naučili lidem lozit do tašek a brát si, co se jim zlíbí (v mém případě GoPro kamera). Obezřetnost je na místě. Pokud Ubud je mimo plán vaší dovolené, tak opičky můžete potkat v Uluwatu chrámu nebo na vrcholku sopky Mt Batur.

Pláže v tropickém ráji

Bali je známé krásnými písečnými plážemi. Musíte však vědět, kde je najít.  Za nejskvostnějšími plážemi se vydejte na jih ostrova, kde pláže jsou jako vystřižené z reklamu na tropický ráj. Nejkrásnější pláže jsou bezesporu Nyang-Nyang, GreenBowl nebo Gunung Payung. Všechny se nacházejí na samém jihu ostrova a jsou od sebe vzdáleny pár minut jízdy na motorce.

Tyto pláže jsou turisticky málo poznamenané, lehátka ani žádné stánky s občerstvením zde neočekávejte. Nedá se dojet až na samotné pláže, vždy musíte zaparkovat na vrcholu kopce a sejít dolů. Moře je krásně čisté, je však docela bouřlivé. I proto zde můžete narazit na surfaře nebo si surfing vyzkoušet (pro začátečníky je však vhodnější Kuta a okolí). Na GreenBowl očekávejte opice, které se vám budou snažit vzít jídlo a pití.

Plavání pod vodopádem

Vodopády se nacházejí převážně v severní části Bali a většina z nich je dobře přístupná i bez průvodce. Ty větší vodopády jsou Sekumpul a GitGit, z těch menších pak Aling-Aling nebo Sing-Sing. Pod některými vodopády se můžete koupat nebo do nich skákat (závisí na ročním období), my se koupali pod Sing-Sing.

Byla to úplná náhoda, zaparkovali jsme na parkovišti u místního slumu a bez jediného slova se k nám jako průvodci přidali dva Balijci. Jak jsme se průvodcům vždy vyhýbali obloukem, tak tady jsme nelitovali. Brodili jsme se řekou až k samotnému vodopádu, kde jsme se okoupali v malé laguně. Rozhodně to byl velký zážitek!

Rušná Kuta

Kuta je turistickým centrem s nespočtem restaurací, obchodů, diskoték a nákupních možností. Za zmínku stojí Pandora Experience, což je úniková hra (Excape Room), která nabývá na popularitě i u nás v Česku. Na rozdíl od našich únikových her je však velmi interaktivní, to znamená, že kromě pouhého řešení hádanek musíte také například prolézat větracími šachtami a podobně. Na výběr máte ze tří tematických místností.

Dlouhá písečná pláž v Kutě je skvělým místem pro milovníky surfování. Na své si přijdou jak zkušenější surfaři, tak úplní začátečníci, neboť surfařskými školami se to tady jen hemží. Po aktivním dni na surfu si na pláži můžete vychutnat romantiku v podobě krásné západu slunce. Nutno však podotknout, že pláž nepatří mezi nejčistší, a hlavně v zimním období je plná odpadků naplavených z moře.

Pro milovníky chlorované vodní zábavy se v Kutě nachází jeden z nejlepších akvaparků v Asii a i na světě (dle Trip Advisoru). Skluzavky jsou vcelku adrenalinové, a přestože se i na těch nejakčnějších skluzavkách dají vidět děti od 130 cm, já se především na populární Climax dívala pouze z povzdálí.

Po rušném dni se v Kutě se dá prožit ještě rušnější večer. Můžete zajít na vše, co můžete snít a vypít, na BBQ do Sky Garden – nejvyhlášenější diskotéky na ostrově. BBQ se pořádá každý den v podvečer a člověk se nacpe za pár korun.

Dalším skvělým místem k večerní zábavě je podnik Frankenstein Laboratory. V tomto kabaretu/restauraci na motivy Haloweenu se nudit nebudete! Nejprve si dáte pár drinků stylově servírovaných v injekčních stříkačkách nebo transfuzních pytlících, zároveň si můžete nechat tematicky pomalovat obličej (facepanting). Kolem osmé hodiny začíná hlavní program večera, hosté se přemístí z baru do restaurace s podiem, kde po zbytek večera probíhají skvělá kabaretní vystoupení. Vstup do Frankeinstein Laboratory je možný pouze po předchozí rezervaci a je zdarma. Člověk zaplatí pouze za to, co vypije a sní (ceny jsou však na Balijské poměry vyšší).

Slovo závěrem

Ať už jsou vaše představy o dovolené snů jakékoli, Bali vás rozhodně nezklame. Ostrov s jedinečnou přírodou a unikátní kulturou má blízko ke skutečnému ráji na zemi a upoutá širokou škálu turistů, od objevovatelů s krosnou až po náročné cestovatele.

Zkušenosti čtenářů

Filip

Ahoj, moc pěkný článek. 🙂 S nejhezčí pláží mohu jen souhlasit. A kdo by chtěl ještě další tipy a inspiraci pro cestu na Bali, koukněte na BALIEXPLORING.com!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí