Proč Bali procestovat a nezůstávat na jednom místě

Proč Bali procestovat a nezůstávat na jednom místě

Rozhodli jste se, že letošní dovolenou nechcete trávit celé dny na pláži? Ale přesto byste chtěli vyjet na nějaký exotický ostrov směr jihovýchodní Asie? Zkuste Bali a zkombinujte tak meditační dovolenou se špetkou dobrodružství. Tento indonéský ostrov totiž nabízí spoustu zážitků, od šnorchlování u korálových útesů přes relaxační masáže a jógu, tak i více jak 3000 chrámů k návštěvě.

Relax na dovolené i s dětmi

Pokud máte možnost výběru, určitě se na Bali vypravte po období dešťů, tj. duben až červen. Tehdy je totiž příroda nejkrásnější a vzduch nejsvěžejší a hlavně vám nehrozí, že vám proprší celá dovolená. Ostrov Bali o rozloze 6000 kilometrů čtverečních s 4 miliony obyvatel nabízí zábavu pro celou rodinu, takže se nebojte vzít s sebou i děti. Hlavním spirituálním centrem ostrova Ubud si zamilujete, pokud si budete chtít dokonale zregenerovat tělo i mysl.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Zde se můžete věnovat meditaci a relaxaci klidně i celý den. Vaše děti zase ocení Pirate Bay, zábavné centrum 3 kilometrů vzdálené od Ubudu. Zde, kromě restaurací s širokou nabídkou pokrmů z mořských plodů, jsou i prolézačky, lodě jako z Pirátů z Karibiku, dokonce i mini rafting. To vše vaši ratolest zabaví a vy si mezitím můžete vychutnat poklidnou večeři u moře.

Kouzlo hinduistických chrámů

Až budete dost odpočatí a zrelaxováni, tak se určitě vydejte navštívit hinduistické chrámy, které jsou doslova na každém kroku. Mezi turisty nejvíce vyhledávaný patří Besakih, který je znám též jako chrám chrámů. Další velmi známé chrámy jsou Uluwatu nebo TanahLot, ten je oblíbený díky romantickému západu slunce při přílivu.

Ne náhodou je Bali oblíbenou destinací novomanželů během líbánek. Pokud byste se chtěli vyhnout velkým skupinám turistů, tak doporučuji GunungKawi, který je neméně krásný oproti ostatním známějším chrámům. Stálými obyvateli zdejších chrámů jsou i opičky, takže nebuďte překvapení, až je potkáte v každém chrámě.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Nevšední pohled na krajinu

Na Bali se jezdí taktéž za exotickými přírodními krásami. Smaragdově zelené rýžové terasy (sawah) jsou jedním z nejpozoruhodnějších výjevů z Bali. Rozprostírají se na úpatí hor, padají do hlubokých říčních údolí a obklopují vesnice.

Jelení ostrov (PulauManjangan) ležící 8 kilometrů na sever od nejzápadnějšího cípu Bali, zase nabízí nádherné korálové a skalnaté útesy pro potápění a šnorchlování. Máte možnost vidět poslední korálové útesy, jež ještě nebyly zničeny dynamitem, který dříve používali místní při rybolovu.

Do pralesa jen s průvodcem

Téměř celou západní část ostrova zabírá jediný park ostrova – TamanNasional Bali Barat. Na jeho území leží bažiny, deštný prales, monzunové lesy i savana. Žije tu více než sto různých druhů ptáků. Můžete se vydat na skupinové celodenní nebo půldenní výlety, kdy se lodí podíváte mezi mangovníky. Anebo pozorování ptáků v pralesích může být zážitek. Nicméně se nedoporučuje kvůli bezpečnosti v místních džunglích přespávat.

Taktéž je pro turisty lepší vypravit se do těchto míst s průvodcem, který místní krajinu důvěrně zná. Ne jednomu turistovi se totiž již stalo, že se příliš ponořil do tajů krás balijské přírody a zabloudil na delší dobu, než měl naplánováno.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí