Bali – ostrov bohů nebo turistická past?

Bali – ostrov bohů nebo turistická past?

Bali je jedna z turisticky nejoblíbenějších destinací v jihovýchodní Asii. Co všechno tento hinduistický ostrov nabízí? Kromě příjemného koupání a celoročního teplého klimatu zde můžete také navštívit spoustu tradičních chrámů a obřadů a nebo ochutnat vynikající asijské speciality. Přečtěte si reportáž pravidelného návštěvníka!

Na Bali jezdím pravidelně už deset let. Často slýchávám, jak krásné to zde bývalo před lety, než bylo Bali zastavěné, a že se kouzlo ostrova pomalu vytrácí. Proč tu stále pořád, stejně jako mnoho dalších cizinců, jsem?

Proč se mi na Bali líbí?

Na Bali si každý návštěvník něco najde – pláže, exotickou přírodu, místní tradice a hlavně pohodu. Turisté jsou zapojeni přímo do života na ostrově. Pokud sami nechcete, nemusíte být zavření v resortech a separovat se od místních jako třeba v Egyptě. Po dni stráveném na pláži u moře můžete v klidu prozkoumat okolí. Vidět a zažít pestrobarevnou ceromonii, vystoupat na sopku, ochutnat místní jídlo ve stánku a nebo zajít na příjemnou masáž.

Pohostinnost a nikdy nekončící úsměv

Ostrov v nejoblíbenější turistické části je na jihu naplněný až k prasknutí. Žijí zde nejen Balijci, ale i ostrované z celé Indonésie, kteří zde pracují nebo se příliš na svých domovských ostrovech odlišují a užívají si na hinduistickém Bali azylu. A co na to Balijci? Nic moc je nerozhází, věnují se především svým ceremonijím, masírování nožek, kohoutích bojovníků a klábosení se sousedy. Když je a jejich kulturu respektujete, respektují oni vás. Úsměv od ucha k uchu je poznávacím znamením většíny ostrovanů. Hned je lépe, když se na vás lidi v okolí nemračí.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Pelan Pelan (pomalu, pomalu)

Někteří turisté občas zanadávají na častou nedochvilnost a ležérnost místních obyvatel. Není to ale jeden z důvodů, proč jsou vlastně tady? Neznám moc lidí, kterým vyhovuje uspěchaný život. Ten na Bali opravdu nehledejte. Na druhou stranu se občas musíte obrnit trpělivostí. Na rychlost se tu opravdu moc nehraje. Často slýchávám, jak se tu vše zdražilo a že turisté mají vyšší ceny než místní, což je nespravedlnost do nebe volající. Nespravedlivé to je, avšak Balijci nesedí na hroudě zlata a stejně jako většina z nás se snaží někde si vydělat a nic moc nedělat. Proto neočekávejte, že jako bílý turista dostanete vše za stejné ceny jako místní.

Pokud plánujete tento indonéský ostrov navštívit, přečtěte si rozhovor s Marcelem Žitníkem, který na Bali už několik let žije!

Pláže, pláže a zase pláže

Občas zaslechnu od známých, že slyšeli, že na Bali jsou krásné pláže, bílý písek, prostě tropický ráj. To je mylná představa. Pláže na Bali určitě nejsou jako ty v Karibiku. Přesto tu najdete několik velmi hezkých míst ke koupání. Například nejjižnější část Bali Nusa Dua nebo zátoka Jimbaran nabízí velmi hezké pláže s bílým pískem. Naproti tomu klid a pohodu nehledejte v rušné Kutě nebo Legianu. Nezapomeňte také, že Bali je mekka příbojového surfingu. Některá místa mají sice krásné pláže, ale jsou zde velké a nebezpečné vlny.

To nejdůležitejší na závěr ­- poznávejte opravdové Bali

Na Bali je k dispozici ubytování všeho druhu. V populárních turistických oblastech ale platí víc než kde jinde, že za málo peněz dostanete málo muziky. Slušné, kvalitní a oblíbené hotely si své ceny drží. Rozhodně nezůstávejte po celou dobu dovolené na jednom místě v jednom hotelu. Poznávejte různé části Bali a jejich atmosféru. Jedna až dvě noci v královském Ubudu, nacházející se na úpatí sopky Agung v pralese, opravdu stojí za to. Nebo navštivte hotýlky s výhledem na rýžová políčka, zkuste originální místní masáže, projděte se večer městem a přes den objevujte úžasné okolí s chrámy a hlubokými údolími. Rozhodnutí je jen na vás.

Zkušenosti čtenářů

Marushka

Pre backpackerov. Kto si chce prečítať čo Vám v žiadnej CK nepovedia tak tu –  http://marushka.sk/bali-backpack-je-mrtvy/
Pre nás bol ostrov Bali sklamanie.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí