Expedice NoLimits – na vozíčku až do Himálají

Expedice NoLimits – na vozíčku až do Himálají

Deset studentů plzeňských gymnázií ve věku 15-19 let se společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem chystá v létě do oblasti Malého Tibetu v indickém Himálají v rámci expedice NoLimits. Během expedice, kterou podniknou v termínu 10. 8. až 1. 9. 2016 chtějí natočit dokumentární film a plánují setkání s dalajlamou. Akce navazuje na předchozí úspěšné studentské expedice do Arménie, Ruska, Sýrie nebo Vietnamu, které pořádal rovněž SK ASK ČR Klub cestovatelů Plzeň. Současnou expedici absolvují studenti v rámci plnění prestižního mezinárodního programu DofE – Cena vévody z Edinburghu.

Na náročné podmínky expedice se studenti připravují intenzivně již od února tohoto roku, kdy proběhl expediční workshop na západě Čech. Při něm se studenti seznámili s náročnými kritérii mezinárodní expedice DofE. Prošli ve spolupráci s Vodní záchrannou službou v Plzni kurzem první pomoci, učili se pracovat s mapou, seznámili se s budhistickou kulturou, ale i rolemi v expedičním týmu a základy skupinové psychohygieny, nacvičovali jednání v rizikových a krizových situacích, byli seznámeni s expediční výbavou a výstrojí.

O Velikonocích proběhla cvičná expedice v Českém lese, při níž studenti zkoušeli dovednosti, bez nichž se v Himálaji neobejdou. Absolvovali jsme noční topografii, bojovali s nástrahami vymrzlých stanů, hledali jsme vodu tam, kde nebyla, ale přece jsme ji našli. Vařili jsme na benzinových vařičích, které budeme na horách využívat.

Učili jsme se s Honzou zdolávat překážky a kormidlovat invalidní vozík v nepříznivém terénu. Natáčeli jsme reportáž s Českou televizí a naše propagační spoty,“ napsali studenti o padesáti kilometrové expedici na své oficiální facebookové stránce No Limits Himalaya 2016. Ta má v současnosti již skoro 1000 podporovatelů.

Část nákladů se studentům podařilo pokrýt sbírkou na crowdfundingovém portálu www.penezdroj.cz. Finanční podporu studenti žádali na zajištění kvalitního pojištění účastníků expedice a na na profesionální zpracování filmového materiálu.

Expedice získala čestnou záštitu od výkonného ředitele programu DofE Czech Republic Tomáše Vokáče, který říká: “Výjimečná nejen z hlediska studentských středoškolských aktivit v České republice, ale i ve světě, je expedice No Limits Himalaya 2016 tím, že studenti zapojili do svých expedičních aktivit i pomoc vozíčkáři, kterému chtějí pomoci se do těchto jim nepřístupných míst dostat.

Nejmladšímu účastníku expedice je 15 let, to samo za sebe říká mnohé.” Celé expedici přislíbili podporu také další osobnosti – zástupce britské velvyslankyně Tim Voas, náměstek plzeňského primátora Martin Baxa či cestovatel Dan Příbáň. “Mně se strašně líbí, že oni tou svojí cestou ukazujou, že lidé s postižením nejsou žádní exoti, kolem nichž bychom měli chodit opatrně. Měli bychom je brát jako rovnocennné lidi a jsem rád, že toto poselství tato chystaná expedice pošle dál, takže jim všem držím palce,” řekl ve své zdravici Dan Přibáň.

Člen expedice Jan Krauskopf, student Západočeské univerzity v Plzni, který je po nehodě na motocyklu upoután na invalidní vozík, se účastnil letošní benefice pořadu StarDance. Na konci dubna pak také běžecké akce O2 Pražská Štafeta 4×5 2016, při níž expediční aktivity podpořil i Michal Horáček.

Studenti se na akci připravují na pravidelných schůzkách a také pomocí mnoha doplňkových aktivit. Také jim s přípravou pomáhá zkušený český horolezec Honza „Tráva“ Trávníček, který má na svém kontě například vrchol K2.

O svých aktivitách studenti informují na svém blogu No Limits Himalaya 2016.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: