TOP 7 indických míst, kde se vyplatí strávit minimálně jeden, ale lépe i dva dny, a užít si je do sytosti

TOP 7 indických míst, kde se vyplatí strávit minimálně jeden, ale lépe i dva dny, a užít si je do sytosti

Obrovská Indie nabízí cestovatelům nepřebernou variabilitu míst, která mohou navštívit. Parky, pláže, hory i monumentální pevnosti, tím vším oplývá tato krásná země.

Místa uvedená v našem TOP 7 jsme dohromady poskládali ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

Prohlédněte si další fotografie

1) Tři zapomenutá místa – Mandu, Mahešvár a Omkarešvár

Pravděpodobně nejskvostnější afghánské památky na území Indie naleznete v městečku Mandu. Obývá ho necelých deset tisíc obyvatel, leží ve výšce 635 metrů nad mořem asi 35 kilometrů od města Ghar. Na počátku třináctého století zde byl založen muslimský sultanát pod pozdější patronací dynastie Mughalů. Významným poutním místem je indický Mahešvár, kterému se také přezívá malé Varanásí. Na toto posvátné místo nemíří stále tolik zahraničních turistů, ale naopak sem přicházejí místní věřící vykonat očistnou koupel v řece Narmadě. Břeh řeky lemují chrámy, pevnosti, ašramy a svatí muži hledající osvícení.

Jen kousek od Mahešváru, leží další posvátné místo a to se jmenuje Omkarešvár. Jedná se o hinduistický chrám zasvěcený bohu Šivovi a leží na ostrově Mandhata na řece Narmada. Chrámů je zde vlastně několik a míří sem zástupy poutníků z celé Indie, jelikož patří do skupiny dvanácti uctívaných symbolů šivismu.

2) Kettuvalamem po státě Kérala

Skoro šest set kilometrů pobřeží předurčuje indický spolkový stát Kérala k tomu, aby těžil z přítomnosti oceánu. Malabarské pobřeží lemují písečně pláže, ale také mangrové porosty, jezera a rýžoviště. Tamní vody jsou tak naprosto ideální pro cestování v hausbótu, v této oblasti velice rozšířeném a nazývaném kettuvalam.

Projížďky po místních řekách mají v sobě značné prvky romantiky. Díky blízkosti pobřeží se v Kerále také v minulosti objevovali cizinci z Evropy. Proto se může pochlubit například palácem v Mattancherry, postaveným Portugalci, židovskou synagogou Pardasi nebo kostelem sv. Františka, kde načas spočinuly ostatky objevitele a cestovatele jménem Vasco de Gama.

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

3) Chrámy Adžanta a Ellora vyrazí dech

Po osmihodinové jízdě vlakem z Bombaje se dostanete k jeskyním chrámům Adžanta a Ellora v indickém státě Maháráštra. Na prozkoumání rozsáhlého komplexu jeskyní Ellora je potřeba několik hodin, přeci jenom je místní mniši vytesávali po řadu století. Celkem je zde 34 jeskyní: 12 je buddhistických (z let 600 – 800), 17 je hindských (z let 600 – 900) a 5 džinistických (z let 800 – 1000).

Celkem 29 budhistických svatyní ukrývá komplex Adžanta, který je ještě o více jak 800 let starší. Chrámy objevil v 18. století britský voják, který byl na lovu tygrů. Po celé Indii je možné nalézt řadu jeskyních chrámů, ale žádné nejsou tak krásné a detailně zdobené jako tyto. Od roku 1983 jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

4) Tři pevnosti v oblacích

V 7. století vyrostla v Rádžasthánu jedna z nynějších největších pevností Indie. Hradby Čittorgarhu ční vysoko nad řekou Berach a dlouhou dobu poskytovaly ochranu obyvatelům města. Čittorgarh byla v roce 2003 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, a to společně s dalšími pěti pevnostmi Rádžasthánu. Další mimořádnou stavbou v kraji je palác Bundi, který, dalo by se říci, vypadá jako by přímo vyrůstal ze skály. Zatímco některé prostory budovy jsou uzavřeny, jiné její části se pomalu rozpadají, přesto působí monumentálním dojmem a láká k navštívení. Zvědavého turistu zde čekají nádherné, přestože vybledlé a trošku zanedbané, fresky zdobené tyrkysem a zlatem.

Třetí pevností je místo zvané Mehrangarh ležící ve městě Džódpuru. Patří k jedněm z největších v Indii a je vidět z velké dálky, jelikož její mohutné zdi se nad městem přímo tyčí. Opevnění bylo založeno v druhé polovině 15. století. V nynější době je jednou z nejvíce navštěvovaných památek v pevnosti chrám bohyně v Čamundy.

5) Měsíční království na hranici Tibetu

Gompa, tak se v Ladakhu označují kláštery i chrámy, neodmyslitelně patřící k této nádherné zemi. Duchovní místa někdy doslova visí na skalách v polohách, které se zdají až příliš neskutečné. Přesto zde stále žijí mniši a provozují své starobylé náboženství se stejnou pílí a precizností, jako tomu bylo před staletími. Kláštery dříve fungovaly jako pevnosti a i nyní se do nich místní uchylují, když přijde nějaké nebezpečí. Měsíční království, jak se občas Ladakhu přezdívá, se rozprostírá ve správní podoblasti severoindických států Džammú a Kašmír a leží přímo na tibetské hranici.

6) Svátek lovců lebek

Před pár desítkami let tu sídlili lovci lebek, nyní do Nágska míří lidé, aby prožili oslavy tamního festivalu Hornbill, kterému se říká „festival festivalů“. Jelikož v oblasti žije mnoho různých kmenů s lokálními oslavami, bylo nutné mezi nimi nějak podpořit kooperaci. Proto, a pro podporu kulturního dědictví Nagska, tamní vláda organizuje od roku 2000 festival Hornbill. Oslavy nesou jméno indického zoborožce, nádherného a velkého ptáka, jehož používá folklor všech kmenů z okolí.

7) Tadoba Andhra je domovem tygrů i jiných šelem

Národní park Tadoba Andhra je jedním ze 47 projektů, které se zabývají ochranou tygrů. Rezervace patří mezi nejkrásnější a největší národní parky svazového státu Maháráštra v západní Indii. Leží „jen“ 150 km od města Nagpur, nejbližšího místa s letištěm vhodným pro návštěvy parku. Nejbližší větší město je vzdáleno 45 kilometrů a jmenuje se Chandrapur.

Název Tadoba pochází ze jména místního boha Tadoba nebo Taru a Andhari je jméno řeky protékající územím parku. Uvnitř rezervace žije kolem 90 tygrů a dalších 60 se pohybuje v její bezprostřední blízkosti. Úkolem parku je ochrana tygrů, jejichž nevětším nepřítelem je v dnešní době člověk.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí