Čhadar – Cesta po zamrzlé řece do nitra Himálaje

Čhadar – Cesta po zamrzlé řece do nitra Himálaje

Čhadar v ladačtině znamená něco jako „zima, když ze stromů padají zmrzlí ptáci“. Místní tak nazývají  unikátní cestu po zamrzlé řece z údolí Zanskar do Ladaku.

Bizarní putování mohou absolvovat jedině uprostřed zimy za nejtřeskutějších mrazů, kdy je řeka zamrzlá nejlépe. Což ovšem v žádném případě neznamená, že úplně…

Led je neuvěřitelně různorodý. Jednou zlehka kloužeme po ledu průsvitném jak sklo, jindy klopýtáme po kluzkém, ale hrbolatém povrchu pak se zase boříme do vzduchových bublin uvězněných v ledu. Na takovém úseku lámající se led pod nohama rachotí, jako bychom se brodili hromadami rozbitého porcelánu. Také jsme se bořili přímo do vody, lavírovali  na úzkých a kluzkých ledových krajích nebo se plazili pod převisem po proužku ledu těsně vedle proudící ledové vody. Opakovaně jsem se brodili – až po pás v ledové břečce či dokonce řeku v příznivém místě brodili napříč…

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Tradiční Zanskar

Zanskar je jméno údolní oblasti v indickém Himálaji, stejně se jmenuje divoká řeka tekoucí ze Zanskaru do Indu a stejně se nazývají také okolní hory. Odlehlý Zanskar je něco jako okres v distriktu Kargil, který je částí indického státu Džammú a Kašmír. Zatímco v Kargilu a okolí převažují muslimové, v Zansakru žijí hlavně buddhisté. Proto je Zanskar kargilskou vládou hodně přehlížen a patří k velmi málo rozvinutým lokalitám. Díky tomu se zde však dodnes uchovala velmi tradiční himálajská enkláva.

Historicky a kulturně je ale Zanskar spjat s Ladakem (nazývaný někdy také Malý Tibet), dříve byl součástí tohoto himálajského buddhistického království. A tak Zanskařané dodnes putují do Ladaku za prací, do škol a podobně. V létě to znamená třídenní hodně kodrcavou jízdu autobusem nebo několikadenní přechod himálajských sedel. Každoročně je ale Zanskar od světa odříznut sněhem víc než půl roku.

Zvláštní cesta

A právě během dlouhých zimních měsíců se Zanskařanům uprostřed zimy horami otvírá podivuhodná cesta – po zamrzlé řece. I ve 21. století se Zanskařené vydávají z nejrůznějších důvodů kaňonem na zimní pochod dlouhý přes devadesát kilometrů, v nadmořské kolem 3500 metrů. Někdy tudy vláčí trámy na nový dům, protože stromů je u nich v horách nedostatek, jindy za sebou po řece táhnou obrovské neskladné hrnce do školní jídelny.

Stejnou cestou putují koncem února ladacké učitelky do škol v Zanskaru, když jim končí zimní prázdniny. Předtím se tudy ubírali počátkem ledna  na dovolenou domů do Ladaku. Také jsme tu potkali skupinku studentů, kteří se do Zanskaru na zahájení školního roku vraceli z Ladaku, kde absolvovali základní počítačový kurz, na kterém se naučili pracovat například s Wordem, Excelem, PowePointem, atd… Na zamrzlé řece se ale všichni musí vrátit k dovednostem, které zdědili po předcích a které jim i ve 21. století umožňují přežít v jejich domovině, která nadále zůstává jednou z nejizolavnějších obydlených enkláv na světě.

Více se o napínavém putování zimním Himálajem dozvíte v nově vydané autorově knize „Po zamrzlé řece do nitra Himálaje“ na internetové adrese www.mykiska.cz, kde se rovněž dozvíte, jak si knihu zakoupit.

Zkušenosti čtenářů

kitty

super fotky Martine!

Katka Mandulová
kitty:

Minulou zimu jsem ho viděla umírat, ale touhle dobou už by mohl zase pomalu ožít… Plati, že nevztoupíš dvakrát na stejný Chadar, každou chvíli se led měmí!! Opravdová magie!!

petr tyc
kitty:

teda, to je hodne moc dobry, taky bych hnedka vyrazil na zamrzlou reku.

Katka Mandulová
kitty:

Ještě jsem si vzpoměla, že jsem u Dip Bawo zakopala dvě kila campy, takže kdybyste tam náhodou někdy umírali hlady, tak hrabejte!!!

Martin Mykiska
kitty:

a já tam za rohem na skalce zapomněl při mytí se v potoce ručně dělaný prsten, který mi věnoval kovář ze Sani. Kdybyste ho někdo našel, nechte si ho pro štěstí. Jinak mi ten prsten zajišťuje duchovní spojení s tím místem 🙂
(a to bude jistě fungovat, i když ho si ho odnesete)

Martin Mykiska

několik let vyprodaná kniha je od 1.12.2013 opět v prodeji – s novou obálkou a v novém grafickém provedení!!!

Čenda

Martine prosim posli mi e adresu na Ivana Orla.Diky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí