Na Komodo nejen za ještěry

Na Komodo nejen za ještěry

Když se řekne ostrov Komodo, většina si asi představí komodské draky, největší ještěry na světě. Dovolená na tomto ostrově o rozloze 390 kilometrů čtverečních a 2 tisících obyvatelích, nabízí daleko víc. Plavba pustými zelenými ostrovy, kde není ani noha nebo úžasné šnorchlováni s obrovskými rejnoky a manty. S Adou jsme se tedy vydali na dvoudenní plavbu lodí, abychom objevili, proč je Komodo jedním z nejzajímavějších ostrovů Indonésie.

Plavba pustou zelení

Na Komodo je nejlepší se vypravit v jarních měsících (duben-červen). Z ostrova Flores se dostanete lodí na ostrov Komodo, lodí za přibližně hodinu a půl. Můžete si vybrat z velkého množství agentur, nabízející velké i malé lodě. Jezdí i lodě, v jejichž kajutách spí na palandách i 10 lidí pohromadě. Nejpohodlnější jsou spíše menší lodě o 4 až 6 lidech s plnou penzí, kde se o vás posádka stará po celou dobu plavby. „Příjemným překvapením bylo jídlo. Opravdu jsem na Bali nikde nejedla lepší,“ pochvaluje si Ada na lodní catering.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Posádka na lodi většinou neumí anglicky, a tak je lepší si zajistit dopředu českého průvodce. Rezervace lodí se doporučuje dělat s předstihem. Nicméně na Bali ani rezervace neznamená, že se s vámi na 100% počítá. „Zarezervuješ si loď, ale pokud to není přes nějakou zaručenou cestovku, tak si do poslední minuty nemůžeš být jistá,“ varuje Ada před nespolehlivostí místních námořníků. Většina turistů se plaví dva dny s jedním přespáním na Labuan Bajo.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Komodští draci z Rinca

Vyplouvá se většinou hned po snídani, a to směrem k ostrovům Komodo a Rinca. Proplouvá se nádhernou, nezastavěnou, civilizací nedotčenou krajinou. Jediné, co během plavby potkáte je místní doprava. A tak aniž byste si toho všimli, před obědem dorazíte na Rinca. Na tomto malém ostrově, jež je součástí Komodského národního parku, se nachází první vstup do národního parku – Loh Buaya.

Po zaplacení vstupného se k vám přidá průvodce, který se od vás již nehne. „Je to z bezpečnostních důvodů, jelikož se dodnes neví, čím komodští draci usmrcují. Dokážou zabít i buvoly a jsou tam opravdu všude, takže tě tam bez dozoru nepustí,“ vysvětluje Ada. „Jsou docela hroziví, měří přes 3 metry, jdou velmi pomalu, ale umí prudce zrychlovat, takže jsou dost nevyzpytatelní,“ popisuje, proč je třeba dodržovat bezpečnostní pravidla při návštěvě zvířete, jež dal celému ostrovu jméno.

Šnorchlování v červeném korálu

Lodí zpátky pojedeme na Pink beach, kterou si zamilují všichni fandové šnorchlování. Svůj název dostala pláž od červených korálů, který když se rozemele, tak zůstane písek s růžovým nádechem. Voda je tu průzračně čistá, pro potápění tak ideální podmínky. Pláž patří k atraktivním turistickým místům, takže sem místní zajíždí svými loďkami a nabízejí různé korálky a suvenýry.

Další zvíře, které můžete na Komodě vidět, jsou kaloni, savci příbuzní netopýrům. Z lodi se dá přeplout do zátoky kaloňů za 30 až 40 minut. Můžete je zde vidět v noci, kdy vylétají za potravou. Toužíte-li po autentickém zážitku s domorodci, podívejte se s průvodcem do místních škol, kde uvidíte, jak funguje škola a běžný každodenní život.

Komodo – zvířata, která jinde nenajdete

Další den s lodí doplujete k hlavnímu vchodu NP Komodo a již z mola vidíte jeleny a komody. „Můžeš tady vidět i bitvy komod, které vedou proti sobě, ale ty probíhají spíše v letních měsících“ prozrazuje Ada. „Je to docela zvláštní pocit, když před tebou chodí komodský drak. Místy jsem se občas lekla, když se najednou objevili na cestě a já to nečekala. Byla jsem nakonec docela ráda, že nás všude doprovázel ranger. Velkou holí bouchal do země a tím odháněl komody, když bylo třeba“ líčí své dobrodružné zážitky Ada. Je to adrenalin, který nezažijete každý den, opatrnost je zcela určitě na místě.

Na Komodě najdete kromě komodských draků i opice a rozmanité druhy ptáků, ještěrky, gekonky. Bali patří vůbec mezi druhou zemi s nejvíce endemickými zvířaty na světě. Absolutně nejsilnějším zážitkem bylo pro Adu šnorchlování s manty a rejnoky v Manta point. „Úplně sami jsme se šnorchlovali s  obrovskými rybami, které měřily i přes 3 metry. A my na ně mohli přímo i sáhnout. Nezapomenutelné.“

Zkušenosti čtenářů

Michal

Komodske ostrovy jsou nadhere a malokdo ví, ze je mozne je navstivit i na delsi dobu bez prespavani na lodi. Vyse zminenenou „tour“ s prespanim na lodi vam bude nabizet kazdy v pristavu Labuanbajo. Lze to bez cestovky a rezervace, ale je potreba zkontrolovat stav lodi, zachranne vesty, atd. protoze proudy mezi ostrovy jsou dost nebezpecne.

Existuje jeste mnohem zajimavejsi varianta, o ktere se vsichni v Labuan Baju tvari, ze neexistuje, protoze jim kazi ksefty.

Na Komodu je mozne prespat v bungalovech, ktere patri k mistni stanici strazcu parku. Je to pohoda, akorat jidlo bud vlastni s sebou, nebo doufat, ze vas mistni pozvou na veceri – moc turistu tam nestavi, resp zadni, takze mozna pozvou – nebo prezit na susenkach z trafiky, ktera tam je. Jednak stravite noc na komodskem ostrove, kde neni skoro nikdo, a take vam to umozni vyhnout se skupinam turistu, ktere obvykle chodi maly vyhlidkovy okruh (cca 1.5 hodiny) a misto toho prejit Komodo z jizniho pobrezi na severni – cca 6 hodin tury. Misto cesty pesinka, krasna priroda netypicka pro ostatni idoneske ostrovy, obri pavouci, s trochou stesti i jesteri… fakt nadhera.

Kdyby vas zajmala tahle dobrodruznejsi varianta, urcite pujde domluvit predem v Labuanbaju. Vedle pristavu je tam schovana kancelar strazcu parku. My jsme to resili za chodu, takze jsme se svezli s turistickou lodi na komodo, tam si vystoupili, lod odplula a odvoz zpet nam pak pomohli zaridit strazci parku – na drevene rybarske bárce:) A stalo to za to.

Michal:

Ahoj Michale, koncem září se chystáme na Jávu a Bali, tohle je super, prosím o kontakt na Tebe pro bližší informace. Moc dík. Ilča

Jakub

Je krasne si po letech pripomenout zacatky dobrodruznych cest a pri podobnem cteni zavzpominat na prvni zahranicni cestu – skodovkou do Jugoslavie ve 4 letech 🙂

Preji hodne stesti pri dalsim cestovani.

Ilco, kontakt a detaily ti Michal presne napsal nahore, co jeste potrebujes ?  Vezt za ruku ?
Pred asi 2-3 lety jsme udelli to samy – super.
Frank

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí