TOP 7 nejkrásnějších ostrovů ležících v Indickém oceánu, nechybí Madagaskar, Zanzibar ani Mauricius

TOP 7 nejkrásnějších ostrovů ležících v Indickém oceánu, nechybí Madagaskar, Zanzibar ani Mauricius

Dlouhé pláže, divoké vlny, romantické západy slunce a cizí kultury, jež nám nabízejí nejrůznější poučení, na ostrovech Indického oceánu je život jiný a rozhodně zajímavý.

1) Cejlon – ostrov dvou jmen

Dnes se ostrovu, který leží u jižního cípu Indie, říká Srí Lanka, do roku 1972 to byl ale Cejlon. Starší z názvů máme spojený převážně s čajem, a i nyní je ostrov posetý čajovými plantážemi. Od Indie je oddělen dvacetikilometrovým řetězem korálových útesů zvaným Adamův most. Východní pobřeží omývají vody Bengálského zálivu.

Ostrov ovládali Portugalci, Holanďané a Britové, ti sem také převezli značnou část průmyslu, z kterého ostrov žije i nyní. Srí Lanka okouzlí návštěvníky svými plážemi, krásnou přírodou, ale i památkami čtyř velkých náboženství, kterými jsou buddhismus, hinduismus, křesťanství a islám. Každý správný věřící by měl každý rok vystoupit na horu Šrí Pada (2 224 m n. m.) kde se nachází otisk chodidla, křesťané a muslimové věří, že patří Adamovi, buddhisté Buddhovi a hinduisté Šivovovi.

2) Madagaskar – domov lemurů

Jen kousek od Afriky, na jihovýchod od kontinentu, můžeme najít Madagaskar. Tento čtvrtý největší ostrov planety nabízí nepřeberné množství zážitků i nádherných míst k prozkoumání. Mezi nimi najdeme například národní park Montagne d´Ambre, přírodní rezervace Tsingy de Bemaraha, nebo vesnici Ilakaka. Pokud by velký ostrov nestačil, je možné se vypravit na menší opuštěnější ostrůvky jako ostrovy Nosy Be a Sainte-Marie. Z flory není možné přehlédnout místní baobaby a z fauny zase všude se hemžící lemury.

3) Mauricius – tolerance je základ prosperity

Směrem na východ od Madagaskaru najdeme malý ostrov jménem Mauricius. Turistům nabízí především nádherné pláže, poklidnou atmosféru a ideální místo k lenošení. Ostrov je vulkanického původu o rozloze 1 865 km², jeho pobřeží měří 330 km a obklopuje ho nádherný korálový útes. O nadvládu nad Mauriciem se přely mnohé evropské mocnosti, stejně jako zástupci různých náboženství, po každém z nich na něm něco zůstalo. V dnešních dnech žijí všichni ve vzájemném respektu, jelikož velice dobře vědí, že konflikty turismu neprospívají.

Nejširší nabídku průvodců a map Mauricia (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

4) Andamany – stovky ostrovů k prozkoumání

Souostroví tvoří přes 530 ostrovů, z nichž jen pět je trvale osídlených a to Severní Andaman, Střední Andaman, Jižní Andaman, Malý Andaman a Severní Sentinel. Velké množství „neprozkoumaných“ ostrovů tak přímo volá po objevitelských dobrodružstvích. Ale „pozor“, na ostrovech ještě před sto lety žili lidojedi a Britové sem sváželi z celé Indie trestance do vězení Cellular Jail. Andamany nabízejí ráj pro rybáře, je možné zde chytit až padesátikilové kranase nebo tuňáky, s stejně tak si na své přijdou milovníci šnorchlování a potápění.

5) Zanzibar – dva v jednom

Název Zanzibar v sobě ukrývá dva ostrovy, Unguja (1 658 km²) a Pemba (984 km²). Společně pak s Tanganikou tvoří stát jménem Sjednocená republika Tanzanie, zkráceně jen Tanzanie. Jelikož byl ostrov po několik staletí součástí Ománského sultanátu, ponechal si „blízkovýchodní“ atmosféru a návštěvník si tak může vychutnat vodní dýmku na bělostné pláži spolu s vynikajícím čajem. Krásný je už například Stone Town, tedy staré město metropole Zanzibar, kde má turista možnost poznat rozmanitou kulturu tohoto nádherného ostrova.

6) Seychely – vzdálený soused

Nejbližší obydlené území od Seychel je 800 kilometrů vzdálený Madagaskar. I pro svoji odloučenost od ostatního světa, čekal na své „objevení“ evropskými mořeplavci až do 18. století. Cestovatele sem lákají především nádherné pláže, klid a pohody, čisté moře a dechberoucí žulové útesy. Souostroví se skládá ze 115 malých ostrovů, část z nich je tvořena žulovými skalisky a zbytek jsou ploché korálové atoly.

7) Komory – do jícnu sopky

Komorský svaz, jak se oficiálně Komory nazývají, je federací tří (ze čtyř) vulkanických velkých ostrovů komorského souostroví (Ngazidja, Nzwani a Mwali, francouzsky Grande Comore, Anjouan a Mohéli). Leží mezi Mosambikem a Madagaskarem. Jedna z nejzajímavějších aktivit se nachází na Grande Comore a je jí výstup na jednu z největších aktivních sopek na světě jménem Karthala (2 360 m n. m.).

Zkušenosti čtenářů

pavel magda

chtel jsem se zeptat jestli bi se dala sehnat prace na madaskaru nebo na jinich otrovech v okoli dekuji za odpoved magda

Pavel Gramotný
pavel magda:

pavel magda: můžeš tam coby misionář vyučovat pravidla českého pravopisu, ty negramotný blbče:-)

Petr Lundák

Zdravím, všiml jsem si jen překlepu u Zanzibaru. V článku je uvedeno, že byl součástí Osmanského sultanátu. Správně má být Ománského sultanátu.

Denisa Zmeškalová
Petr Lundák:

Děkujeme za zpětnou vazbu! Ihned napravíme

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: